Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Πώς κινήθηκε η αγορά ασύρματων συστημάτων ελέγχου πρόσβασης το 2014
Παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, διαμορφώνοντας ανοδικές προσδοκίες
Featured | Η αγορά συστημάτων ελέγχου ασύρματης πρόσβασης παραμένει σε εμβρυακή μορφή, καθώς μόλις το 6% των επιχειρήσεων διαθέτουν ένα πλήρες ασύρματο σύστημα, σύμφωνα με σχετική παγκόσμια έρευνα του ινστιτούτου IFSEC, που έλαβε χώρα σε μία ευρεία γκάμα κλάδων και εταιρειών διαφόρων μεγεθών. Επιπλέον, το 17% των εταιρειών που πλαισίωσαν την έρευνα απάντησαν ότι διαθέτουν υβριδικό σύστημα, που αποτελεί έναν συνδυασμό ενσύρματων και ασύρματων συστημάτων.
Το χαμηλό ποσοστό εγκατάστασης ασύρματων συστημάτων ελέγχου πρόσβασης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τους κατασκευαστές τέτοιων προϊόντων, καθώς αντανακλά τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της εν λόγω αγοράς. Κι αυτό, γιατί ο έλεγχος πρόσβασης αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, με συστήματα από 19 διαφορετικούς κατασκευαστές, όπως αποκάλυψαν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται κορυφαίες εταιρείες όπως οι TDSi, ASSA ABLOY, Paxton κ.ά.
Ποιος αγοράζει
Η μεγάλη πλειοψηφία των απαντήσεων της έρευνας έδειξε ότι τα συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης σε χώρους κτιρίων είναι πολύ πιο ασφαλή σε σχέση με τα παραδοσιακά κλειδιά. Σύμφωνα με το 59% των απαντήσεων, όσοι οργανισμοί παραμένουν πιστοί στα παραδοσιακά κλειδιά, αναλαμβάνουν πολύ μεγάλο ρίσκο όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας.
Ο κίνδυνος επιβαρύνει δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις. Μόνο το 14% των εταιρειών με περισσότερους από 50 εργαζομένους δεν έχουν ηλεκτρονικό έλεγχο πρόσβασης, έναντι 43% των μικρότερων επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία επιχείρηση που απασχολεί λιγότερους από 50 και έλαβε μέρος στην έρευνα, δεν διαθέτει ασύρματο σύστημα ελέγχου πρόσβασης, ενώ μόλις 5% των μικρότερων επιχειρήσεων διαθέτουν έναν συνδυασμό ασύρματης και ενσύρματης ελεγχόμενης πρόσβασης, σε σχέση με το ποσοστό των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που υπερβαίνει το 16%.
Πάντως, το 79% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερες μικρές επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά, θα αποφασίσουν να εγκαταστήσουν ηλεκτρονικά συστήματα πρόσβασης.
Το πρόβλημα των ενσύρματων
Τα παραδοσιακά ενσύρματα συστήματα που χρησιμοποιούν κάρτες πρόσβασης αποτελούν την πιο διαδεδομένη λύση ελεγχόμενης πρόσβασης, καθώς τέτοια συστήματα διαθέτει το 71% των επιχειρήσεων που διαθέτει ηλεκτρονικό έλεγχο πρόσβασης. Ωστόσο, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι από την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των ενσύρματων λύσεων που έχουν εγκαταστήσει στις επιχειρήσεις τους.
Η έρευνα ανέδειξε και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν τα συγκεκριμένα συστήματα, καθώς το 30% εξ αυτών που διαθέτουν ενσύρματα συστήματα θεωρούν πως είναι πολύ ακριβή υπόθεση η επέκτασή τους, ένα 8% παραπονιούνται ότι παρουσιάζουν πολύ συχνά λειτουργικά προβλήματα και ένα 11% θεωρούν ότι είναι πολύ περίπλοκα ή ασύμφορα οικονομικά για να τα εγκαταστήσουν. Ακόμα και ανάμεσα σε αυτούς που δηλώνουν ευχαριστημένοι από τη χρήση ενσύρματων συστημάτων πρόσβασης, το 80% εκτιμά ότι τα ασύρματα συστήματα θα είναι πολύ πιο αξιόπιστα.
