Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITALTV 195
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
18 Δεκεμβρίου 2013 05:23

Μετάδοση εικόνας CCTV σε οικιακές τηλεοράσεις

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός
f7b9be29873ad525695063e6e748eae3 XL ed6d6f7e

Featured | .Ένα σύστημα CCTV είναι πάντα ανεξάρτητο από το υπόλοιπο σύστημα παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων, εάν αναφερόμαστε σε έναν οικιακό χώρο. Παρόλα αυτά κάποιες φορές είναι αναγκαίο να συνυπάρχουν και τα δύο συστήματα στον ίδιο τηλεοπτικό δέκτη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος CCTV είναι η ύπαρξη οθόνης μόνιτορ για την αποκλειστική απεικόνιση εικόνας προερχόμενης από το σύστημα καταγραφής και επιτήρησης. Αρκετές φορές σε κάποιες οικιακού τύπου εγκαταστάσεις μεγαλύτερου εύρους υπάρχει η ανάγκη απεικόνισης εικόνας καμερών σε οποιονδήποτε τηλεοπτικό δέκτη της κατοικίας, παράλληλα με τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου του συστήματος CCTV.

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι, με τις οποίες μπορούν να συνυπάρξουν τηλεοπτικά προγράμματα και εικόνα προερχόμενη από ένα σύστημα CCTV σε έναν τηλεοπτικό δέκτη, καθώς επίσης και πολλοί παράγοντες που συνηγορούν στην επιλογή κάθε μίας από τις μεθόδους αυτές. Κάποιοι απ’ αυτούς είναι η απόσταση των σημείων τερματισμού των δυο καλωδιακών συστημάτων (CCTV και τηλεοπτικό), το πλήθος των τηλεοπτικών δεκτών, η ανάλυση εικόνας, το πλήθος των συστημάτων καταγραφής ή μεμονωμένων IP καμερών, κλπ.

Μετάδοση εικόνας μέσω διαμορφωτή AV

Πρόκειται για την κλασσικότερη μέθοδο μετάδοσης εικόνας CCTV σε ένα καλωδιακό δίκτυο, είτε πρόκειται για έναν τηλεοπτικό δέκτη, είτε πρόκειται για ολόκληρη διάταξη δεκτών.

Ουσιαστικά χρησιμοποιούμε μια ελεύθερη τηλεοπτική συχνότητα για τη μετάδοση αναλογικού σήματος cοmposite video, είτε ψηφιακού σήματος μέσω θύρας HDMI από την έξοδο του καταγραφικού DVR. Η συσκευή που διαμορφώνει το σήμα ήχου και εικόνας πάνω σε μια ελεύθερη φέρουσα συχνότητα ονομάζεται διαμορφωτής (εικόνα 1). Το διαμορφωμένο πλέον σήμα οδεύει καλωδιακά από την έξοδο του διαμορφωτή προς την είσοδο του κεντρικού συστήματος λήψης και διανομής τηλεοπτικών προγραμμάτων και καλωδιακά διανέμεται μαζί με τις υπόλοιπες τηλεοπτικές συχνότητες που εισάγονται μέσω κεραίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση, η τοποθέτηση τηλεοπτικού καλωδίου RG6 από το χώρο του καταγραφικού έως το σημείο εισαγωγής σήματος κεραίας τηλεοπτικών προγραμμάτων (είτε πρόκειται για ατομική εγκατάσταση, είτε για μεγαλύτερη κεντρικού τύπου), κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό.

Με αυτόν τον τρόπο έχουμε λήψη εικόνας από το DVR σε κάθε τηλεοπτικό δέκτη, ακόμα και σε απομακρυσμένα σημεία, αρκεί να βρίσκονται στο ίδιο καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο.

