Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Wide Dynamic Range
Ισορροπεί την φωτεινότητα της εικόνας
Οι κάμερες παρακολούθησης βίντεο αποτελούν τον κεντρικό άξονα κάθε εγκατάστασης ασφαλείας. Οι κάμερες είναι τα μάτια που παρακολουθούν και ελέγχουν κάθε γωνιά ενός χώρου και είναι στην πραγματικότητα αυτές που μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε τους εισβολείς και άλλους πιθανούς κινδύνους. Για το επιτύχουν αυτό, οι κάμερες πρέπει να ενσωματώνουν όλες τις…
Οι κάμερες παρακολούθησης βίντεο αποτελούν τον κεντρικό άξονα κάθε εγκατάστασης ασφαλείας. Οι κάμερες είναι τα μάτια που παρακολουθούν και ελέγχουν κάθε γωνιά ενός χώρου και είναι στην πραγματικότητα αυτές που μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε τους εισβολείς και άλλους πιθανούς κινδύνους. Για το επιτύχουν αυτό, οι κάμερες πρέπει να ενσωματώνουν όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες. Μία από αυτές είναι το δημοφιλές «WDR».
Το WDR-Wide Dynamic Range είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες τεχνολογίες που θα συναντήσουμε στις κάμερες παρακολούθησης βίντεο. Είναι μια τεχνολογία που χρησιμεύει στην αντιστάθμιση του φωτός και αυτό που στην ουσία επιτυγχάνει, είναι η ισορροπία ανάμεσα στη φωτεινότητα και το σκοτάδι που υπάρχει σε ένα χώρο. Χάρη σε αυτήν τη δυναμική επεξεργασία του φωτός, η εν λόγω τεχνολογία βελτιώνει παράλληλα και την ποιότητας της εικόνας, προσφέροντας ένα πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Ας δούμε ένα παράδειγμα: Όταν μια κάμερα «κοιτάζει» προς ένα παράθυρο, μπορούμε να βρούμε περιοχές στις οποίες εισέρχεται περισσότερο ή λιγότερο φως. Με μια κανονική κάμερα, χωρίς WDR, θα αντιληφθούμε πολύ γρήγορα πως ένα μέρος της εικόνας είναι πολύ σκοτεινό και ένα άλλο πολύ φωτεινό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χάνουμε πολλές λεπτομέρειες. Με την τεχνολογία WDR επιτυγχάνεται ισορροπία και βλέπουμε ολόκληρη την περιοχή με ομοιόμορφο επίπεδο φωτισμού, χωρίς απώλεια λεπτομερειών.
Πώς λειτουργεί το WDR;
Με την τεχνολογία WDR, η ταχύτητα κλείστρου στο φακό αλλάζει, χρησιμοποιεί δηλαδή διαφορετικές ταχύτητες για να επιτρέψει περισσότερο φως σε ορισμένες περιοχές της εικόνας και λιγότερο φως σε άλλες που είναι πιο φωτεινές. Η έκθεση του αισθητήρα στο φως που λαμβάνει από έξω, ελέγχεται ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια σε φωτεινές περιοχές, χρησιμοποιείται υψηλότερη ταχύτητα, οπότε ο αισθητήρας εκτίθεται στο φως λιγότερο χρόνο, ενώ σε πιο σκοτεινές περιοχές, η ταχύτητα κλείστρου είναι χαμηλότερη, με αποτέλεσμα ο αισθητήρας να λαμβάνει περισσότερο φως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια και οι δύο εικόνες συνδυάζονται για να προσφέρουν το τελικό αποτέλεσμα, μία εικόνα δηλαδή με ισορροπημένο φωτισμό. Χάρη στην τεχνολογία WDR, θα έχουμε μια υψηλής ευκρίνειας και ισορροπημένη εικόνα στην οποία θα εμφανίζονται όλες οι λεπτομέρειες με το ίδιο επίπεδο φωτισμού.
Οι κάμερες με λειτουργία WDR μπορούν να χρησιμεύσουν σε πολλαπλά σενάρια, όπως π.χ. όταν μία κάμερα πρέπει να βλέπει μέσα από γυάλινες πόρτες ή παράθυρα που συνήθως υπάρχουν πολλές αντανακλάσεις ή όταν η κάμερα είναι τοποθετημένη π.χ. στο εσωτερικό ενός κτηρίου και βλέπει προς τα έξω (δρόμο, κ.λπ.), όπου υπάρχουν έντονες αλλαγές του φωτός λόγω του ήλιου.
Οι κάμερες με WDR αποτελούν ιδανική λύση για την εξάλειψη παραβιάσεων ασφαλείας που συμβαίνουν σε περιοχές με «δύσκολο» φωτισμό. Όπως αντιλαμβανόμαστε οι συμβατικές κάμερες είναι αναποτελεσματικές σε τέτοιου είδους σενάρια και είναι απαραίτητο να αντικατασταθούν με σύγχρονες κάμερες ασφαλείας υψηλής ανάλυσης και τεχνολογίας WDR.
True WDR και Digital WDR κάμερες
Όταν συγκρίνουμε κάμερες παρακολούθησης με τεχνολογία WDR, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Εκτός από τις τυπικές διαφορές μεταξύ των εταιριών και των διαθέσιμων μοντέλων τους, θα βρούμε δύο τύπους καμερών, που αν και φαίνονται ίδια, δεν είναι. Οι κάμερες με τεχνολογία TRUE WDR και DIGITAL (ψηφιακό) WDR.
Το True WDR χρησιμοποιεί την τεχνική συνδυασμού διαφορετικών ταχυτήτων κλείστρου, ενώ το ψηφιακό WDR λειτουργεί χρησιμοποιώντας μια τεχνική αντιστάθμισης μέσω λογισμικού. Οι κάμερες με πραγματικό WDR καταγράφουν δύο εικόνες με διαφορετικό φωτισμό και τις συγχωνεύουν σε μια τρίτη εικόνα, αντισταθμίζοντας τις εντάσεις φωτός για να επιτύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα. Αυτή η φυσική διαδικασία αλλάζει όταν αναφερόμαστε στο ψηφιακό WDR. Στο Digital WDR, δημιουργείται μία μόνο εικόνα που επεξεργάζεται αυτόματα με ψηφιακό τρόπο.
Οι κάμερες με πραγματικό WDR καταγράφουν 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο για να επιτύχουν αυτό το τελικό αποτέλεσμα. Για να γίνει αυτό, απαιτούν μεγαλύτερη χωρητικότητα για την επεξεργασία της εικόνας. Για αυτόν τον λόγο, οι κάμερες με True WDR, αν και πιο ακριβές, επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα.
{gallery}9159{/gallery}