Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ψευδείς Συναγερμοί
Που οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται!
Οι ψευδείς συναγερμοί εξακολουθούν να αποτελούν μείζον θέμα-πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες συναγερμού (στο σπίτι). Συνήθως ο «ένοχος» είναι ο χρήστης ή πολύ απλά ένας ανιχνευτής/αισθητήρας κίνησης. Οι ψευδείς συναγερμοί μειώνουν την εγκυρότητα των πραγματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα μας κοστίσουν και χρήματα. Άξιο αναφοράς είναι πως σε αρκετές…
Οι ψευδείς συναγερμοί εξακολουθούν να αποτελούν μείζον θέμα-πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες συναγερμού (στο σπίτι). Συνήθως ο «ένοχος» είναι ο χρήστης ή πολύ απλά ένας ανιχνευτής/αισθητήρας κίνησης.
Οι ψευδείς συναγερμοί μειώνουν την εγκυρότητα των πραγματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα μας κοστίσουν και χρήματα. Άξιο αναφοράς είναι πως σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού, εφαρμόζονται και προειδοποιητικά πρόστιμα προκειμένου να μετριαστεί το χρηματικό ποσό που δαπανάται για τον έλεγχο ενός «ψευδούς συμβάντος». Τα ψευδή πρόστιμα, όπως ονομάζονται, ποικίλουν από πόλη σε πόλη και φυσικά καταβάλλονται από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ώστε να καλυφθεί το κόστος του ψεύτικου συναγερμού. Τι προκαλεί όμως τους ψευδείς συναγερμούς;
Που οφείλονται
Όσο παράξενο και αν ακούγεται, τα περισσότερα συμβάντα του συστήματος μας είναι ψευδείς συναγερμοί. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.
Ανθρώπινο σφάλμα: Ένας λοιπόν από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους δημιουργείται ένας ψευδής συναγερμός, είναι τα λάθη-σφάλματα που κάνει ο χρήστης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα από αυτά π.χ. είναι ο χρήστης να ξεχάσει ή να βάλει ένα λανθασμένο κωδικό πρόσβασης στο σύστημα. Τα περισσότερα συστήματα οικιακής ασφάλειας είναι αρκετά εύχρηστα και έτσι ο χρήστης δεν χρειάζεται να εκπαιδευτεί ιδιαίτερα πάνω σε αυτά. Ωστόσο, μετά από μια νέα εγκατάσταση, ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιού δεν παίρνουν τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να μάθουν πραγματικά το σύστημα τους. Κάθε άτομο με άδεια εισόδου στο σπίτι, και γενικά σε οποιοδήποτε χώρο, οφείλει να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.
Ξεκλείδωτες ή ελαφρώς ανοιγμένες πόρτες: Οι αισθητήρες της πόρτας και των παραθύρων ενεργοποιούνται όταν η σύνδεση μεταξύ των δύο αισθητήρων διακόπτεται. Αν μια πόρτα ή ένα παράθυρο είναι χαλαρή, μπορεί εύκολα να ανοίξει π.χ. από τον αέρα και τότε να προκληθεί συναγερμός. Φυσικά, οι πόρτες που διαθέτουν ένα σύρτη θα ελαχιστοποιήσουν τις διαταραχές των αισθητήρων, άρα και τους ψευδείς συναγερμούς.
Κατοικίδια: Μερικοί ανιχνευτές κίνησης θα ενεργοποιηθούν από τα κατοικίδια ζώα, ακόμα και από διάφορα έντομα. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού με κατοικίδια ζώα θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι το σύστημα ασφαλείας στο σπίτι έχει αισθητήρες με τεχνολογία-λειτουργία «pet immunity», καθώς τα κατοικίδια που περιπλανούνται στο εσωτερικό του σπιτιού, θα ενεργοποιήσουν τους ανιχνευτές κίνησης. Τα έντομα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τέτοιου τύπου συναγερμούς.
Χαμηλή μπαταρία- αναξιόπιστη πηγή ενέργειας: Τα περισσότερα ασύρματα συστήματα οικιακής ασφάλειας περιέχουν μπαταρίες που κατά καιρούς πρέπει να αντικατασταθούν. Όταν λοιπόν η στάθμη της μπαταρίας είναι πολύ χαμηλή και η μπαταρία πρέπει να αντικατασταθεί, τότε το σύστημα συνήθως μας παρέχει προειδοποιητικές ενδείξεις. Ωστόσο, κατά καιρούς υπάρχουν και αναφορές πως αντί για προειδοποίηση, ενεργοποιείται συναγερμός. Τέλος, μία ακόμα αιτία για ψευδή συναγερμό, μπορεί να είναι και μία αναξιόπιστη πηγή ενέργειας (ρεύμα).
Εσφαλμένη εγκατάσταση: Όταν εγκατασταθεί το σύστημα ασφαλείας στο σπίτι, θα πρέπει όλοι οι αισθητήρες και οι ανιχνευτές να είναι κατάλληλα ευθυγραμμισμένοι και γενικότερα όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός να είναι τοποθετημένος σύμφωνα με το συστάσεις του εκάστοτε κατασκευαστή. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες σπιτιού που τοποθετούν οικιακά συστήματα ασφαλείας do-it-yourself θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και φυσικά να ζητήσουν την βοήθεια ενός επαγγελματία εγκαταστάτη, για να αποφύγουν χειρότερα προβλήματα από αυτά των εσφαλμένων συναγερμών.
