Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITALTV 195
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
26 Αυγούστου 2020 19:17

Geofence στα συστήματα ασφαλείας

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
cec1033bff7927e2ce0955659af65dda XL 1d21ef83

Το Geofence/Geofencing, είναι μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί την τοποθεσία του χρήστη για ενεργοποιήσει μία σειρά από ενέργειες. Είναι στην ουσία ένας «εικονικός φράκτης» ή μια περίμετρος γύρω από μια φυσική θέση, που έχει οριστεί από τον ίδιο το χρήστη για να εξυπηρετήσει διάφορους σκοπούς.

Το Geofence/Geofencing, είναι μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί την τοποθεσία του χρήστη για ενεργοποιήσει μία σειρά από ενέργειες. Είναι στην ουσία ένας «εικονικός φράκτης» ή μια περίμετρος γύρω από μια φυσική θέση, που έχει οριστεί από τον ίδιο το χρήστη για να εξυπηρετήσει διάφορους σκοπούς.

Το Geofencing είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί τα δεδομένα εντοπισμού μίας θέσης/σημείου για να δημιουργήσει ένα αόρατο φράγμα ή φράκτη στον πραγματικό κόσμο. Συχνά, η τεχνολογία χρησιμοποιεί την τεχνολογία Global Positioning Systems (GPS), αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί και με άλλα σήματα δεδομένων, όπως κυψελοειδή (δεδομένα), Wi-Fi και RFID.

Σίγουρα δεν μπορούμε να δούμε ή ακόμα και να αισθανθούμε κάτι περνώντας ένα εικονικό όριο, ωστόσο αν έχουμε στην κατοχή μας μαζί μας μία συνδεδεμένη συσκευή (συνήθως ένα smartphone), το όλο σύστημα γνωρίζει πότε εισερχόμαστε ή εξερχόμαστε από την περιοχή που θέσει τα όρια. Το Geofence λειτουργεί σε μία συσκευή και επιλέγει μια σειρά κοντινών σημείων τοποθεσίας για να δημιουργήσει ένα τεχνητό όριο. Στη συνέχεια, συνδέεται με διαθέσιμα δίκτυα, όπως αυτό του κινητού ή με ένα ασύρματο δίκτυο, για την ανταλλαγή σημάτων με άλλες συσκευές. Εάν μια συσκευή εκπέμπει τη θέση της κοντά στο όριο του εικονικού φράκτη, τότε μπορούμε να προσδιορίσουμε αν κάποιος βρίσκεται μέσα ή έξω από τις συντεταγμένες που έχουμε ορίσει. Στη συνέχεια ακολουθεί μία σειρά από ενέργειες που έχουμε ορίσει π.χ. άνοιγμα/κλείσιμο πόρτας, ενεργοποίηση συναγερμού κ.λπ.

Πως λειτουργεί

Συνήθως το geofencing θεωρείται ως μία τεχνολογία που λειτουργεί μόνο σε εξωτερικούς χώρους, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία GPS. Αλλά στην πραγματικότητα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε παντού. Ανάλογα με τη χρήση και την ακρίβεια που χρειαζόμαστε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά διαθέσιμων τεχνολογιών και συσκευών όπως Wi-Fi, GPS, κυψελοειδή δεδομένα, Bluetooth αισθητήρες κ.ά. Το ποια τεχνολογία ή ποιες τεχνολογίες θα χρησιμοποιήσουμε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τοποθεσία ή την εφαρμογή. Σε εξωτερικούς χώρους και σε αρκετά μεγάλες γεωγραφικές περιοχές θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας κυψελοειδή δεδομένα και Wi-Fi, γεγονός που συμβάλει στην καλύτερη απόδοση των μπαταριών (σε σύγκριση με το GPS). Σε εσωτερικούς χώρους και σε μικρότερες περιοχές όπως π.χ. σε σενάρια εισόδου/εξόδου θα χρειαστούμε Wi-Fi και Bluetooth. Τι χρειάζεται όμως για να πραγματοποιηθεί το όλο εγχείρημα;

