Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Integration ή Unification;
Ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση
Ας υποθέσουμε πως μία εταιρεία αποφασίζει να αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα ασφαλείας της – με ό,τι αυτό συνεπάγεται – με μία «ολοκληρωμένη λύση». Η εταιρεία και οι χειριστές των εν λόγω συστημάτων έχουν επιτέλους την ελευθερία να επιλέξουν τις καλύτερες συσκευές και τα καλύτερα λογισμικά παρακολούθησης, ώστε να δημιουργήσουν το ιδανικό σύστημα ασφαλείας, αυτό δηλαδή που θα ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. Ωστόσο, αυτό που η εταιρεία ανακαλύπτει σύντομα, είναι πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει ανταλλάξει ένα σύνολο προβλημάτων με ένα άλλο…
Στη βιομηχανία της φυσικής ασφάλειας, οι όροι integration (ενοποίηση) και unification (επίσης ενοποίηση) χρησιμοποιούνται συχνά. Σήμερα, ακούμε αρκετούς ανθρώπους να αναφέρουν τον όρο unified security, όταν μιλούν για τα ενοποιημένα συστήματα ασφαλείας (integrated systems), όμως η αλήθεια είναι ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών των δύο όρων και προσεγγίσεων.
Παρόλο που ο τομέας της ασφάλειας έχει αναπτύξει μια ποικιλία μεθόδων για να φέρει σε επαφή ξεχωριστές λύσεις – διαφορετικών κατασκευαστών – ασφάλειας μέσω της λεγόμενης ενοποίησης, αυτές μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να είναι ανόμοια συστήματα με περιορισμένη επικοινωνία και διαλειτουργικότητα μεταξύ τους. Η ενσωμάτωση ξεχωριστών λειτουργιών, όπως ο έλεγχος πρόσβασης και η παρακολούθηση βίντεο με τη χρήση εργαλείων ανάπτυξης λογισμικού (SDK) ή ο προγραμματισμός μιας διεπαφής API, που επιτρέπει σε ένα λογισμικό να αλληλοεπιδρά με ένα άλλο, γίνεται συχνά επιφανειακά. Όταν όλα αυτά τα υποσυστήματα ενσωματώνονται σε ένα σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών Φυσικής Ασφάλειας (PSIM), το αποτέλεσμα μπορεί δυστυχώς να μην είναι το αναμενόμενο.
Μπορεί μία λύση να είναι χτισμένη σε μια πλατφόρμα ανοιχτών προτύπων, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν διασφαλίζει ότι όλα τα συστήματα των προμηθευτών θα συνεργαστούν, όπως υποσχέθηκαν. Ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην μπορούν να «εκδηλώσουν» το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Μερικά από τα ζητήματα που έρχονται στο προσκήνιο είναι όταν κάποιες από τις δυνατότητες των συστημάτων σταματούν να λειτουργούν, όταν π.χ. οι κατασκευαστές ή οι προμηθευτές ενημερώνουν το λογισμικό και τα προγράμματα οδήγησης σε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα. Ενδέχεται, επίσης, να υπάρχουν ασυνέπειες όσον αφορά στα πρότυπα κυβερνοασφάλειας, γεγονός που δημιουργεί τρωτά σημεία που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Επιπλέον, η διαχείριση όλων αυτών των στοιχείων απαιτεί σύνδεση και έξοδο από πολλαπλές πλατφόρμες συστήματος.
Κάπου εδώ ίσως αρχίζουν να φαίνονται τα όρια του integration. Οι χρήστες θέλουν πρόσβαση σε δεδομένα σε μία πλατφόρμα, θέλουν επίσης να αλληλεπιδρούν με συμβάντα και πληροφορίες στο πλαίσιο των εργασιών τους, ανεξάρτητα από την πηγή. Με αυτόν τον στόχο κατά νου, γίνεται σαφές ότι η ενοποίηση συστημάτων με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν (π.χ. ζωντανές ροές, ηχογραφημένη αναπαραγωγή, έλεγχος πρόσβασης, συναγερμοί εισβολής κ.λπ.) δεν είναι αυτό που θέλουν οι χρήστες. Αυτό που χρειάζονται είναι η ενσωμάτωση που εκτελείται από την εργασία (για παράδειγμα παρακολούθηση, διερεύνηση, διαχείριση συναγερμού ή συμβάντων).