Ελαττωματικός εξοπλισμός: Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις κορυφαίες εταιρίες του κλάδου της ασφάλειας χρησιμοποιούν υψηλής ποιότητας εξοπλισμό από κορυφαίους κατασκευαστές, μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα ελαττωματικό κομμάτι του εξοπλισμού θα αποτελέσει την πηγή ψευδών συναγερμών.
Τρόποι αντιμετώπισης
Παραπάνω είδαμε μερικές από τις βασικότερες αιτίες από τις οποίες ενεργοποιείται ένας ψευδής συναγερμός. Τώρα, ας δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε το φαινόμενο αυτό.
Αγορά ενός αξιόπιστου και επαγγελματικού συστήματος ασφαλείας: Ανάλογα με την εκάστοτε εγκατάσταση και τον χώρο που θέλουμε να προστατεύσουμε, ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που θα καθορίσει το είδος του εξοπλισμού που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Για παράδειγμα, ορισμένα συστήματα ασφάλειας στο σπίτι έχουν εγκατασταθεί από εξουσιοδοτημένους επαγγελματίες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Ωστόσο η αγορά ενός επαγγελματικού συστήματος συναγερμού αναμφίβολα εξαλείφει σε τεράστιο ποσοστό τους ψευδείς συναγερμούς.
Συντήρηση: Ίσως ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που οφείλουμε να πάρουμε. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού σε συνεργασία πάντα με τον επαγγελματία εγκαταστάτη, θα πρέπει να πραγματοποιεί συχνά συντήρηση στο σύστημα συναγερμού για να βεβαιωθεί ότι τα περιφερειακά (αισθητήρες, ανιχνευτές, κάμερες κ.λπ.) είναι σε καλή κατάσταση. Η υπερβολική σκόνη, οι αράχνες και οι αισθητήρες που έχουν χαλαρώσει ή δεν είναι τοποθετημένοι καλά, είναι πηγή ψευδών συναγερμών.
Εκπαίδευση: Όλα τα μέλη της οικογένειας που έχουν πρόσβαση στο σύστημα ασφαλείας θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και φυσικά να εξοικειωθούν με το εν λόγω σύστημα. Αυτό σημαίνει πως τα άτομα που είναι εξουσιοδοτημένα (ειδικά όταν μιλάμε για επιχειρήσεις), οφείλουν να κατανοήσουν τον τρόπο οπλισμού/αφοπλισμού του συστήματος, να μάθουν φυσικά τους κωδικούς πρόσβασης και γενικότερα τη διαδικασία ακύρωσης μιας ακούσιας ενεργοποίησης συναγερμού.
Αμφίδρομες δυνατότητες επικοινωνίας: Ορισμένα πληκτρολόγια ασφαλείας χρησιμοποιούν αμφίδρομη τεχνολογία φωνής. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του σπιτιού να επικοινωνήσει απευθείας με το Κέντρο Λήψης Σημάτων.
Διπλή επαλήθευση: Πολλά Κέντρα Λήψης Σημάτων έχουν πρόσβαση στον ήχο και το βίντεο του συστήματος παρακολούθησής μας, έτσι μετά από την ενεργοποίηση του συναγερμού, το ΚΛΣ θα λάβει μία οπτική ή ηχητική επιβεβαίωση και ανάλογα με το περιστατικό (ψευδής συναγερμός ή αληθινός) να ειδοποιήσει τις αρχές, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του φαινομένου αυτού.
Ενημέρωση μετά από ένα συμβάν: Μετά από ένα ψευδή συναγερμό, είναι σημαντικό να αφιερώσουμε χρόνο ώστε να δούμε τι προκάλεσε τον συναγερμό και να εφαρμόσουμε τα κατάλληλα μέτρα για να αποφύγουμε τέτοια περιστατικά στο μέλλον. Εάν η αιτία του ψευδούς συναγερμού δεν μπορεί να καθοριστεί, οι ιδιοκτήτες σπιτιού πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης των ψευδών συναγερμών
- Βεβαιωθείτε ότι όλα τα παράθυρα και οι πόρτες είναι καλά κλειστές πριν ρυθμίσετε τον συναγερμό.
- Εξασφαλίστε ότι η εταιρία η οποία σας παρέχει και τοποθετεί τον εξοπλισμό είναι αδειοδοτημένη και αξιόπιστη.
- Εάν έχετε κατοικίδια ζώα, αναζητήστε αισθητήρες φιλικούς προς τα κατοικίδια ζώα (pet immunity).
- Ελέγχετε περιοδικά το σύστημα ασφαλείας στο σπίτι για να βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός λειτουργεί σωστά.
- Βεβαιωθείτε ότι τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να φτάσουν τα κουμπιά πανικού ή άλλες λειτουργίες έκτακτης ανάγκης.
- Ελέγξτε τις μπαταρίες όλων των ασύρματων συσκευών.
- Να έχετε επίγνωση των περιβαλλοντικών αλλαγών που μπορεί να επηρεάσουν το σύστημα ασφαλείας στο σπίτι σας.
- Ψεκάστε με εντομοαπωθητικό γύρω από τους αισθητήρες και τους ανιχνευτές.
- Ενημερώστε το ΚΛΣ εάν σκοπεύετε να λείψετε από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
{gallery}6915{/gallery}