Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
22 Δεκεμβρίου 2022 09:16

Το CERN επαναλειτουργεί και υιοθετεί την τεχνολογία αναγνώρισης ίριδας

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
CERN 95d28430

Το CERN απασχολεί σήμερα περίπου 3.000 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ περίπου 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί (που αντιπροσωπεύουν 500 πανεπιστήμια και 80 διαφορετικές εθνικότητες), περίπου το μισό της κοινότητας της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, δουλεύουν σε πειράματα που οργανώνονται από το CERN. Μετά από μία τριετή παύση για επισκευές και αναβαθμίσεις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός, ενεργοποίησε ξανά τον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων του, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να κατανοήσει τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία του σύμπαντος. Για να διατηρήσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των επισκεπτών, η ομάδα ασφαλείας του CERN χρησιμοποιεί την προηγμένη τεχνολογία της αναγνώριση ίριδας!

1 8

Το CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας, και ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 23 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος. Η κύρια λειτουργία του αφορά την παροχή επιταχυντών σωματιδίων και άλλων υλικοτεχνικών υποδομών που χρειάζονται για την πειραματική έρευνα στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών. Στο CERN λειτουργούν επομένως πολλοί επιταχυντές, ένας εκ των οποίων είναι ο LHC (Μέγας Επιταχυντής Αδρονίων), ο οποίος αναπτύσσεται σε υπόγεια κυκλική σήραγγα περιφέρειας 27 χιλιομέτρων που επιτρέπει στα πρωτόνια να επιταχύνονται σε πολύ υψηλές ενέργειες.

2 8

Η τεχνολογία αναγνώρισης ίριδας παρέχει έναν γρήγορο, ανέπαφο και εξαιρετικά ακριβή έλεγχο ταυτότητας σε περισσότερα από 10.000 εγγεγραμμένα άτομα που εργάζονται έως τώρα στις εγκαταστάσεις του κέντρου πυρηνικών ερευνών. Το CERN έχει επί του παρόντος εγκατεστημένους αναγνώστες ίριδας της “Iris ID” στην κύρια είσοδο και σε διάφορα σημεία πρόσβασης κατά μήκος του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων ( περίπου 27 χιλιόμετρα). Το σύστημα της Iris ID «μετακινεί» περίπου 3.000 άτομα την ημέρα μέσω διαφόρων σημείων πρόσβασης, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους. Το δίκτυο access control που έχει τοποθετηθεί στο κέντρο ερευνών, θα εμποδίσει οποιονδήποτε προσπαθήσει να εισέλθει σε περιοχές για τις οποίες δεν έχει εγκριθεί κάποια άδεια ή περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες. Η διαδικασία ελέγχου ταυτότητας απαιτεί λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο ανά άτομο και είναι απολύτως ασφαλής, ενώ δεν απαιτεί και κάποια επαφή.

«Είμαστε περήφανοι που συμβάλλουμε συνεχώς στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων του CERN και είμαστε χαρούμενοι που τέθηκε ξανά σε λειτουργία», δήλωσε ο Mohammed Murad, Αντιπρόεδρος της Iris ID. «Η ανάπτυξη των λύσεων αναγνώρισης ίριδας της Iris ID στο CERN μαρτυρά την ακρίβεια και την υψηλή απόδοση της τεχνολογίας μας», προσθέτει ο αντιπρόεδρος της Iris ID.

3 4

Η τεχνολογία

Ανάμεσα σε όλες τις σχετικές διαθέσιμες τεχνολογίες βιομετρικών δεδομένων, η πιο διαδεδομένη και ταχέως εξελισσόμενη είναι η αναγνώριση της ίριδας του ματιού. Πρόκειται για μια τεχνολογία τόσο γρήγορη και απλή, όσο και το τράβηγμα μιας selfie, και δεν απαιτεί καμία φυσική επαφή με κάποιον αισθητήρα. Η ίριδα του κάθε ματιού είναι μοναδική, δεν αντιγράφεται, ούτε μπορεί να κλαπεί από κανέναν. Το ενσωματωμένο σκάνερ που συναντάμε στα σύγχρονα smartphone κινητά, βοήθησε στην ευρεία αποδοχή της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης με αναγνώριση ίριδας που είναι τοποθετημένα σε πύλες ή άλλες εισόδους επιτρέπουν σε ένα άτομο να περάσει γρήγορα και εύκολα, δίχως να χρειαστεί να επιδείξει κάποια ταυτότητα ή άλλο πιστοποιητικό. Η πρόσβαση αυτή παρέχει μεγάλη ευελιξία, ειδικά την ώρα που τα άτομα είναι φορτωμένα με αποσκευές ή κρατούν άλλα αντικείμενα.

