Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
6 τεχνολογίες που σημάδεψαν το 2019!
Αναμφίβολα τα προηγούμενα χρόνια η οικονομική κρίση στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο δεν άφησε ανεπηρέαστο το κλάδο της ασφάλειας. Ωστόσο, το 2019 φαίνεται πως ήταν μία χρονιά ορόσημο για τη βιομηχανία της ασφάλειας και τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η αναγνώριση προσώπου εκτόξευσαν τις μετοχές…
Αναμφίβολα τα προηγούμενα χρόνια η οικονομική κρίση στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο δεν άφησε ανεπηρέαστο το κλάδο της ασφάλειας. Ωστόσο, το 2019 φαίνεται πως ήταν μία χρονιά ορόσημο για τη βιομηχανία της ασφάλειας και τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η αναγνώριση προσώπου εκτόξευσαν τις μετοχές του τομέα της ασφάλειας και πλέον είναι αυτός που διαμορφώνει τις εξελίξεις στην τεχνολογία!
Νέες δημοσιευμένες έρευνες δείχνουν πως η αγορά παρακολούθησης βίντεο, συμπεριλαμβανομένης τόσο της αναλογικής όσο και της IP, θα αυξηθεί από 36,89 δισ. δολάρια που ήταν 2018 σε 68.34 δισ. δολάρια το 2023 με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 13,1%. Ο κλάδος της ασφάλειας θα συνεχίσει με ανοδικές τάσεις και τα επόμενα χρόνια και εμείς συλλέξαμε τις κορυφαίες τεχνολογίες της βιομηχανίας που σημάδεψαν το 2019.
Cloud
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Credence Research, η παγκόσμια αγορά της βιντεοεπιτήρησης ως υπηρεσία (Video Surveillance as a Service), η οποία ανερχόταν σε 842,5 εκατομμύρια δολάρια το 2015, εκτιμάται ότι θα επεκταθεί με σύνθετο ποσοστό ετήσιας ανάπτυξης 19,3% μέχρι το 2024, ξεπερνώντας τα 4,207.8 εκατομμύρια δολάρια. Η νέα αυξανόμενη τάση που ακούει στο όνομα VSaaS, αναφέρεται στην παρακολούθηση βίντεο που βασίζεται σε Cloud. Σήμερα, το 93% των επιχειρήσεων έχουν υιοθετήσει αυτού του τύπου λύσεις, καθώς η εν λόγω υπηρεσία περιλαμβάνει συνήθως εγγραφή βίντεο, αποθήκευση, απομακρυσμένη προβολή, ειδοποιήσεις διαχείρισης, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και πολλά άλλα. Η πρόοδος της τεχνολογίας του Cloud και η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εύρους ζώνης καθιστούν το VSaaS, που ονομάζεται επίσης παρακολούθηση βίντεο μέσω cloud, όλο και πιο ελκυστικό για μεγάλους οργανισμούς, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περισσότερες από 9 στις 10 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν σήμερα τεχνολογία cloud, όπως για παράδειγμα ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ένα τηλέφωνο, αντίγραφα ασφαλείας και άλλου τύπου εφαρμογές. Τώρα, είναι η σειρά της βιντεοεπιτήρησης! Μία παρόμοια έρευνα με αυτή της Credence Research, απευθύνθηκε σε 930 άτομα που χρησιμοποιούν υποδομές cloud και έδειξε ότι το 88% πέτυχε εξοικονόμηση πόρων. Το 60% κατάφερε να μειώσει την υποστήριξη του ΙΤ, συχνά ανακατανέμοντας το προσωπικό αυτό σε άλλα έργα. Το VSaaS απαιτεί ελάχιστη συντήρηση και αποτελεί μία προσιτή λύση για τους system integrators που αναζητούν αξιόπιστες και κλιμακούμενες εναλλακτικές λύσεις στα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας.
Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και το ACaaS (Access Control as a Service). O έλεγχος πρόσβασης ως υπηρεσία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του λογισμικού ως υπηρεσίας (SaaS) και τις συσκευές ελέγχου πρόσβασης που έχουν εγκατασταθεί σε ένα χώρο. Το ACaaS επιτρέπει τον έλεγχο της πρόσβασης εξ’ αποστάσεως, την αποθήκευση δεδομένων με ασφάλεια και τη δημιουργία αντίγραφων ασφαλείας παρέχοντας αρχεία για το ποιος έχει πρόσβαση σε ελεγχόμενες περιοχές, πόρτες ή συστήματα. Αναμφισβήτητα, υπάρχει μια εξάπλωση νέων τεχνολογιών και τα προϊόντα, οι υπηρεσίες, αλλά και οι βιομηχανίες αρχίζουν σιγά – σιγά να πηγαίνουν προς το Cloud.
Αναγνώριση προσώπου και έξυπνες πόλεις
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί την νούμερο 1 προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, αλλά και βασικό στόχο των πόλεων ανά τον κόσμο, που δεσμεύονται και θέλουν να μετατραπούν σε «έξυπνες πόλεις». Υποστηριζόμενες από τεράστιο όγκο δεδομένων και την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, οι έξυπνες πόλεις προσφέρουν μια νέα διάσταση στον τρόπο επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών στις κυβερνήσεις και σε διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τον άμεσο εντοπισμό μιας απειλής, αλλά και τη ποιοτικότερη παροχή βοήθειας στους πολίτες. Μια τεχνολογία που γίνεται όλο και πιο σημαντική για τις έξυπνες πόλεις είναι η αναγνώριση προσώπου. Οι τοπικές κυβερνήσεις και οι αρχές επιβολής του νόμου μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να διατηρήσουν τη δημόσια ασφάλεια σε υψηλά επίπεδα, υιοθετώντας τις δυνατότητες της αναγνώρισης προσώπου, βελτιώνοντας παράλληλα διάφορους τομείς όπως, την εύρεση ανθρώπων που αγνοούνται, την παρακολούθηση γνωστών/άγνωστων παραβατών, την μείωση του εγκλήματος, την διαχείριση του προσωπικού της πόλης τη βελτίωση της παραγωγικότητας κ.ά.
Τεχνητή Νοημοσύνη-βαθιά εκμάθηση
Αναμφίβολα η μεγαλύτερη τάση και το θέμα που κυριάρχησε στον κλάδο της ασφάλειας φέτος, είναι η τεχνητή νοημοσύνη και η βαθιά εκμάθηση. Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες, που δεν είναι άγνωστες ή νέες στο τομέα της ασφάλειας και γενικότερα στο ευρύ κοινό, φέτος έχουν περισσότερο από ποτέ καταλάβει την προσοχή της αγοράς λόγω διαφόρων παραγόντων. Η αύξηση των δεδομένων ανάλυσης, η εμφάνιση συσκευών με υψηλή υπολογιστική ισχύ, καθώς και η υποδομή των δικτύων, οδήγησαν στη περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών κατασκευαστών. Αναμφίβολα η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και της βαθιάς εκμάθησης, σε συνδυασμό με την αναγνώριση προσώπου, έχει συμβάλει θετικά στην ακρίβεια ανίχνευσης, προσφέροντας αμέτρητα οφέλη σε εγκαταστάσεις όπως τράπεζες (ATM), πολυκαταστήματα, κ.ά. Η τεράστια ζήτηση στο κλάδο της ασφάλειας για μία τεχνολογία όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης, ήταν λόγω της περιορισμένης ικανότητας του ανθρώπου να παρακολουθεί με προσοχή ταυτόχρονα «ζωντανά» πλάνα από διαφορετικές κάμερες. Οι άνθρωποι που παρακολουθούν μια οθόνη βίντεο για περισσότερο από είκοσι λεπτά, συνήθως χάνουν ορισμένες λεπτομέρειες, άρα και σημαντικά γεγονότα. Με δύο ή περισσότερες οθόνες, αναμφίβολα το έργο του υπεύθυνου ασφαλείας δυσκολεύει πιο πολύ. Το έργο ξεπερνάει τις ανθρώπινες δυνατότητες, δεδομένου ότι πολλές εγκαταστάσεις διαθέτουν δεκάδες ή και εκατοντάδες κάμερες. Σε γενικές γραμμές, η ζωντανή ροή από μία κάμερα που είναι εγκατεστημένη σε άδειους διαδρόμους, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους στάθμευσης, μπορεί να είναι βαρετή σε πολλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα η προσοχή να εξασθενήσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αδύνατο να εντοπιστεί ο παραβάτης ή ο δράστης επειδή η εικόνα τους είναι πολύ μικρή στη οθόνη.
