Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των εργαζομένων στον κλάδο της υγείας
Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Πέρυσι, οι επιθέσεις κατά των εργαζομένων στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών. Το περασμένο έτος σημειώθηκαν 25.000 επιθέσεις στους χώρους εργασίας, με το 75% αυτών να λαμβάνουν χώρα στον τομέα της υγείας.
Σε ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι προσπαθούν να παρέχουν τα μέγιστα στους ασθενείς, συχνά οι ίδιοι είναι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Το American Journal of Managed Care διαπίστωσε ότι μόνο το 30% των νοσηλευτών και το 26% των γιατρών του τμήματος επειγόντων περιστατικών έχουν αναφέρει περιστατικά βίας, παρόλο που οι περισσότεροι από τους μισούς έχουν υποστεί μία επίθεση.
Η κοινωνία επωφελείται από την υποστήριξη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Είτε αναφερόμαστε σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς είτε σε διοικητικό προσωπικό, αυτό που σίγουρα είναι επιτακτική ανάγκη είναι να βρούμε καινοτόμους τρόπους για να τους προστατεύσουμε κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Ευτυχώς, η τεχνολογία σήμερα είναι με το «μέρος» των εν λόγω εργαζομένων. Οι ομάδες ασφαλείας και οι security που εργάζονται στα νοσοκομεία, μπορούν σήμερα να ανταποκριθούν ταχύτερα σε επείγοντα περιστατικά, προστατεύοντας τόσο τους ασθενείς όσο και το προσωπικό του νοσοκομείου.
Πώς προστατεύουμε αυτούς που μας προστατεύουν;
Εντοπισμός απειλών και καταγραφή αποδεικτικών στοιχείων: Οι κάμερες ασφαλείας που είναι εξοπλισμένες με Video Analytics παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο διάφορες καταστάσεις και συμπεριφορές που ενδέχεται να γίνουν επικίνδυνες-και ενημερώνουν το προσωπικό ασφαλείας σε πραγματικό χρόνο. Η ανίχνευση μίας ασυνήθιστης δραστηριότητας ή συμπεριφοράς θα δώσει την ευκαιρία στο προσωπικό ασφαλείας να ανιχνεύσει έγκαιρα έναν «απείθαρχο» ασθενή ή έναν εισβολέα που θέλει να προκαλέσει προβλήματα στο χώρο του νοσοκομείου ή γενικά σε χώρους όπου η πρόσβαση απαγορεύεται στο κοινό. Η τεχνολογία αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας είναι μία λύση, καθώς μπορεί να ειδοποιήσει το προσωπικό security όταν ένα αυτοκίνητο ή μηχανή εισέρχεται σε ένα μη εξουσιοδοτημένο χώρο. Όταν αυτού του τύπου οι απειλές εντοπίζονται έγκαιρά, τότε η ομάδα που είναι αρμόδια για την ασφάλεια του νοσοκομείου μπορεί να δράσει άμεσα και να ενημερώσει ταυτόχρονα την αστυνομία.
Διατηρήστε το προσωπικό συνδεδεμένο: Ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλά νοσοκομεία ανά τον κόσμο στρέφονται προς τα συστήματα-συσκευές μαζικής ενημέρωσης είναι λόγω της ικανότητάς τους να ενσωματώνονται στην υπάρχουσα τεχνολογία IP. Τηλέφωνα IP στα δωμάτια, IP ηχεία σε διάδρομους, επιτραπέζιοι υπολογιστές σε σταθμούς νοσοκόμων και ψηφιακές σημάνσεις στους διαδρόμους όπου βρίσκονται οι επισκέπτες, είναι μόνο μερικές από τις συσκευές που μπορούν να αξιοποιήσουν τις ειδοποιήσεις ήχου και κειμένου σε ένα νοσοκομείο. Ανάλογα με το πόσο ισχυρό είναι το σύστημα, αυτή η λειτουργία θα μπορούσε να επεκταθεί σε κινητές συσκευές και άλλες συσκευές τεχνολογίας, όπως τα panic buttons (πλήκτρα πανικού). Οι ειδοποιήσεις και τα πρότυπα μηνυμάτων, μπορούν να φορτωθούν στο σύστημα ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούμε να επιλέξουμε ειδοποιήσεις ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες ή ειδοποιήσεις που θα φτάσουν μόνο στο προσωπικό ασφαλείας ή σε συγκεκριμένα μέλη του προσωπικού.
Διαχείριση πρόσβασης και ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο: Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές κλειδαριές σε πόρτες, μπορούμε να αποτρέψουμε τις μετακινήσεις ανθρώπων, εμποδίζοντας τους να έρθουν σε επαφή με κάποιον που θα μπορούσε να τους προκαλέσει βλάβη. Με παρόμοιο τρόπο θα μπορούσαμε να εξουσιοδοτήσουμε κάποιον με συσκευές ελέγχου πρόσβασης ή συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο (IoT). Πολλά νοσοκομεία συνδέουν τώρα τα συστήματα ενημέρωσης και ειδοποιήσεων με τις ετικέτες RFID του ασθενούς. Όταν ο ασθενής εγκαταλείπει μια περιοχή, το σύστημα RFID αποστέλλει μια ειδοποίηση στο σύστημα, το οποίο στη συνέχεια αναμεταδίδει ένα μήνυμα στο προσωπικό, ακόμα και στον ασθενή, ενθαρρύνοντας τον να παραμείνει εκεί όπου βρίσκεται ή να επιστρέψει στο κρεβάτι του.
Θερμικές κάμερες: Οι λύσεις που προσφέρουν οι θερμικές κάμερες είναι πραγματικά σωτήριες. Οι εν λόγω συσκευές μπορούν και αναγνωρίζουν την θερμοκρασία ενός ανθρώπου και ως εκ τούτου να ανιχνεύουν σε πραγματικό χρόνο εάν το άτομο αυτό έχει πυρετό. Η θερμική αυτή λύση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό από την αρχή, βοηθώντας στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, νοσοκομεία, σχολεία και άλλες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.
Οι κυβερνοεπιθέσεις στα νοσοκομεία αυξάνονται ραγδαία
Μετά τον κορωνοϊό και τις επιθέσεις, τα νοσοκομεία βρίσκονται αντιμέτωπα με μία ακόμα πρόκληση, αυτή των κυβερνοεπιθέσεων. Τα τελευταία χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός νοσοκομείων και οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης ήρθε αντιμέτωπος με κυβερνοεπιθέσεις τύπου ransomware, ειδικά εν μέσω πανδημίας. Οι χάκερς εκμεταλλεύτηκαν τα κενά ασφαλείας των νοσοκομείων και έκλεψαν ευαίσθητες πληροφορίες ασθενών. Η υγειονομική περίθαλψη είναι ένας από εκείνους τους τομείς όπου μια επίθεση ransomware θα μπορούσε να επηρεάσει τη φυσική ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων και των ασθενών. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω οργανισμοί πρέπει αφενός να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, ώστε αυτό να μπορεί σε πρώτη φάση να διακρίνει για παράδειγμα ένα ψεύτικο email και στη συνέχεια να βεβαιωθούν ότι διαθέτουν τις σωστές λύσεις προστασίας έναντι σε αυτές τις απειλές.