Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Βαθμίδες ασφαλείας στα συστήματα συναγερμού
Το 1997, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Προτύπων (CEN, CENELEC ή ETSI) δημοσίευσε το πρότυπο EN 50131-1, το οποίο στην ουσία εισήγαγε τις βαθμίδες ασφαλείας,“grades”, στον κλάδο της ασφάλειας. Μια δεκαετία αργότερα, ο ίδιος οργανισμός ενημέρωσε το εν λόγω πρότυπο EN 50131-1: 2006, περιγράφοντας στην ουσία με αναλυτικότερο τρόπο τις απαιτήσεις…
Το 1997, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Προτύπων (CEN, CENELEC ή ETSI) δημοσίευσε το πρότυπο EN 50131-1, το οποίο στην ουσία εισήγαγε τις βαθμίδες ασφαλείας,“grades”, στον κλάδο της ασφάλειας. Μια δεκαετία αργότερα, ο ίδιος οργανισμός ενημέρωσε το εν λόγω πρότυπο EN 50131-1: 2006, περιγράφοντας στην ουσία με αναλυτικότερο τρόπο τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν τα συστήματα συναγερμού και οι περιφερειακές συσκευές τους. Το EN 50131-1: 2006 παραμένει αμετάβλητο μέχρι και σήμερα, εξυπηρετώντας τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο.
Όλα τα εξαρτήματα ενός συναγερμού πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του EN 50131. Έτσι ο βαθμός του συναγερμού δεν μπορεί να είναι υψηλότερος από τον βαθμό μίας περιφερειακής συσκευής και οι εγκαταστάτες οφείλουν υποδείξουν με έγγραφα το βαθμό όλων των εξαρτημάτων κατά την εγκατάσταση. Εάν τα τεκμήρια δεν είναι διαθέσιμα, τότε ο εγκαταστάτης-πελάτης θα πρέπει να τα αναζητήσει από τον εκάστοτε κατασκευαστή.
Στην ευρωπαϊκή αγορά ασφάλειας, το πρότυπο ασφαλείας είναι το EN 50131-1: 2006, το οποίο χωρίζεται στην ουσία σε 4 κατηγορίες, στις Grade 1, Grade 2, Grade 3 και Grade 4. Τα διαπιστευμένα εργαστήρια θέτουν τον εξοπλισμό ασφαλείας σε ορισμένες δοκιμές. Δοκιμές, που έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα της συσκευής και στο κατά πόσο η συσκευή είναι ανθεκτική σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, παρεμβολές, εξωτερικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, κ.ά. Η ποιότητα της επικοινωνίας ελέγχεται εξίσου, καθώς και κατά πόσον οι λειτουργίες της συσκευής μπορούν να επηρεαστούν εξωτερικά. Τα αποτελέσματα των δοκιμών καταγράφονται και εξετάζονται από τον οργανισμό πιστοποίησης. Εάν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες δοκιμές, έχουν επιλεγεί οι σωστές μέθοδοι και έχουν εκδοθεί σωστά τα έγγραφα, τότε ο οργανισμός απονέμει πιστοποίηση και αποδίδει τον ανάλογο βαθμό αξιοπιστίας στις συσκευές.
Η αξιοπιστία ενός συστήματος ασφαλείας καθορίζεται από την ικανότητά του να καταπολεμά τους εισβολείς με διαφορετικούς τρόπους. Όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός, τόσο πιο ανθεκτικό είναι το σύστημα ασφαλείας. Ας δούμε τις διαθέσιμες βαθμίδες ασφαλείας:
Grade 1: Το σύστημα που διαθέτει τον εν λόγω βαθμό, μπορεί να αντισταθεί αποτελεσματικά σε εισβολείς με ελάχιστη ή μηδαμινή εμπειρία σε συστήματα συναγερμού. Προστατεύει τα πιο εμφανή σημεία όπως για παράδειγμα την μπροστινή πόρτα. Είναι κατάλληλο για χώρους που δεν είναι στόχοι ληστείας και δεν εμπεριέχουν αντικείμενα αξίας.
Grade 2: Το σύστημα που πιστοποιείται με αυτό το πρότυπο, μπορεί να αντισταθεί αποτελεσματικά σε έμπειρους διαρρήκτες που διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό. Προστατεύει τις πόρτες, τα παράθυρα και άλλα πιθανά σημεία εισόδου. Είναι κατάλληλο για το διαμέρισμα, το σπίτι ή το γραφείο.
Grade 3: Το σύστημα μπορεί να αντισταθεί σε εισβολείς με επαγγελματικές δεξιότητες και γνώσεις, οι οποίοι μπορεί να διαθέτουν και φορητό ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Κάθε πιθανό σημείο εισόδου προστατεύεται (τοίχοι, οροφές, κ.ά.). Είναι κατάλληλο για μεγάλες εγκαταστάσεις, όπως εμπορικά κέντρα, κ.λπ.
Grade 4: Το σύστημα μπορεί να αντισταθεί ακόμα και σε επαγγελματίες. Θα καταπολεμήσει με επιτυχία ακόμα και εισβολείς με επαγγελματικά μηχανήματα που έχουν σχεδιάσει την επίθεση εκ των προτέρων. Ο εξοπλισμός που έρχεται με grade 4 θα ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε εγκαταστάσεις που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο διάρρηξης.
Όταν αναφερόμαστε στην ασφάλεια, τότε οι συμβουλές και οι συστάσεις από επαγγελματίες εγκαταστάτες είναι μονόδρομος. Το να «μαντέψει» ο πελάτης ποια συστήματα προσφέρουν τον υψηλότερο βαθμό προστασίας είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο. Οι έμπειροι εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας μπορούν να συμβουλεύσουν το τελικό χρήστη για όλους τους τύπους συστημάτων ασφαλείας για να του παρέχουν το βέλτιστο επίπεδο ασφάλειας που ταιριάζει στον προϋπολογισμό του και τις ανάγκες του. Ο τύπος του συστήματος ασφαλείας, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την επίσκεψη του επαγγελματία εγκαταστάτη στην τοποθεσία του πελάτη για να εκτιμηθεί με αυτό τον τρόπο και ο κίνδυνος. Μόνο όταν κατανοηθούν πλήρως όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι και γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος μπορούμε να κάνουμε προσαρμοσμένες προτάσεις.
Εκτός από τις βαθμίδες ασφαλείας που είδαμε παραπάνω, τα προϊόντα και οι συσκευές έρχονται και με περιβαλλοντική ταξινόμηση. Οι περιβαλλοντικές κλάσεις (class) ορίζονται ως εξής:
- Class I: Ιδανικό για εγκαταστάσεις με ελεγχόμενη θερμοκρασία όπως π.χ. σε ένα γραφείο ή ένα σπίτι.
- Class II: Ιδανικό για εγκατάσταση σε τοποθεσίες, όπου η θερμοκρασία δεν είναι ελεγχόμενη και παρουσιάζει διακυμάνσεις.
- Class III: Ιδανικό για εξωτερικό στεγασμένο χώρο ή εσωτερικό χώρο με ακραίες συνθήκες.
- Class IV: Ιδανικό για τοποθέτηση όπου επικρατούν ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες και καιρικά φαινόμενα.
{gallery}9158{/gallery}