Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Body Worn Cameras
Κάμερες που… φοριούνται!
Οι φορητές κάμερες (body κάμερες) είναι κατάλληλα σχεδιασμένες ώστε να τοποθετούνται στον κορμό, στο κράνος, ακόμα και στα γυαλιά. Οι περισσότερες από αυτές τις κάμερες διαθέτουν streaming δυνατότητες, εντοπισμό θέσης-GPS, αυτόματη μεταφόρτωση και αποθήκευση εικόνων στο cloud, ενώ άλλες αποθηκεύουν το υλικό τοπικά. Οι εν λόγω κάμερες χρησιμοποιούνται από τις αρχές επιβολής του νόμου, τον στρατό, την πυροσβεστική, τον κλάδο της υγείας, αλλά και από τους απλούς χρήστες.
Οι φορητές κάμερες χρησιμοποιούνται από την αστυνομία και άλλους οργανισμούς επιβολής του νόμου σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο και σκοπός τους είναι να βελτιώσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αστυνομικών και των πολιτών. Η πρώτη γενιά Body worn καμερών έκανε την εμφάνισή της το 2005 στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η ευρύτερη υιοθέτηση των εν λόγω συσκευών πραγματοποιήθηκε το 2014 στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως για να ενισχυθεί η διαφάνεια της αστυνομικής δράσης. Στη συνέχεια πολλές χώρες ακολούθησαν την τάση αυτή, ανάμεσά τους και η χώρα μας, με τις πρώτες μελέτες να δείχνουν θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, με το πέρασμα του καιρού εκφράστηκαν ανησυχίες κυρίως σε ότι αφορά το απόρρητο. Η συλλογή δεδομένων μεγάλης κλίμακας, πιθανώς σε συνδυασμό με την αναγνώριση προσώπου και άλλες τεχνολογίες, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα μέσο παρακολούθησης των ανθρώπων όπου κι αν αυτοί βρίσκονται… Έχουν επίσης εκφραστεί ανησυχίες και για τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται και πως αυτοί οι αλγόριθμοι όχι μόνο παραβιάζουν τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, αλλά ταυτόχρονα κάνουν και διακρίσεις ανάμεσα στους πολίτες.
Χαρακτηριστικά
Οι φορητές κάμερες καλύπτουν πολλές εφαρμογές όπως το λιανικό εμπόριο, την ιδιωτική ασφάλεια, την υγειονομική περίθαλψη, τα στάδια και τους χώρους εκδηλώσεων, την εκπαίδευση, τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τα καζίνο τις τράπεζες, κ.λπ. Σε ότι αφορά την ασφάλεια, η προσθήκη μιας body worn κάμερας σε ένα υπάρχον σύστημα παρακολούθησης επιτρέπει στους χειριστές την συγκέντρωση και τη διαχείριση υλικού μέσω του συστήματος διαχείρισης βίντεο (VMS) ή του NVR. Αυτές οι φορητές συσκευές έχουν στιβαρή σχεδίαση και ενσωματώνουν κάμερα με ευρύ οπτικό πεδίο που παρέχει βίντεο υψηλής ποιότητας και ευκρίνειας. Επιπλέον, έρχονται με δυνατότητα εντοπισμού θέσης/GPS και συνδεσιμότητα Wi-Fi, για την αποστολή υλικού σε πραγματικό χρόνο.
Η δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, η δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ του δικτύου και της συσκευής και η επαλήθευση των γεγονότων είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που οδήγησαν στην μαζική υιοθέτηση των εν λόγω συσκευών. Οι κάμερες που φοριούνται στο σώμα είναι ελαφριές και μπορούν να τοποθετηθούν στα ρούχα, στις ζώνες ή άλλα αξεσουάρ. Το βίντεο, που αποστέλλεται από τις κάμερες αυτές περιλαμβάνει δείκτες ώρας/ημερομηνίας και συντεταγμένες GPS. Μια Body κάμερα υποστηρίζει βίντεο ζωντανής ροής μέσω WiFi, αλλά και μέσω κυψελοειδών επικοινωνιών, ενώ το βίντεο και ο ήχος από τις κάμερες είναι κρυπτογραφημένα.
Χρήσεις Στον κλάδο της υγείας: Body worn κάμερες μπορούν να τοποθετηθούν και στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ένα νοσοκομείο, ωστόσο μπορούν να χρησιμεύσουν με πολλαπλούς ακόμα τρόπους. Το 2013, το Google Glass χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες μία χειρουργικής επέμβασης και πιο συγκεκριμένα για την μετάδοση οδηγιών και τη λήψη συμβουλών από άλλο χειρουργό! Κάμερες σώματος έχουν τοποθετηθεί και στο προσωπικό ασφαλείας των νοσοκομείων για την μείωση των επιθέσεων κατά του προσωπικού.
Στο στρατό: Στο στρατό χρησιμοποιούνται κάμερες που τοποθετούνται στο κράνος του κάθε στρατιώτη. Το βίντεο αποθηκεύεται τοπικά ή μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο επιχειρήσεων. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η επιχείρηση που στήθηκε για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Λέγεται πως το βίντεο της επιδρομής και του εντοπισμού του μεταδόθηκε ζωντανά στον Λευκό Οίκο.
Στην πυροσβεστική: Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν επίσης κάμερες στο κράνος τους, ως εργαλείο για την αξιολόγηση των πυρκαγιών, αλλά και για σκοπούς επικοινωνίας και εκπαίδευσης. Οι κάμερες στα κράνη των πυροσβεστών είναι συνήθως θερμικές για να μπορούν να βλέπουν στο σκοτάδι και μέσα σε κτίρια όπου ο καπνός εμποδίζει το οπτικό πεδίο.
Λιανικό εμπόριο: Προσφέροντας στους ιδιοκτήτες καταστημάτων την ευκαιρία να αξιολογήσουν και να βελτιστοποιήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους, οι φορητές κάμερες αναμφίβολα θα βελτιώσουν την εμπειρία στα φυσικά καταστήματα. Οι εν λόγω κάμερες είναι ιδανικές για την ανίχνευση μάσκας, στην παράδοση δεμάτων, στις συναλλαγές στα ταμεία και γενικότερα όπου μπορεί να υπάρξει πρόβλημα ή διαφωνία μεταξύ του πελάτη και του καταστήματος.
Η χρήση των φορητών καμερών σε δημόσιους χώρους μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης, ωστόσο αν δεν τηρηθεί το απόρρητο, μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει και χάος. Σκοπός των εν λόγω καμερών είναι να εξαλείψουν τα αμφιλεγόμενα σημεία στις κινήσεις και τις δράσεις των αστυνομικών κατά τη διάρκεια π.χ. των διαδηλώσεων. Στη χώρα μας, σταθερές κάμερες έχουν τοποθετηθεί στα παρμπρίζ των περιπολικών για την καταγραφή των κινήσεων των αστυνομικών κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.