Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ONVIF Profile D
Νέο προφίλ για περιφερειακά ελέγχου πρόσβασης
Το ONVIF είναι ένας οργανισμός που αναμφίβολα έχει πετύχει σπουδαία πράγματα στο κλάδο της ασφάλειας. Το ONVIF (Open Network Video Interface Forum) ξεκίνησε το 2008 και δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την ανάπτυξη και τη χρήση ενός παγκόσμιου ανοικτού προτύπου διασύνδεσης για φυσικά προϊόντα όπως κάμερες, συστήματα διαχείρισης βίντεο…
Το ONVIF είναι ένας οργανισμός που αναμφίβολα έχει πετύχει σπουδαία πράγματα στο κλάδο της ασφάλειας. Το ONVIF (Open Network Video Interface Forum) ξεκίνησε το 2008 και δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την ανάπτυξη και τη χρήση ενός παγκόσμιου ανοικτού προτύπου διασύνδεσης για φυσικά προϊόντα όπως κάμερες, συστήματα διαχείρισης βίντεο και συστήματα ελέγχου πρόσβασης μέσω IP. Από τότε, η «αποστολή» του γνωστού σε όλους πρωτόκολλου παραμένει η ίδια, η εφαρμογή του όμως και η επιρροή του έχουν αλλάξει ριζικά το κλάδο της ασφάλειας.
Η κοινοπραξία δημιουργήθηκε από την Axis Communications, τη Bosch Security Systems και τη Sony Corporation με ανοιχτή συμμετοχή για κατασκευαστές, προγραμματιστές λογισμικού, συμβούλους, ολοκληρωτές συστημάτων, τελικούς χρήστες και άλλες ομάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ONVIF. Η οργάνωση επιδίωξε να προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής, ώστε οι εγκαταστάτες και οι τελικοί χρήστες να μπορούν να επιλέγουν προϊόντα από διάφορους προμηθευτές.
Τώρα, ο οργανισμός ανακοίνωσε μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του την κυκλοφορία του «ONVIF Profile D», μία νέα προδιαγραφή για περιφερειακά ελέγχου πρόσβασης. Το νέο-υποψήφιο προφίλ, έχει σχεδιαστεί για να παρέχει διαλειτουργικότητα σε περιφερειακές συσκευές, όπως κλειδαριές, βιομετρικούς αναγνώστες, PIN pads, κάμερες αναγνώρισης πινακίδας, κινητά τηλέφωνα, αισθητήρες, οθόνες, κ.λπ.
Χρησιμοποιώντας το προφίλ D, μια περιφερειακή συσκευή μπορεί να μεταβιβάσει τα ψηφιακά διαπιστευτήρια του χρήστη σε έναν ασφαλή client (που διαθέτει προφίλ D), όπως π.χ. μια μονάδα ελέγχου πρόσβασης ή ένα λογισμικό διαχείρισης. Ο client ή ο ελεγκτής, που αποθηκεύει κανόνες πρόσβασης, χρονοδιαγράμματα και διαπιστευτήρια, αφού λάβει τα εν λόγω διαπιστευτήρια θα στείλει μια εντολή πίσω στην περιφερειακή συσκευή για να παραχωρήσει ή να αρνηθεί την πρόσβαση, ακόμα και να ζητήσει επιπρόσθετα την εισαγωγή ενός κωδικού PIN. Η επικοινωνία μεταξύ της συσκευής και του πελάτη διασφαλίζεται χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα ασφαλείας, όπως το TLS. Το TLS υποστηρίζει πολλές διαφορετικές μεθόδους ανταλλαγής κλειδιών, κρυπτογράφησης δεδομένων, και αυθεντικοποίησης ακεραιότητας μηνυμάτων. Η σύνδεση εγγυάται «ακεραιότητα δεδομένων» γιατί κάθε μήνυμα που αποστέλλεται περιλαμβάνει ένα μήνυμα ελέγχου ακεραιότητας χρησιμοποιώντας ένα κώδικα αυθεντικοποίησης μηνύματος για να ανιχνεύσει απώλεια ή τροποποίηση των δεδομένων κατά την διάρκεια της αποστολής
Το νέο προφίλ D επιτρέπει σε έναν «συμμορφούμενο» client με αυτό, να διαμορφώσει μια συσκευή με τα απαραίτητα δεδομένα, όπως π.χ. ποια πόρτα και ποιο σημείο πρόσβασης είναι υπεύθυνα για τη συσκευή. Επιτρέπει επίσης τη διαμόρφωση και την ενεργοποίηση των λεγόμενων black/white list, για να απαγορεύσει ή να επιτρέψει την πρόσβαση αντίστοιχα.
