Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 190
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
26 Αυγούστου 2024 21:40

Η είσοδος στα γήπεδα «μπαίνει» στην ψηφιακή εποχή

Γράφει: Βασίλης Κατσιαούνης
anoigma 2 b910f052

Στην Ελλάδα, η παρακολούθηση ενός αγώνα ποδοσφαίρου ή καλαθοσφαίρισης είναι μία αρκετά έντονη δραστηριότητα για τους φιλάθλους, αλλά και για όσους απλά ενδιαφέρονται για το θέαμα. Παρόλο που και ο έλεγχος των εισιτηρίων για την είσοδο στα γήπεδα που πραγματοποιείται από τον κάθε ελεγκτή είναι σε ίδιο βαθμό έντονος, κάποιοι καταφέρνουν να ξεγλιστρήσουν απαρατήρητοι. Προκειμένου να εξαλειφθούν τα προβλήματα τέτοιας φύσης που υπάρχουν στα γήπεδα, αλλά και πολλά ακόμα που μπορεί να προκύψουν από μία παράνομη είσοδο σε ένα γήπεδο, ήρθε το ψηφιακό εισιτήριο.

Από τις 9 Απριλίου 2024 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος εισόδου, ενώ μέχρι τις 12 Μαΐου – κοντά στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου για το ποδόσφαιρο – λειτουργούσε υβριδικό σύστημα εισόδου στα γήπεδα, είτε μέσω ψηφιακού εισιτηρίου είτε μέσω του συμβατικού έντυπου. Από τις 17 Αυγούστου 2024, ξεκίνησε η υποχρεωτική είσοδος με τη χρήση του ψηφιακού εισιτηρίου σε γήπεδα ποδοσφαίρου που διαθέτουν το νέο σύστημα και αφορά αγώνες της Super League 1, καθώς και του Κυπέλλου Ελλάδος. Για αγώνες μπάσκετ της Basket League, του Κυπέλλου Ελλάδος και των διεθνών διοργανώσεων, στις οποίες αγωνίζεται ΚΑΕ ως γηπεδούχος, η είσοδος με ψηφιακό εισιτήριο ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου 2024.

1 2

Ένας από τους λόγους χρήσης του ψηφιακού εισιτηρίου είναι η εξάλειψη της βίας στα γήπεδα, καθώς μέσα από αυτό το σύστημα, αν κάποιο έντονο επεισόδιο εκτυλιχθεί, θα μπορούν να αναγνωριστούν τα στοιχεία των δραστών. Ακόμη ένας λόγος είναι η προστασία των ανηλίκων κατά την είσοδο τους στα γήπεδα, αλλά και η ταυτοποίηση εκείνων που προσπαθούν να διεισδύσουν χωρίς τη συνοδεία κάποιου ενήλικα.

Ενισχυμένη ασφάλεια

Με την ψηφιακή είσοδο στα γήπεδα δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν πια οι παραδοσιακοί μέθοδοι εισόδου με τα συμβατικά έντυπα εισιτήρια, τα οποία μπορεί να είναι πλαστά, κλεμμένα ή να έχει γίνει κάποια μεταπώληση, όπου σε αυτά αναγράφονται στοιχεία άλλων.

Η χρήση του ψηφιακού εισιτηρίου θα παρέχει τη δυνατότητα μιας πιο έγκυρης διαδικασίας ελέγχου, αλλά και ευκολότερης ταυτοποίησης στα στοιχεία του φιλάθλου. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει το όνομα του φιλάθλου και ο αριθμός τηλεφώνου. Όλα αυτά θα συμβάλουν και στην εξοικονόμηση αρκετού χρόνου, ώστε να πάψουν οι καθυστερήσεις που συναντούσε κανείς κατά τον τυπικό έλεγχο που γινόταν έως τώρα, και να αποφευχθεί η τεράστια αναμονή και άλλα προβλήματα που προέκυπταν μέχρι την είσοδο στο γήπεδο.