Διάφοροι ερευνητικοί οργανισμοί και φορείς προβλέπουν ότι η ζήτηση για συστήματα ελέγχου πρόσβασης με αναγνώριση ίριδας θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό με σιγουριά, οι ίδιες οι εταιρίες που προμηθεύουν τα εν λόγω συστήματα, είναι εξίσου αισιόδοξες. Τα συστήματα αναγνώρισης και ανίχνευσης ίριδας δεν είναι πλέον μία περίπλοκη τεχνολογία. Αντιθέτως, είναι  όπως αναφέραμε προσιτή στο καταναλωτικό κοινό, μέσω των έξυπνων κινητών. Η ζήτηση για αυτά τα συστήματα θα αυξηθεί στο μέλλον, ωστόσο μερικοί κλάδοι έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία αυτή, ειδικά μετά και την πανδημία του κορωνοϊού.

Πολλές κυβερνητικές εγκαταστάσεις και άλλες κρίσιμες υποδομές (όπως φυσικά το CERN), χρειάζονται υψηλή ασφάλεια και η αναγνώριση ίριδας μπορεί να προσφέρει πολλά ενάντια στις εξωτερικές απειλές που αντιμετωπίζει ένα κράτος. Η πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες πρέπει να επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα, και η αναγνώριση ίριδας μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Ο στρατός, αλλά και οι αρχές, χρησιμοποιούν συχνά τις εν λόγω συσκευές. Διαθέτουν φορητές συσκευές καταγραφής βιομετρικών στοιχείων που σαρώνουν όχι μόνο την ίριδα, αλλά και ολόκληρο το πρόσωπο και στη συνέχεια συγκρίνουν τα στοιχεία που έχουν καταγράψει με την αντίστοιχη βάση δεδομένων. Μερικά από τα πλεονεκτήματα της, είναι η τεράστια ακρίβεια αναγνώρισης, η ανέπαφη πρόσβαση και η μεγάλη ευελιξία, καθώς η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού και η γρήγορη αντιστοίχιση (εάν ένα άτομο είναι ήδη εγγεγραμμένο στο βιομετρικό σύστημα, τότε θα ταυτοποιηθεί αρκετά γρήγορα).

Καθώς όλο και περισσότεροι οργανισμοί δίνουν πλέον όλο και μεγαλύτερη έμφαση και προσοχή σε θέματα διαχείρισης κινδύνου (managing risk), τα συστήματα αναγνώρισης ίριδας αναμένεται να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στον τομέα του ελέγχου πρόσβασης και αναγνώρισης ταυτότητας, καθώς ξεχωρίζουν για την πιο ανταγωνιστική σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

Λίγα λόγια για την εταιρία

Από το 1997, η Iris ID αποτελεί έναν από τους βασικότερους προγραμματιστές της τεχνολογίας αναγνώρισης ίριδας. Το IrisAccess, μία από τις πιο αναπτυγμένες πλατφόρμες αναγνώρισης ίριδας στον κόσμο. Η τεχνολογία βρίσκεται σε έξι ηπείρους και σε χιλιάδες τοποθεσίες, πιστοποιώντας καθημερινά την ταυτότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report, Μάιος 2024

    Security Report, Μάιος 2024

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
  • AI κάμερες και καταγραφικά

    AI κάμερες και καταγραφικά

    Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
  • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
  • Βία κατά των Γυναικών

    Βία κατά των Γυναικών

    Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
  • Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
  • Hikvsion HiWatch

    Hikvsion HiWatch

    To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...