Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 196
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
25 Νοεμβρίου 2021 14:21

Αυτά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στις εγκαταστάσεις

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
3b330f6e26abba020db441569a6b4a31 XL e64951f8

Ο κλάδος της φυσικής ασφάλειας γίνεται ακόμα πιο περίπλοκος, καθώς ολοένα και περισσότερες IP συσκευές (ασφαλείας και μη) αντικαθιστούν τα αναλογικά συστήματα. Έτσι, η ορθή εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας γίνεται πιο σύνθετη και ο επαγγελματίας εγκαταστάτης οφείλει να ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα…

Ο κλάδος της φυσικής ασφάλειας γίνεται ακόμα πιο περίπλοκος, καθώς ολοένα και περισσότερες IP συσκευές (ασφαλείας και μη) αντικαθιστούν τα αναλογικά συστήματα. Έτσι, η ορθή εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας γίνεται πιο σύνθετη και ο επαγγελματίας εγκαταστάτης οφείλει να ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα για να προσφέρει στους πελάτες του μεγαλύτερη αξιοπιστία και ασφάλεια.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να βλάψουν σε βάθος χρόνου μία εγκατάσταση και τον ίδιο τον πελάτη. Όπως συμβαίνει σε κάθε επιχειρηματική προσπάθεια, έτσι και στον τομέα της ασφάλειας απαιτείται αποτελεσματικός σχεδιασμός, σωστή εκτέλεση και καλή διαχείριση. Δεν είναι λίγες οι στιγμές, όπου οι τεχνικοί κάνουν κάποια λάθη ή παραβλέπουν κάποιους κανονισμούς, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του συστήματος ασφαλείας. Η γνώση ορισμένων κανόνων εγκατάστασης θα κάνει αναμφίβολα την όλη εγκατάσταση πιο απλή.

Σχεδιασμός και σωστή προετοιμασία

Η σωστή μελέτη ενός χώρου είναι το Α και το Ω σε μία εγκατάσταση και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία του συστήματος ασφαλείας. Ξεκινώντας είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου τον τελικό στόχο, τις προσδοκίες του χρήστη, ακόμα και τον προϋπολογισμό. Όλοι αυτοί οι στόχοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Οι ανεπαρκείς πληροφορίες σχετικά με το έργο θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον εκάστοτε τεχνικό: Τέτοιες πληροφορίες περιλαμβάνουν: την λεπτομερή κάτοψη του χώρου, το δίκτυο τους διαθέσιμους πόρους, τα χρονοδιαγράμματα, τις συνήθειες των ατόμων που αλληλεπιδρούν τακτικά με το χώρο, τα σημεία πρόσβασης, κ.λπ. Η πλήρης γνώση των αναγκών μίας εγκατάστασης είναι ζωτικής σημασίας.

Όταν είναι ώρα για αναβάθμιση ή τροποποίηση ενός συστήματος συναγερμού για παράδειγμα, η γνώση των λεπτομερειών της τρέχουσας υποδομής του συστήματος είναι σημαντική γιατί το νέο σύστημα είτε θα πρέπει να αντικαταστήσει το υπάρχον, είτε θα συνυπάρξει με το τρέχον σύστημα. Έτσι είναι επιτακτική η προμήθεια συγκεκριμένων εξαρτημάτων, καλωδίων και συσκευών, ώστε όλα να κυλίσουν αρμονικά. Μία εγκατάσταση που φιλοξενεί περισσότερες από 100 IP κάμερες μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει στόχος για τους κυβερνοεγκληματίες και παρόλο που οι τεχνικοί δεν είναι ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, οφείλουν να δίνουν τεράστια προσοχή κατά την τοποθέτηση των καμερών.

Τέλος, μία καλή ιδέα είναι η χρήση ενός λογισμικού «διαχείρισης» έργου. Με τη χρήση ενός τέτοιου λογισμικού ο εγκαταστάτης δεν αφήσει να ξεφύγει τίποτα από τον έλεγχό του, ειδικά σε μεγάλες εγκαταστάσεις όπου μπορεί να τοποθετηθούν περισσότεροι από 100 αισθητήρες, κάμερες, ανιχνευτές κ.λπ. Σύμφωνα με έγκυρες έρευνες, το 77% των εταιρειών που ασχολείται με μεγάλα έργα, χρησιμοποιούν λογισμικό διαχείρισης έργων για αποτελεσματικότερη διαχείριση των εργασιών και των καθηκόντων τους.