Αυτό το μέτρο ασφαλείας θα αποδεσμεύσει ένα μεγάλο μέρος των αστυνομικών δυνάμεων από το έργο της φύλαξης κατά τη διάρκεια των αγώνων, ώστε να μπορούν να παρίστανται σε μέρη που ενδεχομένως χρειάζονται περισσότερο, όπως είχαν αναφέρει σε κοινή ανακοίνωση τα συναρμόδια Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα αυτά προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια και στα προσωπικά στοιχεία του πολίτη, τα οποία δεν μπορούν να κλαπούν τόσο εύκολα, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν μέσα στην προσωπική τους συσκευή.

Σε περίπτωση παραβατών, που χρησιμοποιούν εισιτήριο με τα στοιχεία κάποιου άλλου πολίτη, θα επιβάλλονται κυρώσεις, όπως η υποχρεωτική απομάκρυνση του παραβάτη από την αθλητική εγκατάσταση, η καταχώριση των στοιχείων του παραβάτη και του πραγματικού δικαιούχου σε βάση δεδομένων και η απαγόρευση της εισόδου τους από το συγκεκριμένο γήπεδο για 6 μήνες αρχικά και σε περίπτωση υποτροπής, εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου, για 12 μήνες.

2 2

Τα πρόστιμα πλέον θα είναι 500 ευρώ στην περίπτωση μη κατοχής ονομαστικού εισιτηρίου ή το 10πλάσιο του αντιτίμου του εισιτηρίου στην περίπτωση κατοχής εισιτηρίου που φέρει διαφορετικά στοιχεία από τα στοιχεία του κατόχου του. Στην τελευταία περίπτωση, το ίδιο πρόστιμο θα επιβάλλεται τόσο σε βάρος του κατόχου, όσο και σε βάρος του πραγματικού δικαιούχου.

Βήματα έκδοσης του ψηφιακού εισιτηρίου

Η λήψη της εφαρμογής Gov.gr Wallet στο smartphone σας, διαθέσιμη σε Google Play και App Store, είναι απαραίτητη για να πραγματοποιήσετε όλη τη διαδικασία. Πριν όμως κατεβάσετε την εφαρμογή, θα χρειαστεί να έχετε τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet, πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου, ο οποίος πιστοποιείται αποκλειστικά μέσω της καταχώρισης στοιχείων στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, και το προσωπικό σας e-mail.

Για ενήλικες

Η προμήθεια του εισιτηρίου του αγώνα από τους παρόχους των υπηρεσιών διάθεσης εισιτηρίων παραμένει ίδια. Για τα εισιτήρια διαρκείας ισχύει το ίδιο, όπου η ταυτοποίηση γίνεται μια φορά μέσα από την εφαρμογή.

Στην εφαρμογή Gov.gr Wallet, θα επιλέξετε την καρτέλα των εισιτηρίων και επάνω δεξιά την προσθήκη (+). Στη συνέχεια, θα επιλέξετε «Προσθήκη Εισιτηρίου Ενηλίκου» και θα ανοίξετε την κάμερα του κινητού σας για να σκανάρετε το QR Code ή το Barcode του εισιτηρίου. Εναλλακτικά, θα χρειαστεί να εισάγετε χειροκίνητα τον αριθμό του εισιτηρίου. Έπειτα, το εισιτήριο προστίθεται στη σχετική λίστα των διαθέσιμων εισιτηρίων.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, επιλέγοντας το εισιτήριο στη σχετική λίστα του Gov.gr Wallet, εμφανίζεται το QR code ή το Barcode, με το οποίο οι πολίτες εισέρχονται στα γήπεδα.

Για ανηλίκους

Στην περίπτωση των ανηλίκων άνω των 15 ετών, η είσοδός τους χωρίς συνοδεία ενήλικα με τη χρήση του ηλεκτρονικού τους εισιτηρίου θα γίνεται εφόσον έχουν προσωπικούς κωδικούς TaxisNet και το κινητό τους τηλέφωνο είναι καταχωρημένο στο emep.gov.gr, όπου θα ακολουθούν την ίδια διαδικασία.

