Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
24 Φεβρουαρίου 2021 14:39

Φορητές βιομετρικές συσκευές

Μία νέα τάση έχει κάνει την εμφάνιση της στους δρόμους μεγάλων αστικών πόλεων!

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
90bf545a4662c997467cd9c0647bd59a XL 9a372761

Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης την τελευταία δεκαετία έχουν γνωρίσει μια ολοκληρωτική αλλαγή στην πορεία τους αλλά και την εικόνα τους στην οικονομία της αγοράς. Από έναν μάλλον περιθωριακό κλάδο επαγγελματικής δραστηριότητας, χωρίς ιδιαίτερα αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης και με περιορισμένες καινοτομίες…

Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης την τελευταία δεκαετία έχουν γνωρίσει μια ολοκληρωτική αλλαγή στην πορεία τους αλλά και την εικόνα τους στην οικονομία της αγοράς. Από έναν μάλλον περιθωριακό κλάδο επαγγελματικής δραστηριότητας, χωρίς ιδιαίτερα αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης και με περιορισμένες καινοτομίες, τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια εντυπωσιακή «ατμομηχανή» ανάπτυξης και σε έναν από τους πιο αλματωδώς αναπτυσσόμενους βιομηχανικούς τομείς στον ευρύτερο κλάδο της ασφάλειας.

Η εισαγωγή της βιομετρικής ασφάλειας στην αγορά ελέγχου πρόσβασης έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες τάσεις που έχουμε δει στον έλεγχο πρόσβασης μετά και την εισαγωγή των καρτών. Τώρα μία νέα τάση έχει κάνει την εμφάνιση της στους δρόμους μεγάλων αστικών πόλεων. Ο λόγος, για τις φορητές βιομετρικές συσκευές που χρησιμοποιούν οι τοπικές αρχές σε μεγάλους πολυσύχναστους και μη δρόμους! Πως όμως αυτά τα νέα βιομετρικά συστήματα καταγραφής ήρθαν ξαφνικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος;

Παραδοσιακά, ένας αστυνομικός θα ζητήσει από κάποιον τα στοιχεία της ταυτότητας του, εάν έχει λόγο να πιστεύει ότι είναι ύποπτος. Οι ύποπτοι ενδέχεται να δώσουν στις αρχές ψεύτικα έγγραφα ή και κανένα στοιχείο- εάν θέλουν να κρύψουν την ταυτότητά τους. Σε αυτήν την περίπτωση, αν οι αρχές κρίνουν ότι πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω τα στοιχεία του υπόπτου, θα προβούν σε λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων έτσι ώστε να εξακριβώσουν την πραγματική του ταυτότητα. Ύστερα, θα συγκρίνουν τα στοιχεία του με τοπικές, αλλά και διεθνείς βάσεις δεδομένων, για να δουν το ιστορικό του. Η όλη διαδικασία (μεταφορά, συλλογή απαραίτητων εγγράφων κ.λπ.) μπορεί να διαρκέσει ώρες. Ένα όχημα όπως και άλλοι αξιωματικοί, ενδέχεται επίσης να συμμετέχουν στη μεταφορά του υπόπτου.  Όλα αυτά κοστίζουν και ασφαλώς δεν είναι λειτουργικά, καθώς υπάρχει και το ενδεχόμενο κράτησης ενός αθώου πολίτη επειδή δεν είχε μαζί του την ταυτότητα του.

Η λύση είναι η χρήση της τεχνολογίας ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πεδίο και στους δρόμους. Οι πρόσφατες εξελίξεις και η ραγδαία ανάπτυξη του υλικολογισμικού, καθιστούν πλέον δυνατή αυτή τη λύση, φέρνοντας μικρότερους και πιο εργονομικά σχεδιασμένους αναγνώστες δακτυλικών αποτυπωμάτων. Επειδή αυτές οι λύσεις είναι επίσης συμβατές με συσκευές iOS και Android, το υλικό των βιομετρικών συσκευών ανάγνωσης μπορεί να συνδυαστεί με ένα ευρύ φάσμα φορητών συσκευών, όπως τα tablet ή οι φορητοί υπολογιστές, για να δημιουργηθεί μια πραγματικά ευέλικτη και φορητή λύση.

