Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 196
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
20 Νοεμβρίου 2019 21:13

Προστατεύοντας τα σχολεία με λύσεις βιντεοεπιτήρησης και τεχνητής νοημοσύνης

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
7ac96fbfbbd07cf16bbf4f85bc400faf XL 787849ee

Το θέμα της ασφάλειας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τα τελευταία χρόνια, ενώ ταυτόχρονα διάφορα δυσάρεστα συμβάντα ανά τον κόσμο, μαρτυρούν την έλλειψη επαρκούς πρόληψης μέτρων ασφαλείας στα σχολεία…

Το θέμα της ασφάλειας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τα τελευταία χρόνια, ενώ ταυτόχρονα διάφορα δυσάρεστα συμβάντα ανά τον κόσμο, μαρτυρούν την έλλειψη επαρκούς πρόληψης μέτρων ασφαλείας στα σχολεία…

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 79% των δημόσιων σχολείων αναφέρει πως σημειώθηκαν ένα ή περισσότερα περιστατικά βίας, κλοπής και άλλων εγκλημάτων, ένα ποσοστό που μεταφράζεται σε 1,4 εκατομμύρια εγκλήματα, δηλαδή 29 εγκλήματα ανά 1.000 μαθητές! Η βία ειδικά, υπογραμμίζει την ανάγκη τοποθέτησης (σε πολλές περιπτώσεις) ενός αξιόπιστου συστήματος ασφαλείας, είτε πρόκειται για μία κάμερα ασφαλείας, είτε για ένα σύστημα πρόσβασης access control. Φυσικά το όλο εγχείρημα, προϋποθέτει πως τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα διατηρήσουν την ταυτότητα-ατμόσφαιρά τους και θα προάγουν ένα μαθησιακό περιβάλλον. Τα σχολεία πρέπει να είναι ένα φιλόξενο μέρος για τους σπουδαστές και τις οικογένειες, οπότε οι τεχνολογικές λύσεις που αποσκοπούν στον περιορισμό της πρόσβασης πρέπει να είναι χαμηλού προφίλ και διακριτικές.

Η ασφάλεια των σχολείων πρέπει επίσης να βασίζεται και να σχεδιάζεται σε «στρώματα» προστασίας, ξεκινώντας από την περίμετρο του σχολείου και στην συνέχεια στις τάξεις και άλλους εσωτερικούς χώρους. Κάθε κράτος ωστόσο χρησιμοποιεί τις δικές του στρατηγικές για την καταπολέμηση της βίας και άλλων παρόμοιων περιστατικών στα σχολεία. Στην Ελλάδα για παράδειγμα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε με την υπ’ αρ. 21/2019 απόφαση ότι ένα δημόσιο σχολείο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατά τις ώρες που αυτό λειτουργεί, ενώ κατά τις ώρες μη λειτουργίας της σχολικής μονάδας αρμόδιος για την προστασία του χώρου είναι ο εκάστοτε Δήμος και άρα μόνον αυτός μπορεί να αποτελεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων. Σε άλλες χώρες φυσικά οι νόμοι διαφέρουν. Πάμε να δούμε πως η μπορεί η τεχνολογία του σήμερα να βοηθήσει.

Βιντεοεπιτήρηση

Η βιντεοεπιτήρηση είναι μια τεχνολογία που είναι διακριτική και μπορεί να προάγει την ασφάλεια ξεκινώντας περιμετρικά -από τα εξωτερικά όρια του σχολικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι τεχνολογίες βαθιάς εκμάθησης προσφέρουν νέες δυνατότητες σε πραγματικό χρόνο και έγκυρες προειδοποιήσεις. Η ΤΝ και η βαθιά εκμάθηση αναλύουν το περιεχόμενο του βίντεο και παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες στο προσωπικό ασφαλείας. Εκτός από τον περιμετρικό έλεγχο, η βιντεοπαρακολούθηση που ενσωματώνει η ΤΝ. μπορεί επίσης να προσφέρει και άλλα οφέλη, όπως η παρακολούθηση μιας πανεπιστημιούπολης μετά από τις ώρες αιχμής ή ακόμα και τα Σαββατοκύριακα όταν μπορεί να πραγματοποιούνται εξωσχολικές δραστηριότητες. Ένα σύστημα μπορεί να παρακολουθεί τη ροή της κυκλοφορίας και να διασφαλίζει ότι μόνο εγκεκριμένα οχήματα εισέρχονται σε μια περιοχή.

