Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 190
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
26 Ιουλίου 2020 23:08

Ασύρματο ή ενσύρματο σύστημα συναγερμού;

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
fd233e6934ac8e43f8e82c8fac94ad6d XL 26824c9f

Όταν πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα ασύρματο ή ενσύρματο σύστημα συναγερμού για το σπίτι, η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη.  Οι απαιτήσεις διαφέρουν ανάλογα με την εγκατάσταση, επομένως, είναι σημαντικό ο εγκαταστάτης να αναλογιστεί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που προσφέρει η κάθε τεχνολογία, ώστε να επιλέξει το σύστημα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του πελάτη.

Η παράδοση λέει πως τα ενσύρματα συστήματα συναγερμού είναι περισσότερο αξιόπιστα, ενώ τα ασύρματα παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία κατά την τοποθέτηση, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μέρη όπου δεν είναι δυνατό να περάσουμε καλώδια στους τοίχους. Ωστόσο, σήμερα αυτό φαίνεται να αλλάζει ριζικά, καθώς τα νέα ασύρματα πάνελ προσφέρουν την ίδια αξιοπιστία με τα ενσύρματα. Ας δούμε πως λειτουργεί κάθε ένα από αυτά τα συστήματα, εξετάζοντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.

Τι κάνει λοιπόν ένα σύστημα ενσύρματο ή ασύρματο; Το δίκτυο αισθητήρων ενός οικιακού συστήματος ασφαλείας, μαζί με τον πίνακα ελέγχου, συνδέονται και επικοινωνούν με τον εξωτερικό κόσμο μέσω μιας κυψελοειδούς ή σταθερής σύνδεσης.

Πιο συγκεκριμένα, ένα πλήρως ασύρματο σύστημα συναγερμού χρησιμοποιεί μεμονωμένους αισθητήρες σε ολόκληρο το σπίτι που επικοινωνούν ασύρματα με τον κεντρικό πίνακα ελέγχου, συνήθως χρησιμοποιώντας μία τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων. Στην πραγματικότητα, τα ασύρματα συστήματα αξιοποιούν την τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων για τη δημιουργία ενός “μίνι” κυψελοειδούς δικτύου εντός της οικίας, ώστε να μπορούν να μεταδίδουν απροβλημάτιστα τα σήματα συναγερμού. Από την άλλη, ένα πλήρως ενσύρματο σύστημα συναγερμού συνδέει τους αισθητήρες στον πίνακα ελέγχου μέσω ενός δικτύου καλωδίων (κρυμμένο στους τοίχους και τα δάπεδα μίας οικίας) και επικοινωνεί με τον στον εξωτερικό κόσμο χρησιμοποιώντας την τηλεφωνική γραμμή του σπιτιού.

Ένα σύστημα ασφαλείας μπορεί  να συνδυάσει τα οφέλη και των δύο κόσμων, να είναι δηλαδή υβριδικό, όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί να διαθέτει είτε ένα ασύρματο δίκτυο αισθητήρων και έναν πίνακα ελέγχου με σύνδεση σταθερής ενσύρματης σύνδεσης – είτε αισθητήρες με ενσύρματο καλώδιο που συνδέονται με έναν πίνακα ελέγχου που επικοινωνεί μέσω κυψελοειδούς σύνδεσης. Μία συνηθισμένη λειτουργία είναι αυτή που συνδυάζει και τα δύο, με την ενσύρματη τηλεφωνική γραμμή ως την κύρια σύνδεση και μία κυψελοειδής, ως backup λύση σε περίπτωση που οι γραμμές του τηλεφώνου πέσουν ή κοπούν.  Η εγκατάσταση ενός ασύρματου πάνελ συναγερμού είναι ευκολότερη, μπορεί ωστόσο το ασύρματο δίκτυο στο οποίο βασίζεται να μην είναι τόσο αξιόπιστο όσο η παραδοσιακή καλωδίωση. Ας δούμε που υπερέχει η κάθε τεχνολογία.

