Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Άννα Καλαμαρά
Το δυνατό «όπλο» του Security Manager είναι οι γνώσεις του για την σωστή Διαχείριση Κρίσεων
Featured | Η κ. Άννα Καλαμαρά είναι μια δυναμική γυναίκα με μεγάλη εμπειρία και προϋπηρεσία στο χώρο των υπηρεσιών ασφαλείας. Ως άριστη γνώστης της γαλλικής γλώσσας καθότι έχει σπουδάσει γαλλική φιλολογία, θα λέγαμε ότι είναι… μετρ στο Security Management, μια επιστήμη που λατρεύει και ξέρει ίσως όσο καμιά άλλη γυναίκα στο ελληνικό Security. Αντιμετώπισε με σθένος την αντρική υπεροψία στα πρώτα της βήματα στο χώρο, αλλά τώρα τόσο η ίδια όσο και η εταιρεία που διευθύνει, η CBI Security, έχουν καταξιωθεί ανάμεσα στους κορυφαίους επαγγελματίες της αγοράς υπηρεσιών ασφαλείας, στον επιχειρηματικό κόσμο, στο Security και στο Security Safety.
Πώς βρεθήκατε στο χώρο της ασφάλειας;
Έχω σπουδάσει Γαλλική φιλολογία, μιλάω τρεις ξένες γλώσσες και μπήκα στο χώρο της των υπηρεσιών ασφάλειας το 2000. Αφορμή ήταν ένα ταξίδι μου στο Ισραήλ το 1998, όπου γνώρισα την Moran Skornik, μία γυναίκα με μεγάλες γνώσεις στα θέματα Security και C.P.O. Έχω σπουδάσει Security Management και Security Managing. Γνώσεις που περιλαμβάνουν τις καλύτερες πρακτικές ανταπόκρισης σε ανταγωνισμό και τις πρακτικές διοίκησης μονάδας προσωπικού. Η εξειδίκευσή μου σαν Security Manager είναι στο πεδίο του Security και του Safety, τα οποία είναι μια ολόκληρη επιστήμη με αντικειμενικό σκοπό τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλον για τον άνθρωπο και την επιχείρηση.
Είχα την τύχη να έχω καθηγητές, ανθρώπους με αξίες ζωής πάνω από όλα, με άριστες γνώσεις στα θέματα της ασφάλειας και της διαχείρισης κρίσεων, όπως ο κ. Σπύρος Κυριακάκης και ο κ. Εμμανουήλ Σκουλάς, καθώς και άλλους. Στην αναζήτησή μου για περισσότερη επιμόρφωση σε θέματα ασφάλειας, έχω λάβει μέρος σε διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια στο εξωτερικό (Ισραήλ – Αγγλία – Ιταλία) για C.P.O. και P.M.C. Ένα από τα χόμπι μου είναι και η σκοποβολή, όπου ως μέλος σκοπευτικού συλλόγου κατάφερα και έγινα πρόσφατα και εκπαιδεύτρια σκοποβολής της Ελληνικής Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να σταθεί και να κάνει επαγγελματική καριέρα σε έναν χώρο ιδιαίτερα ανδροκρατούμενο, όπως είναι αυτός των υπηρεσιών ασφαλείας;
Είναι γεγονός ότι στο χώρο μας υπάρχουν λίγες γυναίκες. Ωστόσο, είναι πραγματικά ισάξιες των ανδρών συναδέλφων τους. Δεν σας κρύβω ότι στην αρχή, η αντίδραση αρκετών ανδρών ήταν λίγο υπεροπτική, ίσως γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο για αυτούς η εμπλοκή μίας γυναίκας σε θέματα ασφάλειας. Όταν όμως απέναντί τους συνειδητοποιούν ότι έχουν μια γυναίκα η οποία γνωρίζει τα θέματα της ασφάλειας, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, τότε υπάρχει σεβασμός και συνεργασία πολύ αποτελεσματική και αποδοτική.
Έχετε σπουδάσει Security Manager, όπως είπατε και αρχικά. Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποια είναι τα ιδιαίτερα καθήκοντα και οι απαιτήσεις αυτού του επιπέδου κατάρτισης;
Το Security Management είναι «θυγατρική» επιστήμη του Risk Management. Περιλαμβάνει την αναγνώριση του κινδύνου, τη μέτρηση του κινδύνου, τον έλεγχο του κινδύνου και την εκτίμηση των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Για να εφαρμοστούν αυτές οι διαδικασίες χρειάζεται το Security Management, το οποίο διακρίνεται σε τέσσερις βασικές λειτουργίες, δηλαδή το σχεδιασμό, την ηγεσία, την οργάνωση και τον έλεγχο.
Στη συνέχεια, ακολουθούν έξι δευτερεύουσες λειτουργίες: η λήψη αποφάσεων, η ανάθεση δραστηριοτήτων, η επικοινωνία, ο συντονισμός, η πειθαρχία, η επιβλητική παρουσία και η υποκίνηση. Όλες αυτές οι διαδικασίες λειτουργούν πάντοτε ταυτόχρονα.
Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο θα πρέπει να υπάρχει στρατηγική, επιχειρησιακή και επιτελική αντιμετώπιση του.
Δηλαδή, τι ακριβώς θα κάνουμε, με ποιους θα το κάνουμε και πώς θα το κάνουμε.
Εδώ θα ήθελα να τονίσω τα λεγόμενα «4Τ» που διατύπωσε ο καθηγητής Du Preez, σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης κινδύνου:
· Terminate (εξολοθρεύω τον κίνδυνο),
· Tolerate (ανέχομαι τον κίνδυνο και προσπαθώ να τον αποφύγω),
· Treat (θεραπεύω, διαπραγματεύομαι, ελέγχω τον κίνδυνο και λαμβάνω μέτρα),
· Transfer (μεταφέρω τον κίνδυνο).