Αρχικά μία εφαρμογή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 99,9% των περιπτώσεων χρήσης της εν λόγω τεχνολογίας χρειάζεται μία εφαρμογή για να τρέξει. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις, αλλά κακά τα ψέματα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας σήμερα, χρησιμοποιεί τουλάχιστον 5 εφαρμογές την ημέρα μέσω smartphone κινητού για καθημερινές, απλές δουλειές. Αυτή η εφαρμογή πρέπει να εγκατασταθεί από όλους εκείνους τους ανθρώπους στους οποίους θέλουμε να εντοπίσουμε π.χ. σε μία είσοδο ενός καταστήματος ή μίας οικίας.

Δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο για την υλοποίηση του έργου είναι η άδεια τοποθεσίας. Για να λάβουμε ενημερώσεις «θέσης», η εφαρμογή πρέπει να έχει άδεια χρήσης της θέσης οποιουδήποτε ανθρώπου που θέλει να εισέλθει ή να εξέλθει από ένα χώρο. Σε Android κινητά μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ εντοπισμού θέσης «κατά προσέγγιση» (που χρησιμοποιεί μόνο κυψελοειδή δεδομένα και σημεία πρόσβασης Wi-Fi) και μεταξύ εντοπισμού θέσης με «ακρίβεια» που χρησιμοποιεί συνδυασμό των παραπάνω, καθώς και τεχνολογία δεδομένων GPS για να καθορίσει τη θέση. Στις συσκευές iOS έχουμε δύο επιλογές, όταν είναι σε χρήση ή πάντα. Αν θέλετε το geofencing να λειτουργήσει στο παρασκήνιο, απαιτείται η δεύτερη επιλογή.

Ενώ το GPS μπορεί να «προδώσει» τη θέση μας σε όλο τον πλανήτη, το geofencing επικεντρώνεται μόνο στα «εικονικά» σημεία ενδιαφέροντος. Το Geofencing επιτρέπει στους χρήστες να ορίζουν γεωγραφικά όρια χωρίς φυσικά αντικείμενα ή σύμβολα και χρησιμοποιείται σε πληθώρα εφαρμογών σήμερα, όπως σε συστήματα συναγερμού (κατά την όπλιση αφόπλιση), σε έξυπνες κλειδαριές, σε συστήματα ηχείων, σε γκαραζόπορτες και φυσικά σε GPS trackers. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Στα συστήματα συναγερμού

Το Geofencing είναι ένα χαρακτηριστικό τεχνολογίας που θα συναντήσουμε και στα συστήματα συναγερμού. Ένα πάνελ που ενσωματώνει την εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιεί την τοποθεσία μας για να κάνει μία σειρά από ενέργειες όταν βρίσκεται το smartphone μας σε κοντινή απόσταση. Για παράδειγμα, όταν το σύστημα συναγερμού εντοπίσει το σήμα του κινητού μας λίγα μέτρα πριν την είσοδο, μπορεί να ξεκλειδώσει αυτόματα την πόρτα ή την γκαραζόπορτα. Χρησιμοποιώντας την συμβατή εφαρμογή του συστήματος συναγερμού, μπορούμε να επιλέξουμε μια τοποθεσία, να ορίσουμε την απόσταση ανίχνευσης και στη συνέχεια να ορίσουμε μία ποικιλία ενεργειών (κλείδωμα/ ξεκλείδωμα, αυτόματη ενεργοποίηση αισθητήρα φωτισμού κ.λπ.).