Ο εξοπλισμός

Αν δεν κατανοήσουμε πλήρως τις ανάγκες του έργου δεν θα καταφέρουμε εν τέλει να εκτιμήσουμε το ποσότητα του εξοπλισμού που χρειαζόμαστε για την υλοποίηση του έργου. Πολλοί εγκαταστάτες τείνουν να κάνουν αυτό το λάθος για διάφορους λόγους και καταλήγουν να αυξάνουν το συνολικό κόστος. Άλλες φορές, συμβαίνει το ανάποδο. Πολλοί τεχνικοί χρησιμοποιούν μία κάμερα για όλες τις δουλειές! Τοποθετούν για παράδειγμα μία κάμερα ασφαλείας για να παρακολουθεί έναν ολόκληρο (μεγάλο) χώρο στάθμευσης, μία πρακτική που ενδείκνυται, ακόμα και αν η κάμερα έρχεται με πολλαπλούς φακούς.  Αυτό πρακτικά γίνεται για να μειωθεί το συνολικό κόστος, ωστόσο το αποτέλεσμα εν τέλει δεν πληροί τις προσδοκίες του τελικού πελάτη. Είναι καλύτερα να έχουμε τοποθετήσει πολλές κάμερες σε στρατηγικά σημεία που γνωρίζουμε ότι θα κάνουν καλά τη «δουλειά», παρά μία που σε τελική ανάλυση δεν θα προσφέρει τα μέγιστα στον τελικό χρήστη.

Μετά έρχεται και η τοποθέτηση του εξοπλισμού. Όταν εγκατασταθεί το σύστημα ασφαλείας στο σπίτι, θα πρέπει όλοι οι αισθητήρες, οι ανιχνευτές και γενικότερα όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός να είναι τοποθετημένος σύμφωνα με το συστάσεις του εκάστοτε κατασκευαστή. Επιπρόσθετα, ο εγκαταστάτης θα πρέπει να σιγουρευτεί ότι όλες οι γωνίες μίας οικίας καλύπτονται. Αν δεν γίνει αυτό, τότε το ενδεχόμενο εισβολής και ψευδών συναγερμών είναι μεγάλο! Για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά, ο ιδιοκτήτης ή ο αρμόδιος του χώρου, σε συνεργασία πάντα με τον επαγγελματία εγκαταστάτη, θα πρέπει να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους συντήρησης στο σύστημα συναγερμού για να βεβαιωθούν ότι τα περιφερειακά (αισθητήρες, ανιχνευτές, κάμερες κ.λπ.) είναι σε καλή κατάσταση και λειτουργούν άψογα. Η υπερβολική σκόνη, οι αράχνες και οι αισθητήρες που έχουν χαλαρώσει ή δεν είναι τοποθετημένοι καλά, είναι πηγή ψευδών συναγερμών.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι το σημείο όπου βρίσκεται το κεντρικό πάνελ συναγερμού. Στις εταιρίες μπορεί να βρίσκεται σε ένα καλά προστατευόμενο χώρο (τις περισσότερες φορές), σε μία οικία όμως δεν συμβαίνει το ίδιο. Έχει τεράστια σημασία η επιλογή τοποθέτησης του κεντρικού πάνελ. Πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα σημείο όπου δεν θα είναι εμφανές και γενικότερα κάπου όπου η πρόσβαση δεν είναι εύκολη. Πολλοί εγκαταστάτες παραβλέπουν αυτό το σημείο, την ώρα που άλλοι προτρέπουν τους πελάτες τους να αγοράσουν extra προστατευτικό εξοπλισμό για να διασφαλίσουν ότι όλα θα κυλίσουν ομαλά. Το ίδιο ισχύει και για τα καταγραφικά φυσικά.

Σε τελική ανάλυση ο επαγγελματία εγκαταστάτης οφείλει, πέρα από μία σειρά μέτρων, να χρησιμοποιεί και πιστοποιημένο εξοπλισμό ασφαλείας, ιδίως σε ότι αφορά τα συστήματα συναγερμού, για την αποφυγή κενών ασφαλείας. 

