DIABASTE DWREAN SEC 139
techmail
anga2023
DIGITAL TV 177
securityreport e mag odhgos 2021
23 Σεπτεμβρίου 2022 11:07

REACTION

Το επόμενο βήμα στην επιτήρηση συνόρων

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F09%252Fanoigma 2

Το καινοτόμο πρόγραμμα REACTION παρουσίασε στη ΔΕΘ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, το REACTION αναμένεται να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στον έγκαιρο εντοπισμό κρισιακών καταστάσεων στα σύνορα.

Πιο συγκεκριμένα, το «Real-time Artificial Intelligence for Borders Surveillance via RPAS data analytics to support Law Enforcement Agencies», όπως είναι το πλήρες όνομά του, στοχεύει να επιδείξει μια «πλήρως λειτουργική, επόμενης γενιάς, ολιστική πλατφόρμα επιτήρησης συνόρων». Βασικός στόχος είναι η παροχή πληροφοριών και η καταγραφή ύποπτων κινήσεων στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της παραμεθορίου, μέσω της χρήσης διαφόρων αλγορίθμων. Ειδική μνεία γίνεται στην επιτήρηση σημείων και διαδρόμων που μέχρι πρότινος η παρακολούθησή τους εμποδιζόταν από την ειδική μορφολογία του εδάφους (π.χ. Πυκνή βλάστηση). Σύμφωνα, με το υπουργείο η απόκτηση του REACTION μέσω της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας των «μεγάλων προκλήσεων που σχετίζονται με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση» στις γειτονικές χώρες και αναμένεται να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Ιδιαίτερη βαρύτητα πέφτει στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών  και την πάταξη του λαθρεμπορίου, προκλήσεις στις οποίες το REACTION εκτιμάται πως θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης, η εφαρμογή του REACTION στοχεύει στην επίτευξη πέντε βασικών αποτελεσμάτων:

  1. Την αγορά εξοπλισμού για τη βελτίωση της επιτήρησης των ελληνικών και κυπριακών συνόρων ως εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
  2. Τη γνώση σχετικά με την πιθανή χρήση τεχνικών και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για την απόκτηση πολύτιμων πληροφοριών που αφορούν σε παράνομες ενέργειες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
  3. Τη διαλειτουργική σύνδεση και ανταλλαγή πληροφοριών με τις υπάρχουσες υποδομές ως επέκταση των παλαιών συστημάτων.
  4. Τη διεξαγωγή ασκήσεων πεδίου για την αξιολόγηση της ολοκλήρωσης και της απόδοσης της πλατφόρμας επιτήρησης των συνόρων.
  5. Την πραγματοποίηση μια σειράς εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε Υπηρεσίες Επιβολής του Νόμου και συνοριακούς φορείς για να εξοικειωθούν με την πλατφόρμα REACTIOΝ

Αναφορικά με το τεχνολογικό σκέλος του προγράμματος, το REACTION αποτελεί εξελικτική συνέχεια τριών χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων – CERETAB, AIDERS και ROBORDER – και αξιοποιεί την ταυτόχρονη λειτουργία αυτόνομων οχημάτων (UxV), τα οποία ελέγχονται μέσω ενός απλοποιημένου συστήματος διοίκησης. Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του, είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών, με προεξέχουσα την τεχνητή νοημοσύνη, που παρέχει το πρόγραμμα. Μέσω του REACTION, πλέον οι αναγκαίες πληροφορίες και δεδομένα θα συσσωρεύονται στις αρμόδιες υπηρεσίες μέσω διαφόρων αισθητήρων (οπτικές, θερμικές και πολυφασματικές κάμερες, LIDAR, κ.ά.). Στη συνέχεια, θα αναλύονται μέσω μιας σειράς έξυπνων αλγορίθμων που παρέχουν τα βελτιωμένα προγράμματα Common Information Sharing Environment (e-CISE) και EUROSUR. Με τον τρόπο αυτό, η έγκαιρη προειδοποίηση, η ταξινόμηση κρίσεων και η αξιολόγηση κινδύνων ή απειλών θα προσφέρουν καλύτερη εικόνα στα τοπικά, περιφερειακά και εθνικά κέντρα διοίκησης αναφορικά με τις διάφορες απειλές.

Υψηλής σημασίας κρίνεται και η συνεισφορά του REACTION στον εξοπλισμό των συνόρων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα χρησιμοποιούν αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης. Αυτά, σύμφωνα με τον Ν. Μηταράκη,  θα επιτηρούν είτε κατά μόνας είτε σε σμήνος δύσβατες περιοχές για τον εντοπισμό και την ανάλυση κρίσεων και απειλών.  Ο τύπος δεδομένων που συλλέγεται ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης (εικόνες μέτρησης χημικών αισθητήρων, μετρήσεις βάθους/ απόστασης κλπ.). Το μεγάλο πλεονέκτημα που συνεισφέρει το REACTION στα Drones, είναι οι καινοτόμες τεχνικές υπολογιστικής όρασης που προσφέρει και θεωρούνται απαραίτητες για την εναέρια επιτήρηση δύσβατων περιοχών. Μέσω αυτών, επιτυγχάνονται οι αναγκαίοι στόχοι της συνεχούς κάλυψης της περιοχής ενδιαφέροντος και της ανάλυσης/αποστολής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο χωρίς καθυστέρηση.

1 2
Μέσω του REACTION, πλέον οι αναγκαίες πληροφορίες και δεδομένα θα συσσωρεύονται στις αρμόδιες υπηρεσίες μέσω ετερογενών αισθητήρων (οπτικές, θερμικές και πολυφασματικές κάμερες, LIDAR, κ.ά.).

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design