Σε συνδυασμό με τη μετάδοση εικόνας μπορούμε να μεταδώσουμε εντολές τηλεχειρισμού από οποιαδήποτε τηλεόραση προς το DVR, τοποθετώντας στο καλωδιακό δίκτυο αναμεταδότες ενσύρματου τηλεχειρισμού. Οι συγκεκριμένοι μεταφέρουν την εντολή τηλεχειρισμού καλωδιακά μέσα από το υπάρχον καλωδιακό δίκτυο, δίνοντας τη δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης, πάντα όμως στα όρια μιας κατοικίας.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη διαμορφωτών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ανάλογα με την ποιότητα εικόνας που απαιτούμε, συνεκτιμώντας πάντα και τον οικονομικό παράγοντα.

Η πιο διαδεδομένη κατηγορία είναι αυτή των αναλογικών διαμορφωτών, κυρίως λόγω χαμηλού κόστους. Διαθέτουν είσοδο Video composite και διαμορφώνουν μια αναλογική συχνότητα αποδίδοντας την κλασσική ανάλυση 576 οριζόντιων γραμμών.

Σε περιπτώσεις NVR με κάμερες Mega pixel υποβιβάζουν αισθητά την απόδοση της εικόνας, ενώ παράλληλα είναι πιο ευαίσθητοι σε παρεμβολές από τα συστήματα μετάδοσης εντολών τηλεχειρισμού. Παράλληλα εάν η τηλεόραση αποδίδει ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια, θα πρέπει να επιστρέφει σε αναλογικό mode, για να επιλέξουμε το κανάλι που παρέχει την εικόνα του συστήματος CCTV.

Αντίθετα, οι ψηφιακοί διαμορφωτές λύνουν τα παραπάνω προβλήματα. Διαμορφώνουν το αναλογικό σήμα video σε μία ψηφιακή φέρουσα συχνότητα, χωρίς παρεμβολές ή άλλες αλλοιώσεις, με ανάλυση 576 οριζόντιων γραμμών και δυνατότητα κάλυψης σχετικά μεγαλύτερης απόστασης σε ένα καλωδιακό δίκτυο.

Τέλος υπάρχουν και οι ψηφιακοί διαμορφωτές με είσοδο HDMI. Είναι κατάλληλοι για εγκαταστάσεις υψηλότερων προδιαγραφών. Αποδίδουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας 1080p, αλλά το κόστος τους είναι αρκετά μεγαλύτερο έως και απαγορευτικό για κάποιες περιπτώσεις.

Μετάδοση εικόνας μέσω δικτύου ηλεκτρικών γραμμών

Μια άλλη πιο εξειδικευμένη μέθοδος μετάδοσης εικόνας είναι αυτή που χρησιμοποιεί ως γραμμή μεταφοράς το καλωδιακό δίκτυο της ηλεκτρικής οικιακής εγκατάστασης. Η τεχνολογία PLC έχει προοδεύσει αρκετά, έτσι ώστε να είναι δυνατό να μεταδώσουμε εικόνα ανάλυσης 1080i/p μέσα από το ηλεκτρικό δίκτυο. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειαζόμαστε δύο ή περισσότερες συσκευές (ανάλογα με το πλήθος των τηλεοπτικών δεκτών), οι οποίες να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω διαμόρφωσης πολλαπλών φερουσών (OFDM). Αυτές αναλαμβάνουν τη μεταφορά του ψηφιακού εικονοσήματος από το σημείο εγκατάστασης του DVR έως οποιονδήποτε τηλεοπτικό δέκτη (εικόνα 2). Παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου του καταγραφικού, μιας και διαθέτουν δυνατότητα ταυτόχρονης μετάδοσης σήματος τηλεχειρισμού. Η μία συσκευή είναι πάντα σε master mode, ενώ οι υπόλοιπες σε κατάσταση slave. Η συσκευή master διαθέτει εκπομπό εντολών infrared, που σημαδεύει στην κυριολεξία τον αντίστοιχο δέκτη του DVR.