Παράδειγμα 1: Έλεγχος παράνομης στάθμευσης

Κάθε φορά που ένα όχημα μεταβαίνει σε μια απαγορευμένη περιοχή σε ένα σχολείο, το σύστημα βίντεο καταγράφει μια εικόνα οχήματος και παρέχει αυτόματα σημαντικά δεδομένα. Τα συστήματα αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων αναγνώρισης (ANPR) αναγνωρίζουν τους αριθμούς αδειών των αυτοκινήτων που εισέρχονται στην είσοδο ή στην πύλη στάθμευσης ενός σχολείου και μπορούν να τους ταιριάξουν με τους αριθμούς που βρίσκονται σε μια λίστα, παρέχοντας συναγερμό. Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέπει μόνο στα οχήματα που έχουν εγγραφεί με άδεια να σταθμεύουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Εάν κάποιο όχημα εισέλθει στην περιοχή, η κάμερα θα ενεργοποιηθεί για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. Το σύστημα παρέχει δεδομένα σχετικά με το πότε και πού συνέβη, τον αριθμό της πινακίδας οχήματος και την παραβίαση στάθμευσης.

Παράδειγμα 2: Έλεγχος μόνο των λεωφορείων και περιοχών περιορισμένης πρόσβασης

Οι κάμερες κυκλοφορίας με τεχνολογία βαθιάς εκμάθησης μπορούν επίσης να εντοπίσουν και να ταξινομήσουν τα οχήματα. Στην πραγματικότητα, μπορούν να διακρίνουν μεταξύ μικρών και μεγάλων οχημάτων και να ανιχνεύσουν τη μάρκα, το μοντέλο και το χρώμα του οχήματος. Επίσης, είναι δυνατή και η  διαφοροποίηση μεταξύ αυτοκινήτων και λεωφορείων σε περιοχές όπου επιτρέπεται η στάθμευση λεωφορείων και μόνο. Το σύστημα μπορεί επίσης να καταγράψει εικόνες και να παράγει δεδομένα συναγερμού εάν ένα όχημα οδηγείται προς λάθος κατεύθυνση.

Παράδειγμα 3: Αναγνώριση προσώπου στις εισόδους των σχολείων

Η αναγνώριση προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις εισόδους σχολείων για τον εντοπισμό γνωστών υπόπτων που επιχειρούν να εισέλθουν στο κτίριο. Η τεχνολογία “συναγερμού Black list” παρέχει ειδοποίηση μόλις ανιχνευθεί ένας ύποπτος. Εδώ, η σαφήνεια στην εικόνα παίζει καθοριστικό ρόλο όταν εντοπίζονται άτομα που τους έχει απαγορευθεί η είσοδος. Οι κάμερες που διαθέτουν τεχνολογία WDR μπορούν να αντισταθμίσουν τέτοια προβλήματα, όπως τον οπίσθιο φωτισμό κατά τη διάρκεια μίας φωτεινής ημέρας ή σε περίπτωση που το φως πίσω από ένα άτομο που έρχεται είναι εντονότερο.

Τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μέσα στα σχολικά κτίρια. Ένας τερματικός σταθμός αναγνώρισης προσώπου που είναι εγκατεστημένος στην είσοδο ενός κτιρίου ή μιας βιβλιοθήκης μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να επιτρέπει την είσοδο μόνο σε εγγεγραμμένους φοιτητές ή  στο προσωπικό.

Οι κάμερες καταμέτρησης ατόμων από την άλλη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καφετέριες και βιβλιοθήκες. Οι χρήστες μπορούν να εξάγουν σημαντικές πληροφορίες σε αρχεία Excel και να τις ταξινομήσουν σε ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια βάση, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Αυτό τους παρέχει μια πολύ λεπτομερή επισκόπηση του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται, εγκαταλείπουν ή περνούν από ένα χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το υλικό βίντεο από όλες τις κάμερες μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα λογισμικό ή ένα κέντρο ασφαλείας το οποίο θα βρίσκεται είτε εντός του πανεπιστημίου σε μια άλλη κεντρική τοποθεσία. Το προσωπικό ασφαλείας από την άλλη, θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα αυτά τα δεδομένα με διάφορους τρόπους (μέσω Η/Υ, φορητού υπολογιστή ή smartphone). Η όλη διαδικασία καθιστά ευκολότερη τη δουλειά του προσωπικού ασφαλείας.

{gallery}7700{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Ασύρματα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της πυρασφάλειας φαίνεται πως εξελίσσεται και «μαθαίνει» από τις σημαντικές προκλήσεις που συναντά, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και ...
Λύσεις πυρανίχνευσης, αυτοματισμού και επικοινωνίας παρουσίασε η Force στην XENIA 2024
ο περιοδικό Security Report για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την Xenia 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στο Metropolit...
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα πρ...
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα...
Μέγιστη προστασία οικίας με το σύστημα ασφαλείας της ELDES
Με πάνω από 1 εκατομμύριο συσκευές IoT που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα, η ELDES κέρδισε την εμπιστοσύνη των εγκαταστατών και ιδιοκτητών σπιτιών για τα στιβαρά, αξιόπιστα και βολικά συστήματα συναγε...