Η ανάγκη της διασύνδεσης μεταξύ συστημάτων διαχείρισης ελέγχου πρόσβασης και περιφερειακών συσκευών καθοδηγείται από καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η αναγνώριση προσώπου, οι κάμερες αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας για τη διαχείριση στάθμευσης, οι ασύρματες κλειδαριές, οι αισθητήρες ελέγχου πρόσβασης, οι θυροτηλεοράσεις και άλλες συσκευές ενδοεπικοινωνίας.
Το προφίλ ONVIF D συμπληρώνει τα προφίλ A και C, ενεργοποιώντας την επικοινωνία ενός ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου πρόσβασης που βασίζεται σε IP. Οι συσκευές με Profile D μπορούν επίσης να υποστηρίξουν προφίλ βίντεο όπως το Profile T για να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου βίντεο και πρόσβασης, χρησιμοποιώντας διεπαφές ONVIF. «Το προφίλ D, μαζί με τα προφίλ διαχείρισης πρόσβασης A, C και T, θα βοηθήσουν τους χρήστες να δημιουργήσουν σύγχρονα και ασφαλή συστήματα ελέγχου πρόσβασης με βάση τη τεχνολογία IP», δήλωσε ο Patrik Björling, υπεύθυνος του γκρουπ που εργάζεται πάνω στο εν λόγω προφίλ. «Θα επιτρέψει την ενσωμάτωση προϊόντων από διαφορετικούς κατασκευαστές και θα συμβάλει περαιτέρω στην υιοθέτηση διεπαφών ONVIF στον χώρο ελέγχου φυσικής πρόσβασης και παρακολούθησης βίντεο», προσθέτει.
Υπενθυμίζουμε πως μέχρι σήμερα τα διαθέσιμα προφίλ είναι τα εξής:
- Profile A: Για διαμόρφωση ελέγχου πρόσβασης.
- Profile C: Για έλεγχο πόρτας και διαχείριση συμβάντων.
- Profile D: Για περιφερειακά ελέγχου πρόσβασης.
- Profile G: Για αποθήκευση βίντεο.
- Profile Q: Για εύκολη εγκατάσταση, διαμόρφωση και έλεγχο συμβατών συσκευών.
- Profile S: Για streaming και διαμόρφωση βίντεο.
- Profile T: Για προηγμένο Video Streaming.
Σύμφωνα με έρευνες, η αγορά φυσικής ασφάλειας αναμένεται να παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Καθώς εισέρχονται στην αγορά περισσότερα νέα προϊόντα, η ζήτηση για «διαλειτουργικότητα» θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθιστώντας τα βιομηχανικά πρότυπα όλο και πιο σημαντικά για το μέλλον του κλάδου της ασφάλειας.
Με περισσότερα από 10.000 προϊόντα σε δέκα χρόνια, η αποδοχή της ONVIF στην αγορά των συστημάτων ασφαλείας έχει αυξηθεί κατά τρόπο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει όχι μόνο την επιτυχία του ONVIF, αλλά τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες-μέλη, πολλοί από τους οποίους είναι ανταγωνιστές, συνεργάστηκαν για να παράσχουν λύσεις που είναι αναγκαίες στο κλάδο των συστημάτων ασφαλείας.
{gallery}8936{/gallery}