Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Jamming σε ασύρματα συστήματα συναγερμού
Οι συσκευές, το ιστορικό και τα μέτρα ασφαλείας
Σήμερα, η ασύρματη επικοινωνία είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής. Οι χρήστες αρχίζουν να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ασύρματη τεχνολογία-απόδοση και βασίζονται σε πολλές ασύρματες συσκευές. Η τάση αυτή, δεν διαφέρει και στα συστήματα συναγερμού…
Σήμερα, η ασύρματη επικοινωνία είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής. Οι χρήστες αρχίζουν να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ασύρματη τεχνολογία-απόδοση και βασίζονται σε πολλές ασύρματες συσκευές. Η τάση αυτή, δεν διαφέρει και στα συστήματα συναγερμού, τα οποία εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς.
Η μετάβαση από τα ενσύρματα στα ασύρματα συστήματα συναγερμού είναι ταχύτατη και τώρα η ασύρματη τεχνολογία γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή και στις εφαρμογές ασφαλείας σε οικιακούς, αλλά και επαγγελματικούς χώρους. Ολοένα και περισσότερα σπίτια και επιχειρήσεις υιοθετούν τεχνολογίες δικτύων που επιτρέπουν σε διαφορετικούς βαθμούς την αυτοματοποίηση, με αποτέλεσμα την αύξηση και τη ζήτηση ασύρματων συσκευών ασφαλείας. Μια μελέτη που κυκλοφόρησε από την Radiant Insights στα μέσα του 2015, προέβλεπε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις συσκευών ασφαλείας για το σπίτι θα αυξηθούν από περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2014 σε πάνω από 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2021.
Τα ασύρματα οικιακά συστήματα ασφαλείας λοιπόν, αρχίζουν και γίνονται όλο και δημοφιλέστερα, ακόμα και για τους ιδιοκτήτες σπιτιών. Δυστυχώς όμως, όσο αυξάνεται η τεχνολογία, άλλο τόσο αυξάνονται και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι διαρρήκτες για να εισέλθουν σε μία κατοικία.
Οι επιθέσεις παρεμβολών ή παρακώλυσης επικοινωνιών, γνωστές και ως jamming, είναι οι επιθέσεις που σκόπιμα ή μη προκαλούνται στο σήμα του πομπού, του δέκτη ή του σημείου ασύρματης πρόσβασης από παρεμβολές ή θορύβους.
Πρώτη εμφάνιση έχουμε στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο (παρακώλυση σημάτων ραντάρ). Εκδηλώνονται στο φυσικό επίπεδο του OSI μοντέλου. Καθιστούν το κανάλι επικοινωνίας ακατάλληλο κι αυτός είναι ο λόγος που εντάσσονται στην κατηγορία DoS. Προκειμένου να είναι ανθεκτικά σε παρεμβολές και θορύβους, τα ασύρματα δίκτυα χρησιμοποιούν τεχνολογίες απλωμένου φάσματος συχνοτήτων, π.χ. στο bluetooth, τα δεδομένα τεμαχίζονται και μεταδίδονται χρησιμοποιώντας ένα αριθμό διαφορετικών συχνοτήτων ψευδοτυχαίου προτύπου. Έτσι, μόνο οι απολύτως συγχρονισμένοι πομποί-δέκτες έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και για υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, αφού ο πομπός μεταβάλει την συχνότητα 1.600 φορές το δευτερόλεπτο. Υπάρχουν και μη κακόβουλες παρεμβολές (φούρνοι μικ/μάτων, ασύρματα τηλ., bluetooth συσκευές κ.λπ.). Αυτές προκαλούνται διότι οι ασύρματες τεχνολογίες WLAN χρησιμοποιούν τη μη αδειοδοτημένη περιοχή συχνοτήτων (Industrial Scientific and Medical radio band) των 2.4GHz και (Unlicensed National Information Infrastructure) των 5 GHz. Επίσης σε ορισμένα κτίρια οι τοίχοι κατασκευάζονται με υλικά που εμποδίζουν π.χ. το σήμα των κινητών τηλεφώνων (passive jamming). Για να πραγματοποιηθεί επίθεση πρέπει πρώτα να αναλυθεί το φάσμα συχνοτήτων που χρησιμοποιεί το δίκτυο και εν συνεχεία να εκπέμψει ένα ισχυρό σήμα που συγκρούεται, παρεμποδίζει ή παρεμβαίνει στις συχνότητες. Στη χειρότερη περίπτωση ο επιτιθέμενος μπορεί να παρεμβάλει όλο το διαθέσιμο φάσμα συχνοτήτων, οπότε οι τεχνικές φάσματος που προαναφέρθηκαν ακυρώνονται.