Κυβερνοασφάλεια
Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι και θα συνεχίσουν να αποτελούν σοβαρή απειλή για τις επιχειρήσεις, καθιστώντας την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μία από τις σημαντικότερες τάσεις σε όλες τις βιομηχανίες σήμερα. Είναι αυτονόητο ότι καθώς οι συσκευές (και ειδικά εκείνες που χρησιμοποιούνται στο τομέα της ασφάλειας) συνδέονται ολοένα και περισσότερο στο δίκτυο, ο κίνδυνος παραβίασης αυξάνεται. Οι integrators, οι εγκαταστάτες και σιγά-σιγά και οι τελικοί χρήστες, αρχίζουν να θέτουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ως ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια αγοράς για προϊόντα (υλικό- λογισμικό) ασφαλείας.
Τα καλά νέα για τους, τους integrators και γενικότερα τους πελάτες και τους διανομείς προϊόντων, είναι πως ο κλάδος της ασφάλειας και ειδικότερα οι κατασκευαστές, αρχίζουν σιγά σιγά να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ασφάλεια στο κυβερνοχώρο και έτσι τα τελευταία 2 χρόνια έχει γίνει μία σημαντική προσπάθεια από τους κατασκευαστές οι οποίοι προσπαθούν να μετριάσουν, ακόμα και να εξαλείψουν τα εν λόγω προβλήματα. Η Ευρώπη από την άλλη, έχει αγκαλιάσει αυτή την ιδέα θέτοντας σε ισχύ την ευρωπαϊκή πράξη για την κυβερνοασφάλεια, η οποία συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο 2018. Οι νέοι κανόνες παρέχουν στην Ευρώπη το πλαίσιο για την πιστοποίηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο προϊόντων, διαδικασιών και υπηρεσιών και ενισχύουν την εντολή του Οργανισμού κυβερνοασφάλειας της ΕΕ.
IoT, AIoT και… IIoT!
Το ίντερνετ των πραγμάτων (Internet of Things) είναι μία από τις τρεις κορυφαίες τεχνολογικές εξελίξεις της επόμενης δεκαετίας και αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα στον χώρο της τεχνολογίας. Η έννοια “Things” (πράγματα) δεν είναι αυστηρά συνδεδεμένη με ορισμένα προϊόντα. Αναφέρεται σε μία ευρεία ποικιλία συσκευών εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα με ενσωματωμένους αισθητήρες, κάμερες, κλιματιστικά, φώτα, συστήματα ασφαλείας, smartwatches ακόμα και αυτοκίνητα, των οποίων οι περίπλοκοι αισθητήρες εντοπίζουν αντικείμενα στην πορεία τους. Η παγκόσμια αγορά εκτιμήθηκε στα 190 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος 2019 και αναμένεται να φθάσει τα 1111,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026, σύμφωνα με έρευνα της Fortune Business Insights, με τίτλο «Global Market Analysis, Insights and Forecast, 2019-2026». Αυτή η αξιοσημείωτη ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς αντιπροσωπεύει μια εκτίμηση του σύνθετου ποσοστού ετήσιας ανάπτυξης –γνωστό και ως CAGR- της τάξης του 24,7%! Το Internet of Things έφερε και δύο νέες έννοιες, οι οποίες αναμένεται να απασχολήσουν τη βιομηχανία της ασφάλειας, το AIoT και το IIoT. Tο IoT τώρα αναφέρεται συχνά και ως «AIoT», ένας ακριβέστερος όρος που έχει δοθεί, διότι δεν είναι απλώς η σύνδεση των πραγμάτων και των μηχανών, αλλά η σύνδεση των μηχανημάτων και των συσκευών που είναι αρκετά έξυπνα ώστε να λειτουργούν μόνα τους, όπως ένα σύστημα ασφαλείας. Οι έξυπνες λύσεις ασφάλειας AIoT υπερβαίνουν το έργο του ανθρώπου με διάφορους τρόπους. Οι