Το πρόβλημα με τα πρότυπα εγκατάστασης

Κάθε χώρα εφαρμόζει διαφορετικούς κανόνες ασφαλείας και η πλήρης κατανόηση και εναρμόνιση με τις εν λόγω οδηγίες θα συμβάλει στη μείωση του κόστους της εγκατάστασης, κάνοντας παράλληλα πιο εύκολο το έργο των εγκαταστατών. Ας πάρουμε το παράδειγμα την χώρας μας και συγκεκριμένα την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας σε πολυκατοικίες ή γραφεία εταιριών. Η χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε κτίρια αλλά και υπαίθριους χώρους, τόσο από δημόσιους φορείς όσο και από ιδιώτες, είναι πλέον ιδιαίτερα εκτεταμένη και αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο σπουδαία μέτρα πρόληψης, ιδιαίτερα αν εφαρμοστεί με σωστή σχεδίαση. Ωστόσο, δεν είναι πάντα νόμιμη η τοποθέτηση καμερών, όπως εξάλλου σημειώνει και η αρχή προστασίας δεδομένων. Η Αρχή έχει εξετάσει τα τελευταία χρόνια σημαντικό αριθμό υποθέσεων σχετικά με τη νομιμότητα λειτουργίας συστημάτων βιντεοεπιτήρησης και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν λάβει πρόστιμα για τη μη τήρηση των κανονισμών. Εφόσον ένα σύστημα βιντεοεπιτήρησης λαμβάνει εικόνα από πρόσωπα (ανεξάρτητα αν το σύστημα είναι σε μόνιμη λειτουργία ή όχι), τότε συντελείται επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Η Αρχή, προκειμένου να ρυθμίσει το ζήτημα της χρήσης συστημάτων βιντεοεπιτήρησης για σκοπούς προστασίας προσώπων και αγαθών, εξέδωσε την οδηγία 1/2011, η οποία αφορά στη λειτουργία των συστημάτων αυτών που τοποθετούνται από πάσης φύσεως δημόσιους φορείς ή φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε χώρους που διαχειρίζονται.

Με άλλα λόγια η Αρχή υπογραμμίζει ότι η τοποθέτηση καμερών είναι νόμιμη, ωστόσο υπό συγκεκριμένους όρους. Για παράδειγμα, η κάμερα που τοποθετείται θα πρέπει να μπαίνει σε τέτοιο σημείο που να καταγράφει μόνο τον χώρο ακριβώς έξω από το διαμέρισμα, ώστε να επιτηρείται το πρόσωπο που βρίσκεται μπροστά του και όχι ολόκληρος ο κοινόχρηστος χώρος, όπως η σκάλα ή το απέναντι διαμέρισμα, το ασανσέρ, κλπ. Σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται η προηγούµενη σύµφωνη γνώµη των 2/3 των ενοίκων του ορόφου. Ο επαγγελματίας εγκαταστάτης συστημάτων ασφαλείας οφείλει να εξετάσει τους κανόνες αυτούς πριν τοποθετήσει μία κάμερα, για να προστατεύσει αρχικά τον ίδιο τον πελάτη του!

Εκπαιδεύστε τους πελάτες σας

Όλα τα μέλη της οικογένειας που έχουν πρόσβαση στο σύστημα ασφαλείας θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και φυσικά να εξοικειωθούν  με το εν λόγω σύστημα. Αυτό σημαίνει πως τα άτομα που είναι εξουσιοδοτημένα (ειδικά όταν μιλάμε για επιχειρήσεις), οφείλουν να κατανοήσουν τον τρόπο οπλισμού/αφοπλισμού του συστήματος, να μάθουν φυσικά τους κωδικούς πρόσβασης και γενικότερα τη διαδικασία ακύρωσης μιας ακούσιας ενεργοποίησης συναγερμού. Πρόκειται για μια αποκλειστική αρμοδιότητα του επαγγελματία τεχνικού, που δεν πρέπει να παραβλέπεται. Αυτό ισχύει και για τους υπάρχοντες πελάτες, οι οποίοι πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για το σύστημα συναγερμού τους ή τις κάμερες ασφαλείας που έχουν στο χώρο τους.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων (εταιριών εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας),  οφείλουν βέβαια να έχουν στο πλάι τους και άρτια καταρτισμένο τεχνικό προσωπικό, το οποίο οποίοι θα υποστηρίξει τους πελάτες τους και θα επιλύει σε πραγματικό χρόνο τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στον εξοπλισμό τους.

Η τεχνολογία στον κλάδο της ασφάλειας εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και υπάρχουν πολλές νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των χρηστών. Ο πελάτης βέβαια δεν το γνωρίζει αυτό και εναπόκειται στον εγκαταστάτη, ώστε να τον βοηθήσει να το καταλάβει.

{gallery}10763{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Ασύρματα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της πυρασφάλειας φαίνεται πως εξελίσσεται και «μαθαίνει» από τις σημαντικές προκλήσεις που συναντά, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και ...
Λύσεις πυρανίχνευσης, αυτοματισμού και επικοινωνίας παρουσίασε η Force στην XENIA 2024
ο περιοδικό Security Report για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την Xenia 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στο Metropolit...
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα πρ...
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα...
Μέγιστη προστασία οικίας με το σύστημα ασφαλείας της ELDES
Με πάνω από 1 εκατομμύριο συσκευές IoT που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα, η ELDES κέρδισε την εμπιστοσύνη των εγκαταστατών και ιδιοκτητών σπιτιών για τα στιβαρά, αξιόπιστα και βολικά συστήματα συναγε...