Μερικοί τύποι Παρεμβολών
Κινητά τηλέφωνα: Οι παρεμβολείς κινητών μεταδίδουν σήματα στην ίδια συχνότητα με τα κινητά τηλέφωνα, εμποδίζοντας την κυψελοειδή υπηρεσία και άρα την ίδια τη συσκευή από το να πραγματοποιήσει κλήσεις ή να στείλει μηνύματα κειμένου.
WiFi: Οι WiFi jammers θα δημιουργήσουν θόρυβο για να μπλοκάρουν μια σύνδεση WiFi και να αποτρέψουν τα άτομα που διαθέτουν μία ασύρματη συσκευή (με δυνατότητα Wi-Fi )να συνδεθεί με ένα ασύρματο δίκτυο 3G, 4G και GPRS.
GPS: Ένα GPS jammer χρησιμοποιείται για να μπλοκάρει δορυφόρους ή συσκευές κατασκοπείας στο φάσμα συχνοτήτων 1500-1600 MHz. Συχνά χρησιμοποιείται για να μπλοκάρει την παρακολούθηση.
Οι συσκευές παρεμβολής σήματος είναι παράνομες και για να έχει κάποιος στη κατοχή του μία τέτοια συσκευή, θα πρέπει φυσικά να έχει και την κατάλληλη άδεια χρήσης. Ωστόσο, οι εν λόγω συσκευές κυκλοφορούν παράνομα και δεν είναι λίγα τα κρούσματα που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια, με θύματα κυρίως τους ιδιοκτήτες σπιτιών.
Μπορούν οι ασύρματοι συναγερμοί να μπλοκαριστούν;
Τα ασύρματα συστήματα συναγερμού μεταδίδουν σήματα ραδιοσυχνοτήτων στους αισθητήρες που βρίσκονται περιμετρικά της οικίας, καθώς και ειδοποιήσεις σε ένα ΚΛΣ, όταν ανιχνευθεί μία ύποπτη δραστηριότητα. Αν ένας επίδοξος διαρρήκτης αντιληφθεί τον τύπο του συστήματος ασφαλείας που έχουμε στην κατοχή μας και τη συχνότητα με την οποία λειτουργεί το όλο σύστημα, τότε είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει ένα Jammer για να το απενεργοποιήσει ή να το μπλοκάρει. Το γνωστό RF Jamming λοιπόν, είναι μια από τις πιο απλές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την «κατάρρευση» ενός ασύρματου συστήματος συναγερμού. Τα ασύρματα συστήματα ασφαλείας και οτιδήποτε «τρέχει» μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RF), εξουδετερώνεται από ένα ακόμα ισχυρότερο σήμα, το οποίο ουσιαστικά πνίγει την κανονική ασύρματη συχνότητα. Αυτό δυστυχώς ισχύει και για τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ζωντανής προβολής ενός βίντεο. Ένα jammer μπορεί να δημιουργήσει θόρυβο για να αποκλείσει τη σύνδεση, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε ποιος εισέρχεται/εξέρχεται από ένα χώρο.
Η παρεμπόδιση αυτού του σήματος είναι «θεωρητικά» ιδιαίτερα εύκολη, απλά προγραμματίζοντας έναν ραδιοπομπό ή μία συσκευή παρεμβολής στη σωστή συχνότητα, στοχεύοντάς πάντα τον εκάστοτε συναγερμό. Ο τρόπος με τον οποίο μπλοκάρεται το σήμα, συχνά παρομοιάζεται και με τη γνωστή επίθεση DoS- Denial-of-Service. Μπορεί η όλη διαδικασία να ακούγεται σχετικά εύκολη, ωστόσο δεν ισχύει για όλα τα συστήματα συναγερμού, ειδικά για τα επαγγελματικά. Τα ασύρματα και έξυπνα συστήματα συναγερμού, τα οποία μπορεί να βρει οποιοσδήποτε στο internet, συνήθως διαθέτουν λιγότερο ισχυρά σήματα, καμία τεχνική «anti-jamming» και κατά βάση καμία κρυπτογράφηση ή άλλο παρόμοιο λογισμικό.