Ασύρματη πρόσβαση: Αντίληψη και πραγματικότητα
Μόνο περίπου μία στις πέντε επιχειρήσεις απολαμβάνει σήμερα τα οφέλη της ασύρματης ελεγχόμενης πρόσβασης. Γιατί; Στο ισοζύγιο μεταξύ άνεσης και ασφάλειας, η τελευταία πρέπει να υπερισχύει πάντα. Το 18% όσων εταιρειών διαθέτουν ενσύρματα συστήματα ή δεν διαθέτουν καθόλου ηλεκτρονικά συστήματα πρόσβασης, θεωρούν ότι τα ασύρματα συστήματα ελέγχου πρόσβασης είναι λιγότερο ασφαλή από ότι τα αντίστοιχα ενσύρματα. Ωστόσο, μόλις 1% εξ αυτών δηλώνει «σφόδρα διαφωνών» ως προς τα ασύρματα συστήματα, κάτι που αποδεικνύει ότι οι απόψεις τους είναι περισσότερο προϊόν λανθασμένης ενημέρωσης και λιγότερο αποτέλεσμα πειθούς με βάση την εμπειρία τους.
Αυτοί που διαθέτουν ασύρματα συστήματα μπορούν σαφώς να κρίνουν με άλλα κριτήρια την αποτελεσματικότητά τους. Τα τρία τέταρτα αυτών εκτιμά ότι τα ασύρματα συστήματα είναι τουλάχιστον τόσο ασφαλή όσο και τα ενσύρματα.
«Τα ασύρματα προϊόντα που προσφέρει η βιομηχανία σήμερα διαθέτουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις που απαιτούνται για κάθε είδους πόρτες ασφαλείας, εσωτερικής και εξωτερικές» εξηγεί ο Chris Bone, αντιπρόεδρος της εταιρείας συστημάτων ελέγχου πρόσβασης ASSA ABLOY EMEA, παρουσιάζοντας παραδείγματα προϊόντων που είναι συμβατά με κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνουν από τις πόρτες εξόδου κινδύνου σε σχολεία και στάδια, μέχρι σε δημόσια κτίρια.
Πολλοί από αυτούς που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ενσύρματα συστήματα πρόσβασης αγνοούν την ευελιξία που προσφέρουν τα ασύρματα, περιλαμβάνοντας εφαρμογές όπως η αντικατάσταση των μηχανικών κλειδιών σε καμπίνες για σέρβερ (30%) και η συνδυασμένη χρήση μηχανικών κλειδιών (65%).
Πάντως το 57% των ερωτώμενων που χρησιμοποιούν ή εγκατέστησαν ασύρματα συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης, δηλώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με το σύστημά τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό όσων χρησιμοποιούν παραδοσιακά ενσύρματα συστήματα υποχωρεί στο 43%. Αυτό που κυρίως προβληματίζει είναι ότι η εγκατάσταση ασύρματων συστημάτων θεωρείται περίπλοκη και ακριβή (21%), αλλά ακριβή θεωρείται και η συντήρησή του (14%). Βέβαια, αγνοούν το γεγονός ότι λόγω έλλειψης καλωδιώσεων, τα ασύρματα προϊόντα δεν έχουν υψηλό κόστος εγκατάστασης.
Συμπεράσματα
Συνοψίζοντας, θα σημειώναμε τα εξής:
– Λιγότερο από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν πλήρως ή εν μέρει ασύρματο σύστημα ελέγχου πρόσβασης και ότι το ποσοστό αυτό είναι ακόμα χαμηλότερο για τις μικρές επιχειρήσεις.
– Σχεδόν οι μισοί από αυτούς που δεν χρησιμοποιούν ασύρματο σύστημα ελέγχου πρόσβασης, γνωρίζουν ότι τα ασύρματα προϊόντα είναι φθηνότερα στην εγκατάσταση και τη λειτουργία τους.
– Περίπου το 80% των υπευθύνων ασφαλείας αξιολογούν τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ως ιδιαίτερα σημαντικά.
– Περίπου το ένα τρίτο των απαντήσεων όσων χρησιμοποιούν ενσύρματα συστήματα αγνοούν ότι τα ασύρματα αντίστοιχα καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια κατά τη λειτουργία τους.
– Τα πιο συνηθισμένα επιχειρήματα όσων υπευθύνων εταιρειών επιλέγουν την αναβάθμιση των ενσύρματων συστημάτων, είναι επειδή εκτιμούν ότι είναι εύκολα στην εγκατάστασή τους και στην ενοποίησή τους με τα ήδη υφιστάμενα συστήματα.
– Οι πιο κοινές ανησυχίες σχετικά με την αναβάθμιση ενός ενσύρματου συστήματος ελέγχου πρόσβασης σε ασύρματο είναι η πεποίθηση πως μπορεί να μην είναι συμβατό με τα τρέχοντα συστήματα (65%) και ο φόβος του υψηλού κόστους (56%).
– Η ενημέρωση της αγοράς σχετικά με τα οφέλη της ασύρματης ελεγχόμενης πρόσβασης θα πρέπει να είναι μια σημαντική προτεραιότητα για τους κατασκευαστές ασύρματων δικτύων.