Η απόσταση και η θέση εντοπισμού λειτουργούν μαζί για να ορίσουμε μια περίμετρο, ή ένα εικονικό φράχτη γύρω από ένα καθορισμένο σημείο. Στη συνέχεια, η εφαρμογή παρακολουθεί συνεχώς την τοποθεσία μας. Όταν φτάσετε στο εικονικό όριο, αυτό στέλνει ένα σήμα στο πάνελ συναγερμού και στη συνέχεια γίνονται οι επιθυμητές ενέργειες. Η όλη διαδικασία λειτουργεί και κατά την αποχώρηση μας από τον τόπο εργασίας μας  ή την αποχώρηση μας από την οικία μας. Η τεχνολογία λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο και σε άλλες εφαρμογές, όπως στον έξυπνο φωτισμό, στους θερμοστάτες, σε συστήματα ηχητικής εκκένωσης, κ.λπ.

Στις κάμερες

Ένα σύστημα αυτοματισμού ή συναγερμού με τεχνολογία Geofencing, θα είναι σε θέση να ελέγξει τα φώτα, την κλειδαριά της πόρτας και τη θερμοκρασία, μεταξύ άλλων. Ο ιδιοκτήτης σπιτιού φεύγει από την οικία του και από την “περιφραγμένη” περιοχή και αυτόματα το σύστημα κάνει ρυθμίσεις για τις οποίες είναι προγραμματισμένο. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τις κάμερες ασφαλείας, παρόλο η εν λόγω τεχνολογία δεν είναι τόσο διαδεδομένη σε αυτού του είδους τις συσκευές.

Μπορεί το Geofencing να μην είναι τόσο συνηθισμένο στο κλάδο του CCTV, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι κάμερες θα ενεργοποιηθούν/ απενεργοποιηθούν ανάλογα με την τοποθεσία του ιδιοκτήτη. Αυτό είναι χρήσιμο κατά την εγγραφή βίντεο σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μπορεί να μην είναι χρήσιμο σε άλλα σενάρια, όπου η κάμερα είναι απενεργοποιημένη και ο ιδιοκτήτης είναι εκτός σπιτιού.

 

Στα οχήματα

Με την χρήση της τεχνολογίας Geofence μπορούμε να δημιουργήσουμε περιοχές προστασίας γύρω από ένα αυτοκίνητο και να το παρακολουθούμε συνεχώς. Όταν το όχημα βγει εκτός της ορισμένης περιοχής αποστέλλεται ειδοποίηση μέσω μηνυμάτων κειμένου ή άλλου τύπου push notifications. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται επίσης για να καθοδηγήσει π.χ. έναν υπάλληλο μίας εταιρίας, ώστε αυτός να αποφύγει μια συγκεκριμένη περιοχή. Αν ο υπάλληλος παραβιάσει την περιοχή που έχει καθοριστεί, τότε αποστέλλεται σήμα στον εκάστοτε υπεύθυνο ασφαλείας.

Όταν χρησιμοποιούμε το GPS για να ρυθμίσουμε μία λειτουργία Geofence (εικονικό φράκτη), το αυτοκίνητο στέλνει ένα σήμα από την τρέχουσα θέση του κάθε 20 δευτερόλεπτα. Εάν το αυτοκίνητο κινείται πέρα από το όριο ή κάποιος προσπαθεί να οδηγήσει το αυτοκίνητο χωρίς τα κλειδιά, το όχημα στέλνει μια ειδοποίηση. Είναι ένα εύχρηστο χαρακτηριστικό, και το καλύτερο από όλα, επειδή ο φράκτης είναι ψηφιακός, μπορεί να ρυθμιστεί ανεξάρτητα από το πού σταθμεύουμε. Όταν ταξιδεύουμε και αφήνουμε το όχημά μας σταθμευμένο σε ένα μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα είμαστε σε θέση να το παρακολουθούμε συνεχώς εξ αποστάσεως. Εάν μετακινηθεί  π.χ. με ρυμούλκηση ή με άλλο τρόπο, ο χρήστης θα λάβει μία ειδοποίηση κειμένου SMS και ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα τον ενημερώνει για την ακριβή θέση του οχήματος, ενώ παράλληλα μπορεί να ενημερώνεται και από σχετικό λογισμικό Live Tracking και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.