Τα μέτρα και οι κατασκευαστές συστημάτων ασφαλείας
Σήμερα, οι πάροχοι ασύρματων συστημάτων ασφαλείας έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξαλείψουν το φαινόμενο αυτό. Αρκετά επαγγελματικά ασύρματα συστήματα ασφάλειας είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα χαρακτηριστικά και τεχνικές και ανιχνεύουν έγκαιρα τον θόρυβο στο σήμα, υποδεικνύοντας πιθανή εμπλοκή, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί ένα συναγερμό για να ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη σπιτιού ή το Κέντρο Λήψης Σημάτων. Τα ασύρματα συστήματα που έχουν ρυθμιστεί, ώστε να αναφέρουν μέσω τηλεφωνικής γραμμής, λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Ένα σήμα μπορεί να αποστέλλεται στον σταθμό παρακολούθησης αμέσως μόλις ανιχνευθεί μία παρεμβολή.
Όλα τα σύγχρονα συστήματα έρχονται με τεχνικές που ανιχνεύουν έγκαιρα τα σήματα αυτά. Μία από τις πιο γνωστές τεχνολογίες είναι το Power G της Tyco Security Products. Μία από τις πολλές τεχνικές που χρησιμοποιεί το PowerG, ονομάζεται Frequency Hopping Spread Spectrum. Το δίκτυο συνεχώς αναπηδά μεταξύ πολλαπλών συχνοτήτων που κατανέμονται σε ολόκληρη τη ζώνη συχνοτήτων: 8 συχνότητες hopping στις ζώνες 433-434MHz, 4 συχνότητες hopping στις ζώνες 868-869MHz και 50 συχνότητες hopping στις ζώνες 912-918MHz. Το δίκτυο δεν παραμένει σε μία μόνο συχνότητα, αλλά αλλάζει συχνότητες 64 φορές το δευτερόλεπτο, χρησιμοποιώντας μια κρυπτογραφημένη μοναδική ψευδοτυχαία ακολουθία γνωστή μόνο σε συσκευές που έχουν εγγραφεί στον πίνακα συναγερμού. Η ψευδοτυχαία ακολουθία διαφέρει από το ένα πάνελ στο άλλο. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία FHSS, το PowerG ξεπερνάει εκ προθέσεως και μη παρεμβολές και τις επιθέσεις τύπου Jamming. Ακόμα, πολλαπλά συστήματα συναγερμού τα οποία βασίζονται στη τεχνολογία PowerG μπορούν να λειτουργούν στην ίδια περιοχή, χωρίς να παρουσιάζονται παρεμβολές μεταξύ τους, ενώ η ευρωστία και αξιοπιστία του ασύρματου δικτύου αυξάνεται δραματικά.
Την απάντηση στις εν λόγω επιθέσεις φαίνεται πως δίνει και ο ασύρματος συναγερμός AJAX. Το AJAX Hub Plus, είναι ένα μοναδικό προϊόν που υποστηρίζει ταυτόχρονα 4 κανάλια επικοινωνίας: Wi-Fi, Ethernet και δύο κάρτες SIM 2G/3G. Για την επικοινωνία με τις υπόλοιπες συσκευές του συστήματος, το πάνελ χρησιμοποιεί την τεχνολογία Jeweler, αλλά και τεχνικές GSM Jamming και Jeweller frequency jamming, για να στείλει ειδοποιήσεις σε περίπτωση που χαθεί η επικοινωνία ή σε περίπτωση που το επίπεδο θορύβου υπερβεί τα όρια. Το πάνελ (HUB) και οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό, μετρούν συνεχώς τη στάθμη θορύβου στο κανάλι σε συχνότητες Jeweler. Μόλις το επίπεδο θορύβου υπερβεί τα -70 dBm, το HUB θα στείλει αυτόματα μια ειδοποίηση «παρεμβολής» σε όλους τους χρήστες και φυσικά στο ΚΛΣ. Εν τω μεταξύ, εάν ο κόμβος χάνει επικοινωνία με τον ανιχνευτή ή τη συσκευή, στέλνει τις αντίστοιχες ειδοποιήσεις στους χρήστες του συστήματος ασφαλείας και της εταιρείας ασφάλειας.
{gallery}8123{/gallery}