H παραπάνω εφαρμογή είναι μια εξαιρετική περίπτωση plugn play, μιας και δεν απαιτεί επιπλέον καλωδιώσεις, ενώ παράλληλα μπορούμε να μεταφέρουμε και εικονοσήμα υψηλής ανάλυσης. Παράλληλα διαχειριζόμαστε πλήρως το καταγραφικό από οποιοδήποτε σημείο της κατοικίας μέσω εντολών remote. Απαραίτητη προϋπόθεση για μεταφορά σήματος υψηλής ανάλυσης είναι το καταγραφικό να διαθέτει έξοδο HDMI. Παρόλα αυτά οι συσκευές διαθέτουν και είσοδο – έξοδο composite video, ώστε να καλύπτουν και παλαιότερους τύπους καταγραφικών με την κλασσική αναλογική έξοδο. Μοναδικό μειονέκτημα αυτής της εφαρμογής είναι ο πεπερασμένος αριθμός τηλεοπτικών δεκτών που μπορούν να λάβουν εικόνα, καθώς και οι πιθανές ανωμαλίες που μπορεί να δημιουργήσουν στην επικοινωνία των συσκευών ηλεκτρικά φορτία, που παράγουν ηλεκτρικό θόρυβο.

Ασύρματη μετάδοση εικόνας μέσω AV link

Πρόκειται για τη λιγότερο δημοφιλή μέθοδο, τόσο για τη χαμηλότερη ποιότητα εικόνας, όσο και για τις περιορισμένες δυνατότητες που διαθέτει κυρίως σε αριθμό τηλεοπτικών δεκτών. Ουσιαστικά χρησιμοποιούμε δύο συσκευές που επικοινωνούν μεταξύ τους στη συχνότητα των 2,4Ghz ή 5,8GHz στέλνοντας σήμα εικόνας και ήχου ασύρματα η μία προς την άλλη (εικόνα 3). Εάν αναφερόμαστε σε οικιακού τύπου εγκαταστάσεις, έχουν περιορισμένη εμβέλεια (π.χ. περίπου 10m), αλλά μπορούν και αναμεταδίδουν και εντολές τηλεχειρισμού (στους 455MΗz). Ουσιαστικά αποτελεί μια χαμηλού κόστους λύση σε εγκαταστάσεις περιορισμένου εύρους και περιορισμένων απαιτήσεων.

Βασικό πλεονέκτημα είναι η μη χρήση επιπλέον καλωδίωσης, καθώς και η επικοινωνία με το καταγραφικό, όταν αυτό βρίσκεται σε κλειστό φυλασσόμενο και όχι τόσο προσβάσιμο χώρο.

Παρόλα αυτά η ίδια εφαρμογή κρίνεται εξαιρετικά χρήσιμη, όταν ο φυλασσόμενος χώρος βρίσκεται σε κάποια απόσταση μακριά από το χώρο της κατοικίας μας και θέλουμε να έχουμε άμεσα εικόνα χωρίς την ύπαρξη διαδικτύου ή καν υπολογιστή. Αναφερόμαστε κυρίως σε αγροικίες ή απομακρυσμένες αποθήκες, όπου υπάρχει κάποιο σύστημα καταγραφής και η λύση της ασύρματης ζεύξης είναι μονόδρομος, αρκεί να υπάρχει οπτική επαφή. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιούνται αντίστοιχοι αναμεταδότες με εξωτερικές κεραίες σε ζεύξη και αντίστοιχες εισόδους – εξόδους composite. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά εξωτερικά κεραιοσυστήματα και αναμεταδότες τηλεχειρισμού, μπορούμε να μεταδώσουμε και εντολές τηλεχειρισμού σε μεγάλη απόσταση, έτσι ώστε το σύστημα να είναι πλήρως διαχειρίσιμο από απόσταση.

Μετάδοση εικόνας μέσω δομημένης καλωδίωσης

Ουσιαστικά πρόκειται για μία παραλλαγή ή κάποιο συνδυασμό ενσύρματων τρόπων μετάδοσης, όπου η βασική γραμμή μεταφοράς εικόνας είναι το καλώδιο UTP μιας εγκατάστασης δομημένης καλωδίωσης. Το καλώδιο UTP, εκτός από γραμμή μεταφοράς δεδομένων (data), μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν γραμμή μεταφοράς εικονοσήματος υψηλής ευκρίνειας με την προσθήκη κάποιων ειδικών συσκευών HDMI extender (εικόνα 4). Έτσι πρακτικά μπορούμε να έχουμε ανάλυση εικόνας 1080i/p σε οποιαδήποτε τηλεόραση έχει κοντά της πρίζα δικτύου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το καταγραφικό να βρίσκεται στο κέντρο τερματισμού καλωδίων UTP ή σε αντίστοιχη πρίζα δικτύου. Επίσης δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συσκευές που ενσωματώνουν μεταφορά τριών διαφορετικών σημάτων (video, data, remote) μέσα από το καλώδιο UTP, παρέχοντας δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης του DVR από οποιοδήποτε σημείο.