Αλλά αν μια ολοκληρωμένη λύση ασφαλείας δεν είναι η καλύτερη επιλογή, ποια άλλη επιλογή έχουν σήμερα οι εταιρείες; Η απάντηση για πολλούς οργανισμούς είναι να υιοθετήσουν μια λύση ενοποιημένης πλατφόρμας (unified platform). Επειδή η πλατφόρμα είναι χτισμένη σε αρχιτεκτονική ανοιχτών προτύπων, σε αντίθεση με ένα σύστημα ενός προμηθευτή, μπορεί να υποστηρίξει το υλικό και το λογισμικό πολλών προμηθευτών. Σε αντίθεση με τα integrated συστήματα, τα unified λογισμικά και εργαλεία χρειάζονται μία μόνο διεπαφή χρήστη για τον προγραμματισμό και τη διαχείριση ολόκληρης της λύσης – από τον έλεγχο πρόσβασης και την παρακολούθηση βίντεο έως τις θυροτηλεοράσεις, τον ήχο και άλλα. Χρησιμοποιώντας ένα μόνο παράθυρο σύνδεσης, μια unified λύση ασφαλείας θα επιτρέψει στην ομάδα ασφαλείας να πραγματοποιήσει συντήρηση, παρακολούθηση της υγείας του συστήματος και δεκάδες ακόμα ενέργειες.
Τα οφέλη του Unification
Όταν όλα τα στοιχεία ενός συστήματος φυσικής ασφάλειας συνεργάζονται με ενιαίο τρόπο, τότε δεν προσφέρουν μόνο ασφάλεια, αλλά επιχειρηματική ευφυΐα που μπορεί να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της απόδοσης. Όταν επιλέγετε ένα τέτοιο προϊόν ασφάλειας για την προστασία μιας επιχείρησης, δεν επενδύετε μόνο σε ένα σύστημα που λειτουργεί τώρα, αλλά σε μια λύση που θα μπορεί να εξελιχθεί ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησής σας.
Το Unification συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία του συστήματος απρόσκοπτα σε μια ενιαία πλατφόρμα λογισμικού και σε ένα περιβάλλον χρήστη, με τρόπο που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διαχείριση της φυσικής ασφάλειας. Από την άλλη τα Video Analytics μπορούν επίσης να ενσωματωθούν γρήγορα και εύκολα στα εν λόγω συστήματα βελτιώνοντας τις λειτουργίες, την αποτελεσματικότητα – και ακολούθως – την απόδοση της επένδυσής μας (ROI).
Συνδυάζει πληροφορίες από όλους τους διαθέσιμους αισθητήρες για να παρέχει περισσότερα δεδομένα στους χειριστές. Ενώ ένα παραδοσιακό σύστημα εμφανίζει μια προκαθορισμένη ροή βίντεο όταν ενεργοποιείται ένας αισθητήρας, μια unified πλατφόρμα συνδυάζει αυτούς τους αισθητήρες με άλλες τεχνολογίες περιμετρικής ανίχνευσης, όπως ανάλυση βίντεο και ραντάρ, παρακολουθώντας απρόσκοπτα τις απειλές σε καθένα από αυτά.
Για παράδειγμα, μια unified λύση σε ένα αεροδρόμιο μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένα δεδομένα ασφαλείας σε σχετικό λογισμικό ανάλυσης, παρουσιάζοντας καλύτερη κατανόηση της χρήσης και της πυκνότητας του τερματικού, καθώς και της ροής των επισκεπτών, γεγονός που επιτρέπει στη διοίκηση να αναλάβει δράση και να εξαλείψει τους περιττούς χρόνους αναμονής.
Είτε θέλετε να ενοποιήσετε τον έλεγχο πρόσβασης με μια λύση διαχείρισης βίντεο, είτε να ενσωματώσετε απρόσκοπτα τις θυροτηλεοράσεις σας, τον ήχο και τα VA, υπάρχουν πάντα μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε μια Unified πλατφόρμα. Θα πρέπει να επαληθεύσετε με άλλα λόγια την υποστήριξη. Δεν προσφέρουν όλες οι πλατφόρμες το ίδιο αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να επιβεβαιώσετε ότι η πλατφόρμα υποστηρίζει τις συσκευές και το λογισμικό που σκοπεύετε να «τρέξετε» στην επιχείρησή σας, αλλά και τα παρακάτω:
- Μπορείτε να συνδέσετε απευθείας συμβάντα ελέγχου πρόσβασης με βίντεο, ώστε να επαληθεύσετε οπτικά ποιος περνάει από την πόρτα και πότε;
- Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των προμηθευτών και των ομάδων ανάπτυξης για να διασφαλιστεί ότι οι νέες εκδόσεις λογισμικού δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία άλλων συσκευών;
- Έχει η ομάδα τεχνικής υποστήριξης εκείνες τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για την ορθή λειτουργία των συσκευών;
Σε Unified πλατφόρμες, η διαλειτουργικότητα μεταξύ των συσκευών είναι αρκετά βελτιωμένη. Αντί να μεταπηδάτε από τη μια πλατφόρμα συστήματος στην άλλη για να διαχειριστείτε το οικοσύστημά σας, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα συστήματα ασφαλείας σας μέσω ενός μόνο παραθύρου.