Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Οι κορυφαίες τάσεις και τεχνολογίες που θα μας απασχολήσουν το 2021
Ο κορωνοϊός, η πανδημία που σκότωσε περισσότερους από 1,66 εκατομμύρια ανθρώπους, έφερε ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και δραστηριοποιούμαστε. Εν μέσω πανδημίας, η πλειοψηφία των χρηστών στράφηκε σε νέες τεχνολογίες για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
Ο κορωνοϊός, η πανδημία που σκότωσε περισσότερους από 1,66 εκατομμύρια ανθρώπους, έφερε ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και δραστηριοποιούμαστε.
Εν μέσω πανδημίας, η πλειοψηφία των χρηστών στράφηκε σε νέες τεχνολογίες για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Άξιο αναφοράς, είναι επίσης το γεγονός πως το έτος 2019-2020 καταγράφηκε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ιστορία των επενδύσεων στην τεχνολογία. Συγκεκριμένα, εταιρείες κολοσσοί δαπάνησαν δισ. δολάρια ώστε να εξασφαλίσουν ασφαλή εργασία εντός και εκτός σπιτιού κατά διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε ότι αφορά τον κλάδο μας, η παγκόσμια αγορά συστημάτων ασφαλείας έδειξε μια σταθερότητα εν μέσω πανδημίας, καθώς δημιουργήθηκε ζήτηση για προϊόντα που μπορούν να προστατεύσουν το προσωπικό και τους υπαλλήλους από τον κορωνοϊό. Η ανάπτυξη, ανεξάρτητα από το τι συνέβη το 2020, είναι αυτό που οι περισσότεροι κατασκευαστές και εταιρίες ασφαλείας περιμένουν και οι νέες τεχνολογίες που έρχονται στο προσκήνιο θα αποτελέσουν για ακόμα μία φορά κινητήρια δύναμη του κλάδου. Ας δούμε τις κορυφαίες τεχνολογίες που αναμένεται να ξεχωρίσουν το 2021.
Ανέπαφη πρόσβαση με βιομετρικά συστήματα ασφαλείας
Τα εμπορικά καταστήματα, τα αεροδρόμια, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και άλλες επιχειρήσεις προσπαθούν να εφαρμόσουν νέους κανόνες λειτουργίας, αναζητώντας παράλληλα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις τεράστιες προκλήσεις που φέρνει η νέα πανδημία. Αυτό που πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων ανακαλύπτουν σιγά σιγά, είναι ότι διαθέτουν ήδη ένα ισχυρό εργαλείο, το σύστημα ασφαλείας τους και την ανέπαφη πρόσβαση με βιομετρικά συστήματα ελέγχου! Η τεχνολογία έχει τεθεί στις υπηρεσίες της υγείας και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την επιτήρηση, την πρόληψη των απωλειών και τον έλεγχο πρόσβασης σε ένα κατάστημα, μπορεί εν τέλει να συμβάλει με παρόμοιο τρόπο στην προστασία της υγείας των πελατών και των υπαλλήλων. Για παράδειγμα, η ανέπαφη είσοδος σε ένα κατάστημα, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι παρέχεται μια «ασπίδα ασφαλείας» στους ανθρώπους που κινούνται σε υποκαταστήματα, νοσοκομεία, γραφεία, κ.λπ.