Μετάδοση μέσω Android Player

Τεχνολογικά, η πιο σύγχρονη μέθοδος λήψης εικόνας από ένα σύστημα CCTV στον τηλεοπτικό μας δέκτη είναι σίγουρα η χρήση ενός Android player (εικόνα 5). Πρόκειται για μία σχετικά χαμηλού κόστους συσκευή, που παρέχει τη δυνατότητα να τρέχει εφαρμογές Android μέσω Google Store κατευθείαν στην τηλεόρασή μας χωρίς τη χρήση υπολογιστή. Έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω θύρας ethernet ή ενσωματωμένου WiFi και συνδέεται στον τηλεοπτικό δέκτη μέσω θύρας HDMI ή composite video.

Ουσιαστικά μπορεί να τρέξει οποιαδήποτε εφαρμογή Android, όπως αυτή εμφανίζεται σε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο (Smartphone) μετατρέποντας έτσι την τηλεόρασή μας σε Smart TV. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούμε να λάβουμε την εικόνα από οποιοδήποτε καταγραφικό υποστηρίζει λειτουργικό Αndroid, είτε μέσω τοπικού δικτύου LΑΝ, είτε απομακρυσμένα, εφόσον υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Επίσης είναι σημαντικό το γεγονός ότι μπορούμε να έχουμε εικόνα από πολλά διαφορετικά συστήματα CCTV, είτε είναι σε τοπικό δίκτυο, είτε βρίσκονται απομακρυσμένα, σε διαφορετικά σημεία, απογειώνοντας έτσι τη δυνατότητα του συστήματος. Η μέθοδος λήψης εικόνας ενός συστήματος CCTV στην τηλεόρασή μας μέσω Android Player ενσωματώνει όλα τα πλεονεκτήματα των άλλων μεθόδων, χωρίς ιδιαίτερα μειονεκτήματα. Οι ρυθμίσεις του είναι πολύ εύκολες, αρκεί κάποιος να έχει στοιχειώδεις γνώσεις δικτύων.

Για τις ανάγκες του άρθρου χρησιμοποιήσαμε την εφαρμογή Eagle eyes, που αφορά τα νέας γενιάς καταγραφικά της AVTECH. Αρχικά κατεβάζουμε και αποθηκεύουμε στο Player την εφαρμογή μέσω Google store (συνήθως οι εφαρμογές διατίθενται δωρεάν, ειδικότερα σε lite εκδόσεις).

Επιλέγοντας το εικονίδιο που παραπέμπει στην εφαρμογή, εμφανίζεται ένα γραφικό περιβάλλον πανομοιότυπο με το περιβάλλον που εμφανίζεται στην οθόνη ενός έξυπνου κινητού (smartphone).

Eπιλέγουμε +(add), δηλαδή προσθήκη συσκευής και εισάγουμε τα στοιχεία της μονάδας DVR, που θέλουμε να διαχειριστούμε.

Αυτά είναι ο διακριτικός τίτλος της συσκευής, η IP διεύθυνση που μπορεί να είναι Static ή DNS για απομακρυσμένη σύνδεση, το username της συσκευής και το Password. Στις περιπτώσεις απομακρυσμένου ελέγχου θα πρέπει να έχουν γίνει απαραίτητα οι ρυθμίσεις Portforward εσωτερικά στον απομακρυσμένο router, ενώ δεν θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί κάποιο firewall που να κλείνει την αντίστοιχη πόρτα επικοινωνίας. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις που δηλώνουμε διεύθυνση DΝS στον server της κατασκευάστριας εταιρείας, θα πρέπει η λειτουργία UpNp να είναι ανοικτή μέσω DMZ. Έπειτα από τις σχετικές ρυθμίσεις η εικόνα εμφανίζεται αυτόματα.