Πολύ σημαντικό στοιχείο για να αποφύγουμε έναν κίνδυνο είναι οι πληροφορίες. Πρέπει να αξιοποιούμε κάθε πληροφορία προς όφελός μας. Ο Security Manager οφείλει να αξιοποιήσει κάθε πηγή πληροφόρησης που διαθέτει. Υπάρχουν πέντε τρόποι για να βρει τις πληροφορίες που αναζητά:
· Το Elint (electronic intelligence), αναζητούμε πληροφορίες από το διαδίκτυο.
· Το Askint, όπου με τις κατάλληλες ερωτήσεις αντλούμε τις πληροφορίες που αναζητούμε.
· Το Humint (human intellience), όπου αξιοποιούμε τον ανθρώπινο παράγοντα.
· Το Imint (image intelligence) όπου από τις εικόνες αντλούμε πληροφορίες και βγάλουμε συμπεράσματα.
· Και το κυριότερο το Osint (open sources intelligence), δηλαδή οι ανοιχτές πηγές, οι μάρτυρες. Στην τελευταία διαδικασία λειτουργούμε με τη “μέθοδο του χωνιού”.
Δηλαδή από τις πολλές πληροφορίες που φθάνουν σε εμάς, αξιολογούμε και επιλέγουμε μόνο αυτές που κρίνουμε εμείς ως σημαντικές.
Τι ιδιαίτερα προσόντα πρέπει να έχει ένας Security Manager;
Ο Security Manager ηγείται της Ομάδας Ασφαλείας, οργανώνει και κατευθύνει την κάθε της κίνηση. Ωστόσο δεν ενεργεί με το «εγώ» αλλά ενισχύει και λειτουργεί στο πλαίσιο του «εμείς».
Ένας Security Manager πρέπει να είναι άριστος γνώστης της Νομοθεσίας του κράτους και των Αρχών. Επιπλέον οφείλει να γνωρίζει πολύ καλά το σύστημα φυσικής ασφάλειας, το τεχνολογικό σύστημα, το σύστημα πολιτικών και διαδικασιών, καθώς και το σύστημα πληροφοριών της επιχείρησης της οποίας ηγείται.
Ο Security Manager οργανώνει την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, δημιουργεί Συμμάχους και είναι ο υπεύθυνος για την σύνταξη και την εφαρμογή του Master Plan.
Το ζητούμενο είναι το απόλυτο στην ασφάλεια. Ο Security Manager πρέπει να θωρακίζει το περιβάλλον για το οποίο είναι υπεύθυνος, ώστε να ελαχιστοποιήσει και να μηδενίσει την πιθανότητα προβλήματος. Δεν εφησυχάζει ποτέ και έχει πάντα στο μυαλό του την “Θεωρία του Μαύρου Κύκνου”. Μαύρος κύκνος δεν υπάρχει ως τώρα, αλλά μπορεί να υπάρξει! Το απίθανο, που όμως μπορεί να συμβεί!
Ως γυναίκα επαγγελματίας έχετε αντιμετωπίσει δύσκολες έως επικίνδυνες καταστάσεις;
Σε δικούς μας πελάτες ευτυχώς δεν έχει συμβεί κάποιο σοβαρό περιστατικό. Προσπαθούμε με τη σωστή πρόληψη και πρόβλεψη των καταστάσεων να μην φτάσουμε στο στάδιο της αντιμετώπισης. Εάν παρόλα αυτά, συμβεί ένα τέτοιο σοβαρό περιστατικό, θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο δράσης και άμεσης αντιμετώπισης για να επέλθει η ομαλή αποκατάσταση.
Η οικονομική κρίση και η αύξηση της εγκληματικότητας που επέφερε έχει αλλάξει τους όρους στο επάγγελμά σας;
Η οικονομική κρίση ασφαλώς και έχει επηρεάσει την εγκληματικότητα. Υπάρχει αύξηση και έχουν δημιουργηθεί διάφορες νέες μορφές εγκληματικότητας ένεκα αυτής, που προέρχονται από παραβατικές συμπεριφορές ατόμων ή ομάδων με σκοπό τον άμεσο προσπορισμό κέρδους. Οι κακοποιοί επινοούν ολοένα και νέες μεθόδους εγκλήματος, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικοί για τα συμφέροντά τους. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας σε άτομα και επιχειρήσεις, οπότε και η ζήτηση για υπηρεσίες ασφαλείας έχει αυξηθεί.
Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία σας…
Η C.B.I. Security δραστηριοποιείται στο χώρο των υπηρεσιών ασφαλείας από το έτος 2000 με άδεια λειτουργίας (ΙΕΠΥΑ.) εκδοθείσα από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Με ISO 9001:2008 από τον Διεθνή Φορέα TUV-ICB με εξειδίκευση στις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Διαχείρισης Κρίσεων σε θέματα σχετικά με την Ασφάλεια και την Ασφάλεια στην εργασία, καθώς και στον σχεδιασμό και την εκτέλεση Επιμορφωτικών Προγραμμάτων σε αντικείμενα σχετικά με την ασφάλεια και την ασφάλεια στην εργασία.
Διοργανώνουμε επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα ασφάλειας, και διαχείρισης κρίσεων με καταξιωμένους εισηγητές.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να μου δώσετε λόγο στο τόσο ενδιαφέρον περιοδικό σας, το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες στο χώρο της ασφάλειας.
ΜΟΤΟ
Ο Security Manager οφείλει να αξιοποιήσει κάθε πηγή πληροφόρησης που διαθέτει.
Η οικονομική κρίση έχει συμβάλει ώστε να εμφανιστούν και αναπτυχθούν νέες μορφές εγκληματικότητας.