Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Καλώδια Ethernet σε συστήματα βιντεοεπιτήρησης
Ένα καλώδιο Ethernet είναι ένας κοινός τύπος καλωδίου δικτύου που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για την ενσύρματη σύνδεση πολλών συσκευών, όπως οι υπολογιστές, τα switches, οι κάμερες ασφαλείας, τα καταγραφικά κ.λπ. Το Ethernet αναπτύχθηκε από την εταιρεία Xerox κατά τη δεκαετία του 70 και έγινε δημοφιλές αφότου η Digital Equipment Corporation και η Intel, από κοινού με τη Xerox, προχώρησαν στην προτυποποίησή του το 1980. Το 1985 το Ethernet έγινε αποδεκτό επίσημα από τον οργανισμό IEEE ως το πρότυπο 802.3 για ενσύρματα τοπικά δίκτυα -LAN.
Σήμερα, καλώδια Ethernet θα συναντήσουμε σχεδόν σε όλες τις υποδομές. Το καλώδιο Ethernet, που θυμίζει αυτό του τηλεφώνου, είναι μεγαλύτερο και στο εσωτερικό του φιλοξενεί περισσότερα καλώδια (8). Τα οκτώ μονωμένα χάλκινα καλώδια χωρίζονται σε τέσσερα ζεύγη και συστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο μέσα σε κάθε ζεύγος, έτσι ώστε να μειωθεί η παρεμβολή σήματος.
Τα καλώδια των καμερών ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας για το σύστημα παρακολούθησης, καθώς είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση της ισχύος και των δεδομένων στο σύστημα. Σε ένα δίκτυο παρακολούθησης βίντεο, τα καλώδια χαλκού (συνεστραμμένα ζεύγη) χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για τη σύνδεση των καμερών IP με το κέντρο ελέγχου ή τη μονάδα εγγραφής βίντεο. Το καλώδιο Ethernet χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες, τις οποίες ανάλογα με την εγκατάσταση του συστήματος που θα εγκαταστήσουμε σε ένα χώρο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας.
Ποια καλώδια Ethernet μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για CCTV;
Κατασκευασμένα από συνεστραμμένα ζεύγη χαλκού, τα καλώδια Ethernet μεταφέρουν δεδομένα χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Το Cat 5e είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και συχνά χρησιμοποιούμενα καλώδια σε οικιακές εφαρμογές και μπορεί να υποστηρίξει ταχύτητες έως 1.000 Megabits ανά δευτερόλεπτο (άνω των 100 μέτρων). Τα καλώδια Cat 6, 6a, 7 και 8 χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε επιχειρήσεις και κέντρα δεδομένων, καθώς μπορούν να χειριστούν μεγαλύτερο όγκο δεδομένων, δηλαδή 10-40 Gigabits ανά δευτερόλεπτο.
Όσον αφορά την επιλογή καλωδίου Ethernet για ένα σύστημα βιντεοεπιτήρησης, η διαδικασία μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο θα περίμενε κανείς. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καλωδίων Ethernet είναι οι εξής:
- Cat5: Μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης τα 10/100 Mbps και μέγιστο εύρος ζώνης 100 MHz.
- Cat5e: Μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης τα 1000 Mbps / 1 Gbps και μέγιστο εύρος ζώνης 100 MHz.
- Cat6: Μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης τα 1000 Mbps / 1 Gbps και μέγιστο εύρος ζώνης >250 MHz.
- Cat6a: Μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης τα 10000 Mbps / 10 Gbps και μέγιστο εύρος ζώνης 500 MHz.
- Cat7: Μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης τα 10000 Mbps / 10 Gbps και μέγιστο εύρος ζώνης 600 MHz.
Οι κάμερες ασφαλείας με διαφορετική ανάλυση απαιτούν όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και διαφορετικό εύρος ζώνης. Οι κάμερες ασφαλείας με πολύ υψηλή ανάλυση απαιτούν γενικά μεγαλύτερο εύρος ζώνης από τις παλαιότερες κάμερες ασφαλείας, ωστόσο, οι περισσότερες IP κάμερες χρησιμοποιούν λιγότερο από 100 Mbps. Δεδομένου του συνολικού κόστους και των τεχνικών δυνατοτήτων των IP καμερών, πολλοί προτείνουν καλώδια Cat5e και Cat6 αντί για τα Cat6a και Cat7 αντίστοιχα.
Το εύρος ζώνης που απαιτείται κάθε φορά, μετράται συνήθως ανά κάμερα και το εύρος ζώνης που χρειάζεται κάθε κάμερα μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Για να προσδιορίσουμε το συνολικό φορτίο ενός δικτύου, θα πρέπει να αθροίσουμε το σύνολο του εύρους ζώνης κάθε κάμερας σε ένα δίκτυο. Για παράδειγμα, εάν έχουμε 10 κάμερες σε ένα δίκτυο και 3 από αυτές χρησιμοποιούν 4Mb/s, 4 από αυτές χρησιμοποιούν 2Mb/s και 3 από 1Mb/s, τότε το συνολικό φορτίο του δικτύου για αυτές τις 10 κάμερες θα είναι 23Mb/s.
Το μέγεθος του εύρους ζώνης που χρειάζεται μια κάμερα για να διατηρήσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο ποιότητας, ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, μια κάμερα μπορεί να χρειαστεί 1Mb/s όταν καταγράφει έναν άδειο διάδρομο ενός σχολείου την Κυριακή το απόγευμα, αλλά μπορεί να χρειαστεί 4Mb/s για το ίδιο σημείο τη Δευτέρα το πρωί. Αυτό βέβαια αλλάζει ανάλογα με την πολυπλοκότητα μίας σκηνής, αλλά και βάση του αλγόριθμου συμπίεσης βίντεο που χρησιμοποιούμε.
Για οικιακές και επαγγελματικές εφαρμογές, μπορούμε να επιλέξουμε καλώδια Cat5e, καθώς δεν είναι απαραίτητη η μετάδοση άνω των 1.000 Mbps, ακόμη και σε ανάλυση 4K. Για μεγάλες όμως δικτυακές υποδομές, το Cat6 θα ήταν μια καλύτερη επιλογή επειδή επιτρέπει την μεταφορά αρκετών Gigabyte ανά δευτερόλεπτο. Επιπρόσθετα, το καλώδιο της κατηγορίας 6 είναι συμβατό με τα καλώδια της κατηγορίας 5, παρέχει όμως υψηλότερη ηλεκτρική πιστότητα και λιγότερες ηλεκτρονικές παρεμβολές σε σύγκριση με αυτό. Ίσως ένα από τα μειονεκτήματα του συγκεκριμένου καλωδίου να είναι η τιμή του, καθώς είναι ακριβότερο από το Cat5 και το Cat5e.