Οι χειρολαβές των θυρών και τα συστήματα εισόδου με ενσωματωμένο πληκτρολόγιο, είναι δυστυχώς μερικές από τις επιφάνειες που ευνοούν τη διάδοση του ιού. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο αναβαθμίζουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους και εστιάζουν στην ανέπαφη πρόσβαση. Αυτό πραγματοποιείται πολύ εύκολα με την μετατροπή των συστημάτων εισόδου πόρτας, σε συστήματα ανέπαφης πρόσβασης, είτε με την αναγνώριση προσώπου, είτε με τη χρήση του smartphone κινητού. Η εφαρμογή για κινητά επαληθεύει τον χρήστη από απόσταση, επιτρέποντάς του να ανοίξει την πόρτα, ενώ τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας βίντεο (π.χ. θυροτηλεοράσεις), ενσωματώνουν τεχνολογίες όπως η αναγνώριση προσώπου, που επιτρέπουν την πρόσβαση χωρίς επαφή. Αν στην πόρτα ενός καταστήματος είναι τοποθετημένο ένα σύστημα ελέγχου πρόσβασης με ενδοεπικοινωνία βίντεο, τότε η κάμερα μπορεί να προγραμματιστεί για να ανιχνεύει κίνηση και να ανοίγει αυτόματα την πόρτα (προγραμματισμένες ώρες) ή να ενεργοποιεί μια ειδοποίηση σε έναν υπάλληλο που βρίσκεται στη ρεσεψιόν για ξεκλείδωμα της εισόδου εξ’ αποστάσεως. Άλλες επιχειρήσεις επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν έναν κωδικό QR που έχει αποσταλεί σε συγκεκριμένο αριθμό κινητών τηλεφώνων (smartphone). Ο εν λόγω κωδικός μπορεί να σαρωθεί από το εκάστοτε σύστημα ενδοεπικοινωνίας για να επιτρέψει την πρόσβαση μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα και επισκέπτες. Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία όπως με την αναγνώριση προσώπου. Εάν το άτομο παρουσιάζει τον σωστό κωδικό QR, το σύστημα ξεκλειδώνει αυτόματα την πόρτα και καταγράφει την αλληλεπίδραση αυτή, για μελλοντικό έλεγχο. Το δακτυλικό αποτύπωμα εξακολουθεί να θεωρείται η κορυφαία και ίσως η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη βιομετρική τεχνολογία, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, η ανέπαφη πρόσβαση θα πρωταγωνιστήσει τουλάχιστον για τα επόμενα 3 χρόνια…
Συσκευές θερμικής απεικόνισης
Οι «θερμικές» λύσεις έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμες, καθώς μετρούν σε πραγματικό χρόνο τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος υποδεικνύοντας εάν ένα άτομο βρίσκεται σε εμπύρετη κατάσταση. Οι εν λόγω συσκευές ήταν οι πρώτες που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και όπως φαίνεται η ζήτηση τους δεν θα μειωθεί. Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι ένας σημαντικός δείκτης της σωματικής υγείας και οι άνθρωποι με μη φυσιολογικές θερμοκρασίες πρέπει να ανιχνευθούν έγκαιρα και με ακρίβεια, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση. Μία από τις πιο παραδοσιακές μεθόδους για την μέτρηση της θερμοκρασίας είναι το θερμόμετρο υδραργύρου, το οποίο αναμφίβολα αποδίδει καλά και με ακρίβεια. Ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα να μετρήσουμε τη θερμοκρασία 200 ατόμων, υπάρχουν προφανείς και σημαντικές ελλείψεις. Ο διαθέσιμος θερμικός εξοπλισμός που προσφέρουν οι εταιρίες σήμερα αποτελείται από θερμικές κάμερες, φορητές κάμερες θερμικής απεικόνισης, συσκευές ελέγχου πρόσβασης με αναγνώριση προσώπου, turnstiles, ακόμα και μεταλλικές πύλες για αεροδρόμια.
Cloud-SaaS-VSaaS-ACaaS
Υπήρξε μια τεράστια αλλαγή τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο παρέχεται η ασφάλεια στους πελάτες και γενικότερα στον τελικό χρήστη. Οι εταιρίες πλέον, δεν πωλούν απλώς ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, αλλά ολοκληρωμένες υπηρεσίες ασφαλείας-και καταλυτικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει το cloud και μία ακόμα ανερχόμενη τάση, το SaaS-Software as a Service. Η ιδέα των λύσεων λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS) στο κλάδο της ασφάλειας, αναφερόταν μόνο κατά την παρακολούθηση και διαχείριση μηνιαίων συμβολαίων με τους τελικούς χρήστες. Ωστόσο, η ραγδαία εξάπλωση του cloud επέτρεψε στις εταιρίες να πουλήσουν κάτι παραπάνω από ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Λύσεις όπως ο έλεγχος πρόσβασης ως υπηρεσία (ACaaS), δίνουν στο τελικό χρήστη τη δυνατότητα να εφαρμόσει μια ισχυρή λύση, χωρίς την ανάγκη επένδυσης σε υποδομές πληροφορικής.
