Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 196
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
20 Νοεμβρίου 2013 05:12

Η τεχνολογία πίσω από το snowreport.gr

Live κάμερες και μετεωρολογικοί σταθμοί στα βουνά της Ελλάδας…

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
c987a1b31fd3f1f08322280ca0954f48 XL 15b12980

Featured | Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο σύνδεσμος snowreport.gr αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από τα «αγαπημένα» του browser μου. Για μια περίοδο, η επίσκεψη στη σελίδα, μου είχε γίνει εμμονή στο κυνήγι για τις καλύτερες δυνατές συνθήκες χιονοδρομίας! Δεν πρέπει να έχει υπάρξει οπαδός των χειμερινών σπορ, που να μην «κρέμεται» από τα αποτελέσματα των καμερών και των μετεωρολογικών σταθμών του site τη χειμερινή περίοδο. Έτσι, με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή μου με τους ανθρώπους πίσω από το snowreport.gr στην έκθεση Indelex Electronica, στήθηκε το παρακάτω άρθρο, για να ρίξουμε μια ματιά στην τεχνολογία πίσω από το εργαλείο ενημέρωσης των χιονοδρόμων!

Το snowreport.gr είναι το καταφύγιο όλων των «διψασμένων» χιονοδρόμων που περιμένουν με ανυπομονησία τη σύντομη χειμερινή περίοδο της χώρας μας, για να αποδράσουν στις πλαγιές των βουνών σε μια αναζήτηση ψυχικής και σωματικής ανάτασης. Μόνο ένας εθισμένος snowboarder ή σκιέρ μπορεί να καταλάβει την αγωνία που κρύβει το κάθε κλικ στο σύνδεσμο του snowreport.gr, καθώς από τα αποτελέσματα των καμερών και των μετεωρολογικών σταθμών του site κρίνεται εάν θα του δοθεί η ευκαιρία να ζήσει για άλλη μια φορά την απόλυτη εμπειρία που του προσφέρει το βουνό.

Μέσα στα 14 χρόνια λειτουργίας του, το snowreport.gr έχει καταφέρει να καλύψει 22 βουνοκορφές και να στήσει συνολικά 37 κάμερες και 9 μετεωρολογικούς σταθμούς. Με αυτόν τον εξοπλισμό παρέχει live εικόνα και στοιχεία για τον καιρό από όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Έχοντας καταφέρει να μπει στις ζωές των χιονοδρόμων, το site δεν σταματά μονάχα στην ενημέρωση των συνθηκών στα βουνά, αλλά πλέον αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και συνάντησης των οπαδών του σπορ μέσα από το portal και το forum της ιστοσελίδας.

Σύμφωνα με καταγεγραμμένα στατιστικά, η σελίδα την περίοδο από 1 Οκτωβρίου 2012 έως 30 Απριλίου 2013 δέχτηκε 3.985.200 επισκέψεις με μοναδικούς επισκέπτες 873.579 και 28.615.618 προβολές σελίδας.

Η …αγαπημένη κάμερα του snowreport.gr

Η κάμερα που χρησιμοποιείται στην πλειοψηφία των εγκαταστάσεων είναι η δικτυακή κάμερα ασφαλείας του γερμανικού οίκου ΜΟΒΟΤΙΧ με έγχρωμο αισθητήρα 3MP (2048×1536 pixels) και ευρυγώνιο φακό 90 μοιρών. Ανάλογη κάμερα με φακό οριζόντιας κάλυψης 180 μοιρών (fisheye) έχει χρησιμοποιηθεί σε ορισμένα χιονοδρομικά κέντρα, όπως το Σέλι και τα Καλάβρυτα. Οι κάμερες είναι PoE και τροφοδοτούνται με ρεύμα μέσα από το ίδιο καλώδιο δικτύου που μεταφέρει και τα δεδομένα.

Οι παραπάνω κάμερες προτιμήθηκαν για τους παρακάτω λόγους:

  • Έχουν μεγάλη αντοχή στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα βουνά.
  • Η λειτουργία τους είναι απλή. Δε χρειάζονται θερμαντικά ή ανεμιστηράκια.
  • Προσφέρονται με ένα εύρος φακών για κάθε περίσταση.
  • Δεν τυφλώνονται, όταν ο ήλιος είναι στο κάδρο.
  • Έχουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας και ωραία χρώματα.
  • Δεν έχουν καθόλου κινητά μέρη και πρακτικά δε χρειάζονται κάποια συντήρηση.
  • Επιτρέπουν την εμφάνιση στην εικόνα κειμένου, logo και άλλων στοιχείων (όπως θερμοκρασίας).

Αποστολή εικόνας και αυτόνομη λειτουργία

Οι κάμερες ρυθμίζονται, ώστε να αποστέλλουν εικόνες μέσω FTP στον Server του snowreport.gr. Ο ρυθμός ανανέωσης εικόνας ποικίλλει ανάλογα με τις τεχνολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε σημείο. Όπου υπάρχει πρόσβαση σε επίγειο Internet είναι δυνατό να ρυθμιστεί ανανέωση frame ακόμα και κάθε δευτερόλεπτο. Για λόγους bandwidth (η κάμερα χρησιμοποιεί το upload της σύνδεσης, το οποίο είναι περιορισμένο), αν η σύνδεση χρησιμοποιείται και για άλλους λόγους, η ανανέωση γίνεται αργότερα.