Ασύρματο σύστημα συναγερμού

Τα ασύρματα συστήματα συναγερμού, θα λέγαμε πως είναι ιδανικά και για νέες οικίες ή σπίτια που δεν έχουν κάποιο προ-εγκατεστημένο πάνελ ελέγχου εισβολής. Γιατί; Αν ο πελάτης μας δεν επιθυμεί να τρυπήσει τους τοίχους του και θέλει γενικότερα να αποφύγει τυχόν μερεμέτια, τότε ένα ασύρματο πάνελ θα δώσει τη λύση. Ενοικιαζόμενα σπίτια/δωμάτια, ιστορικά κτήρια, σπίτια ή μονοκατοικίες κατασκευασμένες από πέτρα, είναι τέτοιες περιπτώσεις. Οι ενοικιαστές ή οι ιδιοκτήτες που αλλάζουν συνεχώς κατοικία, επωφελούνται εξίσου από την φορητότητα που προσφέρουν τα ασύρματα συστήματα συναγερμού, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να τα αποσυνδέσουν και να τα επανασυνδέσουν με τη βοήθεια του εγκαταστάτη τους στο νέο σπίτι. Σε ότι αφορά την ασφάλεια, μπορεί να είναι εύκολο για ένα διαρρήκτη να αποκόψει το σταθερό τηλέφωνο και να απενεργοποιήσει με αυτό τον τρόπο το ενσύρματο σύστημα συναγερμού. Με ένα ασύρματο πάνελ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και απαιτείται κάποια επιπλέον τεχνογνωσία για την απενεργοποίηση τους. Τα εν λόγω συστήματα τρέχουν αλγόριθμους κρυπτογράφησης και άλλου τύπου τεχνικές, που είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να αποκρυπτογραφηθούν.

Το πιθανό μειονέκτημα ενός ασύρματου πάνελ είναι η αξιοπιστία του. Ακριβώς όπως οι δρομολογητές Wi-Fi ή τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα συστήματα ασφαλείας υπόκεινται σε διάφορους τύπους παρεμβολών, που μπορεί να προκαλέσουν την αδυναμία ανταπόκρισης του αισθητήρα ή την ενεργοποίηση ψευδούς συναγερμού. Οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές μπορεί να προέρχονται από πολλές άλλες συσκευές, όπως, τηλεχειριστήρια, καλώδια, φούρνους μικροκυμάτων και φωτισμό. Ωστόσο, αυτό τείνει να αποτελέσει παρελθόν, καθώς οι νέοι ασύρματοι συναγερμοί έρχονται με πληθώρα νέων χαρακτηριστικών και τεχνολογιών για να εξαλείψουν αυτά τα προβλήματα. Για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων επικοινωνίας, κάθε ασύρματος αισθητήρας διαθέτει τη δική του μπαταρία, η οποία λειτουργεί, ακόμα και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος, είναι ένα τακτικό έλεγχο για να βεβαιωθεί ότι το σύστημα και τα περιφερειακά λειτουργούν απροβλημάτιστα. Βέβαια, εδώ προκύπτει και ένα ζήτημα σε ότι αφορά το κόστος. Οι μπαταρίες σε ασύρματες συσκευές όπως ανιχνευτές PIR, μαγνητικές επαφές πόρτας/παραθύρων, πληκτρολόγια, σειρήνες κ.λπ., πρέπει να αντικαθίστανται περίπου κάθε 2 χρόνια(ανάλογα βέβαια και με τις συστάσεις του κατασκευαστή), ενώ και η μπαταρία του κεντρικού πίνακα συναγερμού, θα χρειαστεί να αντικατασταθεί κάθε 5 χρόνια περίπου. Επομένως, επιλέγοντας ένα ασύρματο σύστημα ασφαλείας, ο χρήστης μπορεί να επιβαρυνθεί με ελαφρώς υψηλότερο κόστος λειτουργίας από ότι με ένα ενσύρματο σύστημα συναγερμού.

Η απόσταση είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να περιορίσει την αξιοπιστία ενός ασύρματου συστήματος συναγερμού. Σε μεγάλες εγκαταστάσεις, οι ραδιοσυχνότητες που μεταδίδονται ενδέχεται να μην μπορούν να φτάσουν στον πίνακα ελέγχου. Τα περισσότερα ασύρματα συστήματα έχουν εύρος περίπου 150 μέτρων. Εάν ένα ακίνητο είναι μεγαλύτερο από 400 τετραγωνικά μέτρα, τότε το όλο σύστημα μπορεί να μην λειτουργεί και τόσο καλά. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις και πολλά από τα νέα πάνελ συναγερμού, έρχονται να καλύψουν αυτές τις απαιτήσεις, καλύπτοντας πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις!