O έλεγχος πρόσβασης ως υπηρεσία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του λογισμικού ως υπηρεσίας (SaaS) και τις συσκευές ελέγχου πρόσβασης που έχουν εγκατασταθεί σε ένα χώρο. Το ACaaS επιτρέπει τον έλεγχο της πρόσβασης εξ’ αποστάσεως, την αποθήκευση δεδομένων με ασφάλεια και τη δημιουργία αντίγραφων ασφαλείας, παρέχοντας αρχεία για το ποιος έχει πρόσβαση σε ελεγχόμενες περιοχές, πόρτες ή συστήματα. Από αποθήκες, χώρους στάθμευσης, γκαράζ, ξενοδοχεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι και επιχειρηματικά κέντρα, όλες οι παραπάνω εγκαταστάσεις διαθέτουν από ένα σύστημα για τον έλεγχο πρόσβασης. Turnstiles, κάρτες swipe, ενδοεπικοινωνία video και συστήματα συναγερμού αποτελούν μέρος ενός τέτοιου συστήματος και καθώς η ψηφιακή τεχνολογία εξελίσσεται, το AcaaS πάει την ασφάλεια σε ένα νέο επίπεδο.
Με παρόμοιο τρόπο, όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα άρθρα, λειτουργεί και το VSaaS. Η νέα αυξανόμενη τάση που ακούει στο όνομα VSaaS, αναφέρεται στην παρακολούθηση βίντεο που βασίζεται σε Cloud. Σήμερα, το 93% των επιχειρήσεων έχουν υιοθετήσει αυτού του τύπου λύσεις, καθώς η εν λόγω υπηρεσία περιλαμβάνει συνήθως εγγραφή βίντεο, αποθήκευση, απομακρυσμένη προβολή, ειδοποιήσεις διαχείρισης, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και πολλά άλλα. Η πρόοδος της τεχνολογίας του Cloud και η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εύρους ζώνης καθιστούν το VSaaS, που ονομάζεται επίσης παρακολούθηση βίντεο μέσω cloud, όλο και πιο ελκυστικό για μεγάλους οργανισμούς, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Video Analytics με αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και AI
Τα VA ξεπερνάνε τη παραδοσιακή μέθοδο παρακολούθησης με βίντεο και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την ασφάλεια. Τα Video Analytics υπάρχουν σχεδόν από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, κάνοντας το έργο των φορέων ασφαλείας πιο εύκολο. Σήμερα, μετά και το ξέσπασμα του κορωνοϊού, τα κράτη ανά τον κόσμο μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες τους και να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες τους.
Η έννοια της ανάλυσης βίντεο είναι αρκετά απλή. Οι αλγόριθμοι επιτρέπουν σε μια συσκευή να αναλύει βίντεο σε πραγματικό χρόνο και να στέλνει ειδοποιήσεις στον χρήστη. Τα analytics μπορούν επίσης να κατηγοριοποιήσουν διάφορες πτυχές του εγγεγραμμένου υλικού, διευκολύνοντας τη διαδικασία αναζήτησης. Με την ανίχνευση όλων των αντικειμένων σε μια σκηνή και με τη χρήση του κατάλληλου λογισμικού, έχουμε διαθέσιμη μία τεράστια ποικιλία λειτουργιών όπως η αναγνώριση προσώπου, η είσοδος έξοδος από μία περιοχή, κ.ά. Οι λειτουργίες που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια είναι οι εξής: Ανακατεύθυνση του πλήθους ή απαγόρευση της εισόδου, καταμέτρηση ατόμων εντός καταστήματος, ανίχνευση μάσκας, ανίχνευση απόστασης μεταξύ δύο η περισσότερων ατόμων, κ.ά. Αυτές οι νέες χρήσεις των VA θα παραμείνουν δημοφιλείς και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και το έτος 2021-2022.