Σε αρκετές περιπτώσεις που δεν υπάρχει επίγεια σύνδεση στο Internet, χρησιμοποιείται ένα GRRS ή 3G Router οικιακών ή βιομηχανικών προδιαγραφών (της Option ή της ViolaSystems αντίστοιχα) για την αποστολή της εικόνας μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Σε αυτήν την περίπτωση ο περιορισμός της ανανέωσης frame μπορεί να γίνεται λόγω του περιορισμένου εύρους της σύνδεσης, αλλά και για να κρατηθεί το μέγεθος δεδομένων στα πλαίσια του πακέτου data της SIM, που έχει αγορασθεί για τη συγκεκριμένη κάμερα.

Οι κάμερες λειτουργούν αυτόνομα χωρίς τη χρήση υπολογιστή η άλλης συσκευής και η όλη διαδικασία αποστολής εικόνας είναι αυτοματοποιημένη. Πρακτικά εφόσον η κάμερα δέχεται ρεύμα και έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο στέλνει εικόνα. Ακόμα και έτσι βέβαια με δεδομένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συνθηκών που επικρατούν στα χιονοδρομικά κέντρα υπάρχει συνεχής επικοινωνία και υποστήριξη από την ομάδα του snowreport για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως πτώση κεραυνών, διακοπές ρεύματος, πτώση δικτύου κινητής τηλεφωνίας κλπ.

Ο μετεωρολογικός σταθμός του snowreport.gr

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί που χρησιμοποιούνται είναι του αμερικανικού οίκου Davis και πιο συγκεκριμένα ο ασύρματος σταθμός Vantage Pro 2 ή ο ασύρματος Vantage Vue, που αποτελούνται από κονσόλα/δέκτη και μονάδα αισθητήρων. Οι σταθμοί διαθέτουν κλωβό προστασίας και ανεμιστηράκι ανανέωσης του αέρα μέσα στον κλωβό για ακριβέστερη μέτρηση θερμοκρασίας. Οι αισθητήρες της εξωτερικής μονάδας περιλαμβάνουν βροχόμετρο, αισθητήρα θερμοκρασίας και υγρασίας και ανεμόμετρο. Η τροφοδοσία των σταθμών γίνεται αυτόνομα με φωτοβολταϊκό στοιχείο, όπου φορτίζει μια μικρή μπαταρία των 3V. Η κονσόλα μπορεί να τροφοδοτηθεί χρησιμοποιώντας το συμπεριλαμβανόμενο 220 volt τροφοδοτικό ή με τρεις μεσαίες μπαταρίες. Η ασύρματη επικοινωνία της εξωτερικής μονάδας αισθητήρων με την κονσόλα σε οπτική επαφή μπορεί να φθάσει τα 300 μέτρα (τυπικά 70 με 120μ. μέσα από τοίχους).

Οι σταθμοί συνοδεύονται από το πακέτο λογισμικού Davis WeatherLinkIP για την προβολή των δεδομένων στην ιστοσελίδα. Το WeatherLinkIP παρέχει σύνδεση από τη μια μεριά στην κονσόλα του σταθμού και από την άλλη κατευθείαν στο Router (ADSL ή 3G) για απευθείας αποστολή των δεδομένων μέσω FTP. Η αποστολή αυτή μπορεί να γίνεται κάθε 1, 5, 10 ή περισσότερα λεπτά. Τα δεδομένα αυτά είναι μικρά σε όγκο και συνήθως γίνεται αποστολή κάθε 10 λεπτά. Και εδώ η όλη διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη και δε χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση. Σε κάποιους από τους σταθμούς που τοποθετούνται στα χιονοδρομικά, χρησιμοποιούνται και χιονοκουβέρτες, ώστε να μην αναπτύσσεται παγετός στους αισθητήρες.

Η υψηλότερη δικτυακή κάμερα της Ελλάδας

Κλείνοντας αξίζει να αναφερθούμε στην κάμερα που τοποθέτησε το snowreport.gr στον Όλυμπο. Τον Αύγουστο του 2012 ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας της κάμερας Mobotix στον Όλυμπο σε υψόμετρο 2650 μέτρα, στο καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος. Το όλο σύστημα είναι εντελώς αυτόνομο, τροφοδοτείται με φωτοβολταϊκό panel 130 Watt και συνδέεται στο internet μέσω κινητής τηλεφωνίας. Για τη μεταφορά του εξοπλισμού χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και ζώα, καθώς δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε οχήματα.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Ασύρματα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της πυρασφάλειας φαίνεται πως εξελίσσεται και «μαθαίνει» από τις σημαντικές προκλήσεις που συναντά, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και ...
Λύσεις πυρανίχνευσης, αυτοματισμού και επικοινωνίας παρουσίασε η Force στην XENIA 2024
ο περιοδικό Security Report για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την Xenia 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στο Metropolit...
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα πρ...
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα...
Μέγιστη προστασία οικίας με το σύστημα ασφαλείας της ELDES
Με πάνω από 1 εκατομμύριο συσκευές IoT που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα, η ELDES κέρδισε την εμπιστοσύνη των εγκαταστατών και ιδιοκτητών σπιτιών για τα στιβαρά, αξιόπιστα και βολικά συστήματα συναγε...