Άλλες χρήσεις της εν λόγω τεχνολογίες θα συναντήσουμε στη κτηνοτροφία και την παρακολούθηση ζώων, σε υπηρεσίες εντοπισμού κατοικίδιων ζώων, στο επιχειρηματικό marketing, για τη δημιουργία στοχευμένων διαφημίσεων, στην τηλεόραση, στη διαχείριση στόλου, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κ.ά.  

Στην Κυβερνοασφάλεια

Μία από τις αυξανόμενες χρήσεις του geofencing είναι η δυνατότητα προσθήκης ενός νέου επιπέδου ασφάλειας πληροφοριών. Όπως ένας φυσικός φράχτης μπορεί να προσφέρει ένα επίπεδο ασφάλειας περιφερειακά σε ένα χώρο, έτσι και το geofencing μπορεί να αυξήσει την ασφάλεια της πρόσβασης σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία! Ένα geofence προσφέρει ένα διαφορετικό επίπεδο επαλήθευσης χρήστη με βάση την τοποθεσία του. Μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση των χρηστών και να επαληθεύσει αν οι χρήστες συνδέονται σε μια προ-εγκεκριμένη φυσική τοποθεσία.

Το geofencing στην κυβερνοασφάλεια είναι ένα στοιχείο επαλήθευσης πολλαπλών παραγόντων, ωστόσο μπορεί να μην καταφέρει να σταματήσει έναν επίδοξο hacker. Αλλά τι συμβαίνει όταν κάποιος έχει προνομιακή πρόσβαση από μια απομακρυσμένη τοποθεσία; Τι γίνεται αν ένας χάκερ αποκτήσει πρόσβαση σε λογαριασμό μέσω phishing; Η χρήση ενός geofence μπορεί να επιβραδύνει ή και να σταματήσει την επίθεση στέλνοντας μια ειδοποίηση ή απαγορεύοντας την πρόσβαση.

Υπάρχουν περιορισμοί στην υλοποίηση;

Το μέγεθος ενός εικονικού φράκτη συνήθως εγείρει ορισμένα ερωτήματα, όπως το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η ακτίνα του. Θεωρητικά δεν υπάρχει περιορισμός και όλα εξαρτώνται από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε, αλλά και από τη φυσική θέση και την ακρίβεια των δεδομένων GPS / Wi-Fi. Αν απλώς χρησιμοποιούμε τη γεωγραφική θέση, ένας καλός τρόπος για να δοκιμάσουμε το ελάχιστο δυνατό μέγεθος ή την ισχύ του σήματος, είναι να περπατήσουμε γύρω από την περιοχή ενδιαφέροντος και να εξετάσουμε την ακρίβεια στο Google Maps. Αυτά είναι τα ίδια δεδομένα γεωγραφικής τοποθέτησης που θα χρησιμοποιήσει και η εφαρμογή μας. Σε ορισμένες τοποθεσίες η ελάχιστη συνιστώμενη ακτίνα μπορεί να είναι 20-50 μέτρα, μερικές φορές θα μπορούσε να είναι και χαμηλότερη. Σε ότι αφορά το σχήμα και εκεί υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Το σχήμα ενός τυπικού εικονικού φράκτη είναι κυκλικό, ωστόσο μπορούμε να δημιουργήσουμε και πολύγωνα ανάλογα με την περίσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός που απαιτείται για την ανίχνευση πολυγωνικών γεωφυσικών στοιχείων είναι πολύ «βαρύτερος», επομένως δεν θα είναι τόσο γρήγορος ούτε αξιόπιστος, όσο με ένα κυκλικό σχήμα.