Τηλεργασία και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
Πρώτο θέμα στην ατζέντα των επιχειρήσεων, ανά τον κόσμο, κάνει την κυβερνοασφάλεια η πανδημία του COVID-19. Ο κορωνοϊός ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να εργαστούν από το σπίτι τους, κάτι που όπως αποδείχθηκε λειτούργησε αποτελεσματικά, περιορίζοντας την εξάπλωση της νόσου. Ωστόσο, με την αύξηση της τηλεργασίας, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο (Διαδικτυακές απάτες, κακόβουλα λογισμικά ransomware, phishing, hacking attacks) αυξήθηκαν εξίσου. Η καινούργια πραγματικότητα της τηλεργασίας επιφέρει μια σειρά από πρωτόγνωρες προκλήσεις ασφαλείας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες των εταιρειών βρίσκονται υπό πίεση για να διασφαλίσουν την συνέχεια και την κερδοφορία της επιχείρησης, ενώ το βάρος αυτής της μετάβασης επωμίζονται οι υπεύθυνοι IT, με το κύριο μέλημα να είναι πλέον η διασφάλιση των εταιρικών δεδομένων από εξωτερικές, αλλά και από εσωτερικές απειλές.
Περισσότερες από τις μισές εταιρείες (55%) δηλώνουν ότι ο προϋπολογισμός τους για την κυβερνοασφάλεια θα αυξηθεί το 2021. Γενικά, ο COVID-19 οδηγεί τις επιχειρήσεις παγκοσμίως σε επανεξέταση της στρατηγικής τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο: το 96% σχεδιάζει να τροποποιήσει τη στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια λόγω της πανδημίας.
Επιτάχυνση της βιομηχανίας IoT
Το λεγόμενο Industry 4.0 ή το Industrial Internet of Things (IIoT) είχε ήδη απογειωθεί, πολύ πριν τον ερχομό της COVID-19. Το IIoT είναι η χρήση των τεχνολογιών Internet of Things (IoT) στις βιομηχανίες. Επίσης γνωστό ως βιομηχανικό διαδίκτυο, το IIoT ενσωματώνει τη μηχανική μάθηση, μεγάλη τεχνολογία δεδομένων, τις τεχνολογίες επικοινωνίας και αυτοματισμού μηχανής προς μηχανή (M2M), σε βιομηχανικά περιβάλλοντα. Η φιλοσοφία του IIoT είναι ότι οι έξυπνες μηχανές είναι καλύτερες από τον άνθρωπο όταν πρόκειται για ακριβή, σταθερή καταγραφή και επικοινωνία δεδομένων. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να επιτρέψουν στις εταιρείες να επιταχύνουν την αντιμετώπιση των αναποτελεσματικοτήτων και των προβλημάτων που παρουσιάζονται, εξοικονομώντας χρόνο, χρήμα και δυνατότητες για ποιοτικό έλεγχο. Σε μια εγκατάσταση IIoT, οι αισθητήρες συλλέγουν διάφορους τύπους δεδομένων, όπως για παράδειγμα την κατάσταση των μηχανών, τις περιβαλλοντικές συνθήκες του χώρου και τον χρόνο που κάθε εργαζόμενος ξοδεύει. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αναλύονται και φιλτράρονται από υπολογιστές, προτού αποσταλούν για περαιτέρω ανάλυση. Οι αισθητήρες λύνουν τα χέρια των εργαζόμενων, οι οποίοι δεν θα πρέπει πλέον να κάνουν χειρωνακτική επιθεώρηση των μηχανημάτων, ενώ παράλληλα θα ενισχύεται και η ασφάλεια τους κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Οι βιομηχανικές κάμερες με τη σειρά τους, διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στις βιομηχανίες, καθώς είναι ιδανικές για τον έλεγχο και την ορθότητα των προϊόντων, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες. Από τη σκοπιά της ασφάλειας των εργαζομένων, οι αισθητήρες μπορούν να τοποθετηθούν σε ολόκληρο το εργοστάσιο για την παρακολούθηση της κοινωνικής απόστασης και η ανίχνευση επαφών μπορεί να είναι δυνατή σε περίπτωση που ένας υπάλληλος προσβληθεί από τον ιό.
Περισσότερα Drones!
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συχνά αναφερόμενα και ως drones, αποτελούν τον τελευταίο καιρό ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης και όχι άδικα, καθώς προσφέρουν ολοένα και πιο σύγχρονες λειτουργίες. Οι εν λόγω ιπτάμενες συσκευές χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε διάφορους τομείς όπως το στρατό, τη γεωργία, την ενέργεια, την ασφάλεια, ακόμα και για τη μεταφορά πακέτων. Η εμπορική τους χρήση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναμένεται να κεντρίσουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού.
{gallery}9431{/gallery}