Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 196
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
28 Αυγούστου 2023 21:38

Βιομετρική σάρωση φλεβών παλάμης

Η νέα και πιο αξιόπιστη τάση στα συστήματα ελέγχου πρόσβασης

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
anoigma 3 7efcfb59

Η σάρωση των φλεβών που βρίσκονται στις παλάμες των χεριών, είναι μια σύγχρονη τεχνολογία ελέγχου ταυτότητας που βασίζεται, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, σε βιομετρικά στοιχεία. Χρησιμοποιεί τα μοναδικά «σχέδια» των φλεβών που έχουν οι άνθρωποι στις παλάμες τους, ώστε να επαληθεύσει την ταυτότητα τους.

Οι σαρωτές φλέβας και οι βιομετρικές συσκευές ελέγχου πρόσβασης καταγράφουν το μοτίβο των φλεβών από την παλάμη ενός ατόμου και στη συνέχεια το αποθηκεύουν στη βάση δεδομένων. Στη συνέχεια, συγκρίνουν το μοτίβο αυτό (μέσω της διαθέσιμης βάσης δεδομένων), όπως άλλωστε γίνεται με όλες τις βιομετρικές τεχνολογίες, και αντίστοιχα επιβεβαιώνουν αν το άτομο μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει από ένα χώρο.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με το δακτυλικό αποτύπωμα, έτσι και το σχέδιο της φλέβας της παλάμης κάθε ατόμου είναι μοναδικό και δεν μπορεί να αλλάξει. Ωστόσο, αυτή η μοναδική και μοντέρνα μέθοδος αναγνώρισης έχει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα έναντι του παραδοσιακού πλέον δακτυλικού αποτυπώματος και της αναγνώρισης προσώπου.

1 3

Πώς λειτουργεί μία συσκευή αναγνώρισης φλέβας παλάμης;

Η σάρωση των φλεβών στο χέρι μία παλάμης πραγματοποιείται ως εξής: Η βιομετρική access control συσκευή λειτουργεί χρησιμοποιώντας υπέρυθρο φως για να χαρτογραφήσει τη μοναδική δομή των φλεβών της παλάμης μας, συλλαμβάνοντας πάνω από 5 εκατομμύρια σημεία δεδομένων. Στη συνέχεια, ο σαρωτής φλέβας της παλάμης μετατρέπει αυτά τα σημεία δεδομένων σε έναν μοναδικό κρυπτογραφημένο κωδικό που γίνεται/χρησιμοποιείται ως το μοναδικό βιομετρικό αναγνωριστικό του καθενός.

Υπάρχει ένα βασικό χαρακτηριστικό που κάνει την εν λόγω μέθοδο να ξεχωρίζει από τις άλλες βιομετρικές πρακτικές. Σε αντίθεση με το δακτυλικό μας αποτύπωμα, την ίριδα ή το πρόσωπό μας, το σχέδιο της φλέβας στις παλάμες των χεριών δεν είναι εκτεθειμένο, αντιθέτως, βρίσκεται στο εσωτερικό του χεριού. Αυτό από μόνο του καθιστά την συγκεκριμένη μέθοδο ως το πιο προηγμένο βιομετρικό σύστημα στην αγορά.

2 3

Τα πλεονεκτήματα

Ασφάλεια: Δεδομένων των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας, πολλά βιομετρικά αναγνωριστικά, όπως τα μοτίβα του προσώπου ή της φωνής, μπορούν εύκολα να γίνουν αντικείμενο πλαστογραφίας. Ωστόσο, τα σχέδια των φλεβών της παλάμης είναι κρυμμένα μέσα στο ανθρώπινο σώμα και, ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτυπωθούν χωρίς να το γνωρίζει κάποιος. Αυτό ενισχύει το επίπεδο ασφάλειας και αξιοπιστίας συγκεκριμένου ελέγχου ταυτότητας. Επιπλέον, η κρυπτογράφηση των δεδομένων τα καθιστά λιγότερο επιρρεπή σε παραβίαση.

Ιδιωτικότητα: Σε αντίθεση με το πρόσωπο, το οποίο είναι ορατό σε οποιονδήποτε (σε δημόσιο χώρο), τα σχέδια των φλεβών της παλάμης δεν μπορούν να σαρωθούν από απόσταση χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου. Η διαδικασία λήψης μιας φλέβας παλάμης απαιτεί κανονικά την συνεργασία του υποκειμένου (π.χ. τοποθέτηση ενός χεριού μπροστά από τον αισθητήρα). Επιπλέον, ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το ίδιο το μοτίβο δεν εκτίθεται στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω. Αυτό καθιστά την τεχνολογία λιγότερο υποκείμενη σε ζητήματα ιδιωτικότητας και απορρήτου.