Κατά την κατασκευή και την υλοποίηση της εκάστοτε εφαρμογής, θα χρειαστεί να λάβουμε υπόψη και την κατανάλωση της μπαταρίας. Αναπόφευκτα, η κατανάλωση μπαταρίας στην πράξη θα παρουσιάσει αύξηση όταν ενεργοποιηθεί η υπηρεσία τοποθεσίας, οπότε ο σχεδιασμός και η άρτια τοποθέτηση των συσκευών θα προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Μέχρι τώρα, το geofencing μοιάζει αρκετά ελκυστικό. Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει καλύτερη ασφάλεια και αναμφίβολα μεγαλύτερη ευελιξία στην καθημερινότητα μας. Ωστόσο και εδώ εγείρονται ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το απόρρητο του χρήστη.

Παρακολουθώντας συνεχώς την τοποθεσία του χρήστη, η τεχνολογία geofencing μπορεί να συλλέξει περισσότερα προσωπικά δεδομένα από αυτά που πρέπει και για τους σκοπούς αυτούς για τους οποίους είχε αρχικά σχεδιαστεί. Δεν είναι μόνο ότι η τεχνολογία ξέρει πού είμαστε, βλέπει και σε ποιους χώρους αλληλεπιδράμε και άρα γνωρίζει τις προτιμήσεις μας. Εάν εξετάζετε μια υπηρεσία γεωγραφικού εντοπισμού, ελέγξτε πρώτα την ισχύουσα νομοθεσία περί απορρήτου. Υπάρχουν περιορισμοί στη συλλογή ή χρήση δεδομένων; Μπορούν οι πελάτες που δεν ενδιαφέρονται να εξαιρεθούν από την υπηρεσία; Δεν είναι και λίγες οι φορές όπου η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για την αποστολή στοχευμένων διαφημίσεων…

Παρά τα διάφορα περιστατικά που έχουν κατά καιρούς βγει στην επιφάνεια σχετικά με το ιδιωτικό απόρρητο και το Geofencing, η αλήθεια είναι πως η τεχνολογία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τον κλάδο της ασφάλειας, τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και γενικά στην καθημερινότητα του ανθρώπου.

{gallery}8819{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Δεκέμβριος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Creta Electronix 2024
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το κλαδικό τριήμερο της Creta Electronix 2024! Η τοπική αγορά υποδέχθηκε για ακόμη μία φορά με ενθουσιασμό τη διοργάνωση της Libra Press και έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τ...
Dahua Cloud
Η Dahua Technology αναβάθμισε πρόσφατα την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική λύση δικτύου της Dahua Cloud. Η δικτυακή λύση Dahua Cloud είναι μια ολοκληρωμένη, γρήγορη, αποτελεσματική και ασφαλής υπη...
G.I. Security X RISCO
Το Security Report παρακολούθησε το τεχνικό σεμινάριο που διοργάνωσε η G.I. Security για να παρουσιάσει τα νέα συστήματα ασφαλείας και αυτοματισμού της RISCO. Την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου στον μ...
Συστήματα συναγερμού
Στην επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας διαβάζουμε τα κριτήρια για την έκδοση αδείας σύνδεσης ή ανανέωσης συστημάτων συναγερμού με αστυνομικές υπηρεσίες. Η άδεια σύνδεσης ή ανανέωσης σ...
Uniview IP Video Intercom
H Uniview εισέρχεται δυναμικά και στον τομέα του IP Video Intercom, διαθέτοντας αρχικά συστήματα για απλές εφαρμογές, ενώ το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει πληθώρα μοντέλων και λύσεων, ικανών να ...
ELDES EWP-EXT, EWC1 & EWC1A
Εξαιρετικά χρήσιμοι για τη βελτίωση της ασφάλειας σπιτιών και επιχειρήσεων, οι αισθητήρες εξωτερικού χώρου της ELDES προσφέρουν προηγμένη ανίχνευση και άμεση ενημέρωση για κάθε ύποπτη κίνηση ή δρα...