Για τους ανηλίκους κάτω των 15 ετών, η διαδικασία προσθήκης του εισιτηρίου πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση διαδικασίας προσθήκης του εισιτηρίου των ενηλίκων. Η διαδικασία που πρέπει να κάνετε είναι σχεδόν ίδια με αυτή της προσθήκης του εισιτηρίου για τους ενήλικες απλά στην καρτέλα των εισιτηρίων θα επιλέξετε «Προσθήκη Εισιτηρίου Ανηλίκου». Στη συνέχεια, θα επιλέξετε το προστατευόμενο μέλος για το οποίο θέλετε να καταχωρήσετε το εισιτήριο, θα εισάγετε τον κωδικό εισιτηρίου του ανηλίκου και στην «Επιλογή συνοδού», θα επιλέξετε «Εγώ» και θα προστεθεί το εισιτήριο στη σχετική λίστα του Gov.gr Wallet σας.

Αν επιθυμείτε τρίτο άτομο να συνοδεύσει το ανήλικο τέκνο, μετά την εισαγωγή του κωδικού του εισιτηρίου του ανηλίκου, επιλέγετε «Τρίτο Άτομο» αντί για «Εγώ», και εισάγετε τον ΑΦΜ του ενηλίκου που θα συνοδεύσει το ανήλικο. Στη συνέχεια, ο ενήλικας που έχετε επιλέξει να συνοδεύσει το ανήλικο, λαμβάνει ειδοποίηση μέσω e-mail ή SMS και μέσω του Gov.gr Wallet θα πρέπει να επιλέξει την αποδοχή της συνοδείας του ανηλίκου. Ακολούθως, το εισιτήριο του ανηλίκου εμφανίζεται στη λίστα εισιτήριων του ενηλίκου που θα το συνοδεύσει.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Σεπτέμβριος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Σεπτεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
Πυρανίχνευση και Πυροπροστασία
Η προστασία των επαγγελματικών κτιρίων από διάφορες καταστροφές αποτελεί έναν μικρό «πονοκέφαλο» για τον κάθε επιχειρηματία ή ιδιοκτήτη, διότι πρέπει να ακολουθηθεί πιστά η ειδική ελληνική νομοθεσ...
CRETA ELECTRONIX 2024
Μετά την τεράστια επιτυχία των κλαδικών εκθέσεων Salonica Electronix 2023 και Athens Electronix 2024, που πραγματοποιήθηκαν για τρίτη φορά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα, και έσπασαν κάθε ρε...
IoT σε ξενοδοχειακές μονάδες
Στον τομέα της φιλοξενίας, η ευημερία του προσωπικού, η διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων και η ασφάλεια των επισκεπτών, είναι οι τρεις λέξεις κλειδί για την επιτυχία. Σήμερα, το τεχνολογικό τ...
Η είσοδος στα γήπεδα «μπαίνει» στην ψηφιακή εποχή
Στην Ελλάδα, η παρακολούθηση ενός αγώνα ποδοσφαίρου ή καλαθοσφαίρισης είναι μία αρκετά έντονη δραστηριότητα για τους φιλάθλους, αλλά και για όσους απλά ενδιαφέρονται για το θέαμα. Παρόλο που και ο...
Video Analytics σε αεροδρόμια
Τα αεροπορικά ταξίδια είναι ένας από τους ταχύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους ταξιδιού παγκοσμίως. Καθημερινά πραγματοποιούνται περισσότερες από 100.000 εμπορικές πτήσεις και ως εκ τούτου ...
Uniview Wise-ISP
Η εξέλιξη της τεχνολογίας νυχτερινής προβολής έως και την 4η γενιά στα συστήματα βιντεοεπιτήρησης προκύπτει κυρίως, μέσα από βελτιώσεις του υλικού. Ωστόσο, γνωστά προβλήματα, όπως η χαμηλή φωτεινό...