Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ένα ψηφιακό φρούριο στήνεται στον Έβρο
Δεκάδες αισθητήρες, κάμερες μεγάλης εμβέλειας και ένα… ηχητικό κανόνι
Μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν τα ευρωπαϊκά σύνορα για να διαφύγουν τον πόλεμο στη Συρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπάνησε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για προηγμένα συστήματα ασφαλείας. Για πρώτη φορά στον Έβρο χρησιμοποιούνται προηγμένα συστήματα ασφαλείας…
Μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν τα ευρωπαϊκά σύνορα για να διαφύγουν τον πόλεμο στη Συρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπάνησε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για προηγμένα συστήματα ασφαλείας. Για πρώτη φορά στον Έβρο χρησιμοποιούνται προηγμένα συστήματα ασφαλείας, ωστόσο διάφορες οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου ανά τον κόσμο, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τις εν λόγω τεχνολογίες…
Ένας νέος, χαλύβδινος τοίχος, παρόμοιος με αυτόν που κατασκευάστηκε πρόσφατα στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, έχει τοποθετηθεί κατά μήκος του ποταμού Έβρου και στα σημεία διέλευσης που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία. Τη σύμβαση για την κατασκευή νέου και την αναβάθμιση – επισκευή υφιστάμενου τεχνητού εμποδίου και συνοδών έργων κατά μήκος της οριογραμμής της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, είχε υπογράψει τον περασμένο Αύγουστο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παρόντες τότε, ήταν και οι εκπρόσωποι που είχαν αναλάβει την υλοποίηση του έργου, όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Πέρα από τον φράχτη που τοποθετήθηκε στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, η ελληνική συνοριακή αστυνομία χρησιμοποιεί και προηγμένες κάμερες ασφαλείας, οι οποίες διαθέτουν νυχτερινή όραση και είναι εξοπλισμένες με διάφορους αισθητήρες. Στο σημείο αυτό χρησιμοποιούνται και θερμικές κάμερες, όπου σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο εξοπλισμό, στέλνουν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης τα δεδομένα που συλλέγουν σε ένα κεντρικό σταθμό παρακολούθησης. Εντύπωση όμως κάνει ένα νέο σύστημα που έχει τοποθετηθεί στα σύνορα. Πολλοί κάνουν λόγο για ένα «ηχητικό κανόνι», που στην πραγματικότητα μία συσκευή LRAD -Long Range Acoustic Device, η οποία παράγει έναν εκκωφαντικό ήχο, φτάνοντας την ένταση ενός κινητήρα αεροπλάνου! Η συσκευή, που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει μέχρι και κώφωση, είναι τοποθετημένη σύμφωνα με δημοσιεύματα σε θωρακισμένα οχήματα της ελληνικής αστυνομίας.
Ανιχνευτές ψεύδους, με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και ρομπότ που πραγματοποιούν συνεντεύξεις στα σύνορα, αλλά και συνεχής παρακολούθηση από δορυφόρο και πτήσεις drone είναι μερικά ακόμα από τα μέσα που θα τεθούν σε ισχύ πολύ σύντομα στα σύνορα. Ακόμη, δοκιμάστηκαν παλμικά σκάνερ που καταγράφουν τον μοναδικό δίκτυο αρτηριών και φλεβών στο χέρι ενός ανθρώπου, προκειμένου να το χρησιμοποιούσουν ως βιομετρικό αναγνωριστικό. Αυτή η μέθοδος επαλήθευσης βασίζεται στα μοναδικά μοτίβα των φλεβών στις παλάμες των χεριών των ανθρώπων. Τα συστήματα αναγνώρισης φλεβών, όπως πολλές άλλες βιομετρικές τεχνολογίες, αποτυπώνουν μια εικόνα, αποκτούν και επεξεργάζονται τα δεδομένα της εικόνας και τα συγκρίνουν με ένα αποθηκευμένο αρχείο για αυτό το άτομο.
Ο εκπρόσωπος Διεθνούς Οργανισμού για την ιδιωτικότητα, με έδρα το Λονδίνο, Έντιν Ομάνοβιτς, δήλωσε: «Αν οι άνθρωποι που μεταναστεύουν αντιμετωπίζονται μόνο ως ένα πρόβλημα ασφαλείας που πρέπει να αποτραπεί, το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι πως οι κυβερνήσεις θα στραφούν στην τεχνολογία, ώστε να τους ελέγξουν. Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι αρκετά επιφυλακτικές, σχετικά με αυτές τις νέες τεχνολογίες που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στα σύνορα.