κάμερες ασφαλείας για παράδειγμα, έχουν καλύτερη «εικόνα» όταν συνδέονται με βάση δεδομένων, από ό, τι οι υπεύθυνοι ασφαλείας. Κάθε μέρα συλλέγονται τεράστιες ποσότητες οπτικών πληροφοριών από κάμερες υψηλής ευκρίνειας και μετασχηματίζονται, μέσω των προηγμένων αλγόριθμων AI, σε δομημένα δεδομένα, τα οποία μπορούν να υπολογιστούν και να συγκριθούν με άλλες πληροφορίες. Με αυτό τον τρόπο το AIoT επιτρέπει στις κάμερες να καταγράφουν τις κινήσεις ενός ανθρώπου, αλλά και να αναγνωρίζουν άμεσα την ταυτότητα του. Αντίστοιχα, το βιομηχανικό Ίντερνετ των πραγμάτων (IIoT) είναι η χρήση των τεχνολογιών Internet of Things στις βιομηχανίες. Επίσης γνωστό ως βιομηχανικό διαδίκτυο, το IIoT ενσωματώνει τη μηχανική μάθηση, μεγάλη τεχνολογία δεδομένων, τις τεχνολογίες επικοινωνίας και αυτοματισμού μηχανής προς μηχανή (M2M), σε βιομηχανικά περιβάλλοντα. Η φιλοσοφία του IIoT είναι ότι οι έξυπνες μηχανές είναι καλύτερες από τον άνθρωπο όταν πρόκειται για ακριβή, σταθερή καταγραφή και επικοινωνία δεδομένων. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να επιτρέψουν στις εταιρείες να επιταχύνουν την αντιμετώπιση των αναποτελεσματικοτήτων και των προβλημάτων που παρουσιάζονται, εξοικονομώντας χρόνο, χρήμα και δυνατότητες για ποιοτικό έλεγχο. Σε μια εγκατάσταση IIoT, οι αισθητήρες συλλέγουν διάφορους τύπους δεδομένων, όπως για παράδειγμα την κατάσταση των μηχανών, τις περιβαλλοντικές συνθήκες του χώρου και τον χρόνο που κάθε εργαζόμενος ξοδεύει. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αναλύονται και φιλτράρονται από υπολογιστές, προτού αποσταλούν για περαιτέρω ανάλυση. Οι αισθητήρες λύνουν τα χέρια των εργαζόμενων, οι οποίοι δεν θα πρέπει πλέον να κάνουν χειρωνακτική επιθεώρηση των μηχανημάτων, ενώ παράλληλα θα ενισχύεται και η ασφάλεια τους κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Οι βιομηχανικές κάμερες με τη σειρά τους, διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στις βιομηχανίες, καθώς είναι ιδανικές για τον έλεγχο και την ορθότητα των προϊόντων, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες.
Υψηλή Ανάλυση
Η βιομηχανία της ασφάλειας έχει ωριμάσει ακόμα περισσότερο χάρη στην τεχνολογία IP και έχει συμβάλει και στην εξέλιξη των καμερών ασφαλείας, των οποίων η ανάλυση βίντεο έχει βελτιωθεί κατά πολύ. Οι κάμερες υψηλής ανάλυσης που διαθέτουν από 5 MP έως 20 MP παρέχουν πολλά οφέλη, όπως μεγαλύτερη σαφήνεια και υψηλότερη ποιότητα εικόνας, σε αντίθεση με αυτές που έρχονται με μία τυπική ανάλυση της τάξεως των 3MP. Κάποτε, θα χρειαζόμασταν 2 ή ακόμα και 3 κάμερες για να καλύψουμε μία μεγάλη περιοχή (π.χ. γήπεδα), ενώ σήμερα μία κάμερα που διαθέτει υψηλή ανάλυση μπορεί να δώσει την λύση. Η υψηλή ανάλυση είναι εξίσου σημαντική και κατά την αναπαραγωγή βίντεο. Στην περίπτωση που έχει συμβεί ένα περιστατικό, ο χρήστης μπορεί να μεγεθύνει την εικόνα την εικόνα και να δει ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα που έχουν βοηθήσει σημαντικά την εξέλιξη της βιντεοεπιτήρησης. Για παράδειγμα η τεχνολογία συμπίεσης H.265 έχει βοηθήσει επίσης τους τελικούς χρήστες να παράγουν καλύτερη ποιότητα εικόνας εντός των περιορισμών του εύρους ζώνης.
{gallery}7701{/gallery}