Μεγαλύτερη ακρίβεια: Το σχέδιο της φλέβας που βρίσκεται στην παλάμη των χεριών μας είναι σαφώς μεγαλύτερο σε μέγεθος από αυτό του δακτύλου ή της ίριδας. Κατά συνέπεια, η σάρωση του περιέχει περισσότερα δεδομένα, γεγονός που αυξάνει την ακρίβεια της αναγνώρισης. Για παράδειγμα, οι στατιστικές δείχνουν ότι το ποσοστό ψευδούς απόρριψης για αυτό είναι 260 φορές μικρότερο από ό,τι για την αναγνώριση προσώπου.

Αξιοπιστία: Σε αντίθεση με πολλές άλλες βιομετρικές μεθόδους (πρόσωπο, δακτυλικά αποτυπώματα, κ.λπ.), τα μοτίβα των φλεβών της παλάμης δεν είναι πιθανό να αλλάξουν λόγω κάποιων απροσδόκητων συνθηκών κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Επιπλέον, οι σαρωτές φλέβας παλάμης δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε εξωτερικές συνθήκες όπως η υγρασία, γεγονός που ελαχιστοποιεί την αρνητική επίδραση τυχαίων περιβαλλοντικών παραγόντων στην απόδοσή τους.

Υγιεινή: Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα της διαδικασίας σάρωσης των φλεβών μίας παλάμης, είναι ότι δεν απαιτεί φυσική επαφή με το σαρωτή. Γίνεται ένα ιδιαίτερα ελκυστικό χαρακτηριστικό σε περιπτώσεις που ο σαρωτής πρέπει να χρησιμοποιηθεί από πολλά άτομα, επομένως θα ήταν δύσκολο να παραμείνει αποστειρωμένος.

Και τα… μειονεκτήματα: Κάθε νέα τεχνολογία έχει τα υπέρ και τα κατά της. Έτσι μελετώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο επιβεβαίωσης θα μπορούσαμε να πούμε πως για την ώρα, οι τιμή των εν λόγω συσκευών είναι υψηλότερη από αυτή των συμβατικών. Επίσης, ορισμένοι παράγοντες υγείας, όπως ο πυρετός, μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα της εικόνας.

3 3

Που χρησιμοποιείται

Όπως συμβαίνει και με τις άλλες τεχνολογίες, η σάρωση της παλάμης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίβλεψη και τον έλεγχο πρόσβασης των εργαζομένων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο του ωραρίου (άφιξη, παραμονή σε ένα χώρο, αποχώρηση από την χώρο, κ.λπ.). Οι σαρωτές παλάμης μπορούν να συνδεθούν με το ιατρικό ιστορικό των ασθενών και να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή τους και τη γρήγορη πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες. Τέλος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον χρηματοπιστωτικό τομέα για χρηματοοικονομικές ενέργειες που πραγματοποιούνται τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης. Επίσης, η αναγνώριση φλέβας μίας παλάμης μπορεί να χρησιμεύσει και ως ψηφιακή υπογραφή, αντικαθιστώντας ουσιαστικά άλλα μέσα εξουσιοδότησης.

Κλείνοντας

Κάθε βιομετρική τεχνολογία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ωστόσο, η φλέβα της παλάμης προσφέρει σήμερα πολλά περισσότερα οφέλη στους χρήστες και αρχίζει να θεωρείται ως το πιο προηγμένο βιομετρικό στην αγορά. Είναι πιο ασφαλής, ιδιωτική, ακριβής και αξιόπιστη μέθοδος και είναι ιδανική για χρήση σε πληθώρα σεναρίων. Αν και η σάρωση των φλεβών της παλάμης δεν είναι ακόμα τόσο γνωστή όσο κάποιες άλλες βιομετρικές τεχνολογίες, αξίζει να δοθεί προσοχή, καθώς είναι μία πολλά υποσχόμενη τεχνολογία. Παρά τα ορισμένα μικρά μειονεκτήματα, η σάρωση μπορεί να χρησιμεύσει ως αρκετά  αξιόπιστο μέσο ελέγχου ταυτότητας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Ασύρματα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της πυρασφάλειας φαίνεται πως εξελίσσεται και «μαθαίνει» από τις σημαντικές προκλήσεις που συναντά, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και ...
Λύσεις πυρανίχνευσης, αυτοματισμού και επικοινωνίας παρουσίασε η Force στην XENIA 2024
ο περιοδικό Security Report για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την Xenia 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στο Metropolit...
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα πρ...
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα...
Μέγιστη προστασία οικίας με το σύστημα ασφαλείας της ELDES
Με πάνω από 1 εκατομμύριο συσκευές IoT που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα, η ELDES κέρδισε την εμπιστοσύνη των εγκαταστατών και ιδιοκτητών σπιτιών για τα στιβαρά, αξιόπιστα και βολικά συστήματα συναγε...