Η απομακρυσμένη διαχείριση επιτυγχάνεται άψογα, είτε πρόκειται για DVR με σταθερές κάμερες, είτε με PTZ, όπως στη δοκιμή μας. Κατά τον ίδιο τρόπο ρυθμίζουμε, όταν η συσκευή καταγραφής βρίσκεται στο ίδιο τοπικό δίκτυο εισάγοντας την τοπική IP στο αντίστοιχο πεδίο ρυθμίσεων.

Η παρακολούθηση εικόνας από ένα σύστημα CCTV μέσω Android Player έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι ότι μπορούμε να διαχειριστούμε ταυτόχρονα πολλαπλές συσκευές καταγραφής ή IP κάμερες, που βρίσκονται σε τοπικό ή απομακρυσμένο δίκτυο, κατευθείαν από τον τηλεοπτικό μας δέκτη χωρίς τη χρήση υπολογιστή και κάποιου CMS προγράμματος.

Ταυτόχρονα μπορούμε να ελέγξουμε και κάποιο σύστημα συναγερμού, εάν αυτό υποστηρίζει διαχείριση μέσω Smartphone. Σε τοπικό επίπεδο δεν χρειαζόμαστε επιπλέον κανάλι μετάδοσης εντολών, μιας και αυτές μεταδίδονται μέσω δικτύου.

Μοναδικό ίσως μειονέκτημα αυτού του τρόπου μετάδοσης είναι το κάδρο της εικόνας, όπου σε μια τηλεόραση με κάδρο 16:9 η εικόνα της κάμερας δεν καταλαμβάνει όλη την οθόνη της τηλεόρασης. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε πως η διαχείριση της συσκευής δεν είναι πλήρης (δηλαδή δεν έχουμε δυνατότητες ρυθμίσεων σαν admin), αλλά περιορίζεται στο επίπεδο θέασης, κάτι όμως που καθορίζεται καθαρά από την εφαρμογή, ενώ παρατηρούνται και διαφορές ανάλογα με την έκδοση ή τον κατασκευαστή.


ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Δεκέμβριος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Creta Electronix 2024
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το κλαδικό τριήμερο της Creta Electronix 2024! Η τοπική αγορά υποδέχθηκε για ακόμη μία φορά με ενθουσιασμό τη διοργάνωση της Libra Press και έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τ...
Dahua Cloud
Η Dahua Technology αναβάθμισε πρόσφατα την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική λύση δικτύου της Dahua Cloud. Η δικτυακή λύση Dahua Cloud είναι μια ολοκληρωμένη, γρήγορη, αποτελεσματική και ασφαλής υπη...
G.I. Security X RISCO
Το Security Report παρακολούθησε το τεχνικό σεμινάριο που διοργάνωσε η G.I. Security για να παρουσιάσει τα νέα συστήματα ασφαλείας και αυτοματισμού της RISCO. Την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου στον μ...
Συστήματα συναγερμού
Στην επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας διαβάζουμε τα κριτήρια για την έκδοση αδείας σύνδεσης ή ανανέωσης συστημάτων συναγερμού με αστυνομικές υπηρεσίες. Η άδεια σύνδεσης ή ανανέωσης σ...
Uniview IP Video Intercom
H Uniview εισέρχεται δυναμικά και στον τομέα του IP Video Intercom, διαθέτοντας αρχικά συστήματα για απλές εφαρμογές, ενώ το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει πληθώρα μοντέλων και λύσεων, ικανών να ...
ELDES EWP-EXT, EWC1 & EWC1A
Εξαιρετικά χρήσιμοι για τη βελτίωση της ασφάλειας σπιτιών και επιχειρήσεων, οι αισθητήρες εξωτερικού χώρου της ELDES προσφέρουν προηγμένη ανίχνευση και άμεση ενημέρωση για κάθε ύποπτη κίνηση ή δρα...