Ενσύρματο σύστημα συναγερμού

Τα νέα σπίτια διαθέτουν καλωδίωση για να φιλοξενήσουν συστήματα συναγερμού. Έτσι, ένα ενσύρματο σύστημα ασφαλείας, μπορεί να είναι ιδανική λύση για το χώρο, καθώς τοποθετείται αρκετά εύκολα. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα ενός ενσύρματου συναγερμού, είναι η εξάλειψη παρεμβολών. Οι παρεμβολές, οι διακοπές λειτουργίας του δικτύου και άλλα ζητήματα δεν θα σταθούν εμπόδιο, γιατί ένα τέτοιο σύστημα που αξιοποιεί τα καλώδια του σπιτιού για την επικοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι το ενσύρματο σύστημά λειτουργεί με συνέπεια και άρα ο χρήστης θα λάβει λιγότερους ψευδείς συναγερμούς.

Από την άλλη όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί καλώδια δεν προσφέρει και τη μέγιστη ευελιξία π.χ. κατά τη διαδικασία μετακόμισης. Επίσης, τα ενσύρματα συστήματα απαιτούν αρκετά καλώδια που συνδέουν τον κεντρικό πίνακα ελέγχου με κάθε συσκευή και έτσι σε κάθε γωνία του σπιτιού υπάρχει κρυμμένο και ένα καλώδιο. Τέλος, ένα ενσύρματο πάνελ ελέγχου μπορεί να λειτουργεί απροβλημάτιστα, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι διαρρήκτες που γνωρίζουν ότι μπορούν να απενεργοποιήσουν τον πίνακα ελέγχου, απλά κόβοντας τις γραμμές του τηλεφώνου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα υβριδικά συστήματα συναγερμού κάνουν θραύση!

Υβριδικά πάνελ συναγερμού

Τα υβριδικά συστήματα συναγερμού, έχουν γνωρίσει σπουδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αφού προσφέρουν υψηλή αξιοπιστία στον τρόπο λειτουργίας τους. Διαθέτουν προηγμένες τεχνικές, καινοτομίες και είναι κατάλληλα και για την περιμετρική  προστασία ενός χώρου. Ωστόσο, αυτό που κάνει τα υβριδικά συστήματα συναγερμού να ξεχωρίζουν είναι η υψηλή ασφάλεια, η γρήγορη εγκατάσταση, η δυνατότητα μεταφοράς του συναγερμού από τον ένα χώρο στον άλλο, καθώς και η εύκολη μελλοντική επέκταση των αισθητήρων σε σημεία που δεν έχουν προβλεφθεί. Η κατάλληλη επιλογή ενός υβριδικού συναγερμού, εξαρτάται κυρίως από το χώρο εγκατάστασης. Αν θέλουμε να καλύψουμε ένα μεγάλο χώρο, τότε ο συναγερμός που θα επιλέξουμε θα πρέπει να υποστηρίζει πολλές ζώνες, ώστε να μπορούμε να τοποθετήσουμε περισσότερους ασύρματους αισθητήρες. Ο πίνακας ελέγχου στους περισσότερους υβριδικούς συναγερμούς διαθέτει αρκετές ζώνες. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας μονάδες επέκτασης μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ενσύρματων και ασύρματων ζωνών ασφαλείας που μπορεί να υποστηρίξει ο κεντρικός πίνακας ελέγχου. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να επιλέξουμε μεταξύ των δύο τεχνολογιών και έτσι, ένας συναγερμός που συνδυάζει τα οφέλη τόσο των ασύρματων συστημάτων ασφαλείας όσο και των ενσύρματων, φαντάζει μονόδρομος.

{gallery}8736{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Οκτώβριος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Οκτωβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές...
Κέντρα Λήψης Σημάτων και Λογισμικά Επιτήρησης
Τα συστήματα συναγερμού και τα συστήματα πυρανίχνευσης έχουν έναν και μόνο σκοπό: να ενημερώνουν για μία διάρρηξη, φωτιά ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αποτέλεσμα να αναλάβουν δράση οι ιδιοκτήτες...
Hikvision Smart Hybrid Light
Η νέα σειρά αναλογικών καμερών 1080p D0T-LTS της Hikvision μάς εισάγει στο Turbo HD 8.0 με νέα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν, όπως η δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας (Two-way-Audio) και ο διπλός...
ELDES ESIM320
Το ESIM320 της ELDES είναι ένας gate controler σχεδιασμένος να προσφέρει προστασία και άνεση στη διαχείριση πύλης και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε είδος κτιρίο...
OPTEX AP-SERIES
Η σειρά αισθητήρων ανιχνευτών εισβολής AP της OPTEX αποτελεί μία πρόσθετη λύση ασφάλειας για όσους θέλουν να αναβαθμίσουν τον εσωτερικό τους χώρο προσθέτοντας ένα ακόμα επίπεδο ασφαλείας στο σύστη...