Το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Η αστυνομία στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να χρησιμοποιεί ένα φορητό σύστημα δακτυλικών αποτυπωμάτων που της επιτρέπει να ελέγχει την ταυτότητα ενός άγνωστου ατόμου σε λιγότερο από ένα λεπτό. Τα δακτυλικά αποτυπώματα που συλλέγονται στο δρόμο θα συγκριθούν με τα 12 εκατομμύρια αρχεία που βρίσκονται καταχωρημένα στις εθνικές βάσεις δεδομένων της χώρας. Σε περίπτωση που γίνει μία αντιστοίχηση, τότε αυτόματα η συσκευή επιστρέφει το όνομα, την ημερομηνία γέννησης και άλλες πληροφορίες για άτομο του οποίου το δακτυλικό αποτύπωμα αναγνωρίστηκε με επιτυχία.

Η αστυνομία χρησιμοποιεί τη σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων μόνο εάν δεν καταφέρει να αναγνωρίσει το άτομο που έχει μπροστά της με άλλα μέσα, υποστηρίζει ο Clive Poulton, ο οποίος βοήθησε στη διαχείριση του έργου στο Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Οι συσκευές ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις όπου κάποιος δεν έχει πληροφορίες πάνω του ή φαίνεται να δίνει ψεύτικο όνομα στην αστυνομία.

Υπάρχουν επί του παρόντος δύο μεγάλες εθνικές βάσεις δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η πρώτη, που ονομάζεται IDENT1 και περιέχει δακτυλικά αποτυπώματα τα οποία έχει συλλέξει η αστυνομία όταν παίρνει κάποιον υπό κράτηση. Τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός ατόμου ο οποίος έχει διαπράξει και καταδικαστεί για σοβαρό έγκλημα, αποθηκεύονται στην εν λόγω βάση δεδομένων επ’ αόριστον. Τα δακτυλικά αποτυπώματα ατόμων που δεν καταδικάστηκαν, αλλά συνελήφθησαν ή κατηγορήθηκαν για ένα σοβαρό έγκλημα, αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων για έως και πέντε χρόνια, ή επ’ αόριστον εάν καταδικάστηκαν για άλλο έγκλημα.

Η άλλη βάση δεδομένων, το IABS, περιέχει δακτυλικά αποτυπώματα που συλλέγονται από πολίτες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, όταν εισέρχονται δηλαδή στη χώρα. Το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε μια νέα εφαρμογή που επιτρέπει στις αρχές να αναζητούν ταυτόχρονα και από τις δύο αυτές βάσεις δεδομένων. Το σύστημα δοκιμάστηκε από την Αστυνομία του Yorkshire για τρεις εβδομάδες, πριν δώσει 250 βιομετρικούς σαρωτές στους αξιωματικούς.

Οι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων σε smartphone δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να καταγράψουν τις λεπτομέρειες που απαιτούνται, επομένως το Υπουργείο Εσωτερικών έπρεπε να επιλέξει φορητούς σαρωτές που συνδέονται με τα smartphone που μεταφέρουν οι αξιωματικοί. Πριν από την εισαγωγή αυτού του νέου συστήματος, οι αρχές και οι αστυνομικοί θα έπρεπε να πάρουν ένα άτομο στο αστυνομικό τμήμα για να πάρουν τα δακτυλικά του αποτυπώματα και να βεβαιωθούν για την αληθινή του ταυτότητα. Μια διαδικασία που θα έπαιρνε αρκετές ώρες μπορεί τώρα να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Αν και το σύστημα απευθύνεται κυρίως σε ύποπτους και εγκληματίες, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό κάποιου που  π.χ. βρέθηκε αναίσθητος και χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη ή ακόμα και για ένα «νεκρό». Εκτός από το όνομα και την ημερομηνία γέννησης ενός ατόμου, η βάση δεδομένων περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το εάν κάποιος έχει εξάρτηση από ναρκωτικά ή έχει ορισμένα ζητήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να επηρεάσουν τη φροντίδα του. Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση δέχθηκε έντονη κρητική για το γεγονός ότι δεν συμμορφώθηκε σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2012 που εμποδίζει την διατήρηση αρχείων αθώων ανθρώπων. Μέχρι σήμερα, η βάση δεδομένων της κυβέρνησης έχει ήδη συγκεντρώσει 21 εκατομμύρια εικόνες προσώπων και δακτυλικών αποτυπωμάτων.

{gallery}9607{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...