Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Έξυπνες Πόλεις
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί την νούμερο 1 προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, αλλά και βασικό στόχο των πόλεων ανά τον κόσμο, που δεσμεύονται και θέλουν να μετατραπούν σε «έξυπνες πόλεις». Υποστηριζόμενες από τεράστιο όγκο δεδομένων και την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης…
Πόσο ασφαλείς είναι;
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί την νούμερο 1 προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, αλλά και βασικό στόχο των πόλεων ανά τον κόσμο, που δεσμεύονται και θέλουν να μετατραπούν σε «έξυπνες πόλεις». Υποστηριζόμενες από τεράστιο όγκο δεδομένων και την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, οι έξυπνες πόλεις προσφέρουν μια νέα διάσταση στον τρόπο επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών στις κυβερνήσεις και σε διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τον άμεσο εντοπισμό μιας απειλής, αλλά και τη ποιοτικότερη παροχή βοήθειας στους πολίτες.
Επιμέλεια Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Σύμφωνα με διάφορες προβλέψεις, τα μεγάλα αστικά κέντρα θα παρουσιάσουν αύξηση πληθυσμού 2.5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2050. Η ραγδαία αυτή αύξηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την άνοδο των έξυπνων πόλεων, θέτει ένα νέο σύνολο σύνθετων προκλήσεων ασφαλείας στις δημοτικές κυβερνήσεις, στις επιχειρήσεις, στις αρχές επιβολής του νόμου κ.λπ. Πώς μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή συστήματα και διαδικασίες που διατηρούν τον πληθυσμό ασφαλή – χωρίς να περιορίζουν την ανάπτυξη, το εμπόριο ή την καθημερινότητα; Πώς διατηρούν την ασφάλεια μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο, όπως το Τόκιο;
Smart Cities
Μια έξυπνη πόλη είναι μια αστική περιοχή που χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους ηλεκτρονικών μεθόδων και αισθητήρων για τη συλλογή δεδομένων. Οι πληροφορίες που αποκτώνται από αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, των υπηρεσιών, κ.λπ. Τα δεδομένα αυτά που συλλέγονται από πολίτες, συσκευές, κτίρια και άλλα ηλεκτρονικά αντικείμενα υποβάλλονται σε επεξεργασία και αναλύονται για την παρακολούθηση και τη διαχείριση διαφόρων συστημάτων, όπως οι μεταφορές, οι μoνάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα δίκτυα ύδρευσης και απορριμμάτων, τα πληροφοριακά συστήματα, τα νοσοκομεία κ.ά. Οι έξυπνες πόλεις χρησιμοποιούν επίσης και την τεχνολογία GPS για τη διαχείριση των μεταφορών και άρα τη δημιουργία «συνδεδεμένων οχημάτων». Αυτό, σε συνδυασμό με το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) – μπορεί να βοηθήσει τους μηχανικούς να σχεδιάσουν π.χ. ποδηλατικές διαδρομές. Ορισμένες έξυπνες πόλεις, ιδίως στην Ασία, χρησιμοποιούν ήδη ρομπότ για την παρακολούθηση και την παράδοση διαφόρων ειδών. Άλλες πόλεις όπως το Λονδίνο, εγκαθιστούν χιλιάδες νέες κεραίες κινητής τηλεφωνίας 5G για να επωφεληθούν από τις δυνατότητες του νέου δικτύου, το οποίο μπορεί και συνδέει εκατομμύρια συσκευές και αισθητήρες.
Τα οφέλη μιας έξυπνης πόλης
Οι έξυπνες πόλεις εξ ορισμού βασίζονται σε δεδομένα, αλλά το κλειδί για την αποτελεσματικότητά τους είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται αυτά τα δεδομένα. Αλλά προτού χρησιμοποιηθούν τα τεράστια σύνολα δεδομένων που δημιουργούνται μέσω του IoT για την υποστήριξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μιας πόλης, πρέπει να αναλυθούν. Μόνο τότε μπορούν οι αξιωματούχοι της πόλης να καταλάβουν πώς να διαχειρίζονται τους πόρους και τις υπηρεσίες πιο αποτελεσματικά. Μόνο τότε θα καταλάβουν πώς να μειώσουν τους χρόνους μετακίνησης, να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τη ρύπανση, να αυξήσουν την οδική ασφάλεια, να προβλέψουν και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, να διαχειριστούν καλύτερα τη διάθεση απορριμμάτων, να εντοπίσουν τα εγκλήματα, να αποτρέψουν τα αδικήματα και πολλά άλλα.
Οι προκλήσεις
Στα χαρτιά, οι έξυπνες πόλεις ακούγονται σαν μια σύγχρονη ουτοπία. Και όπως κάθε τομέας και τεχνολογία, έτσι και οι έξυπνες πόλεις έρχονται με μία πρόκληση: την ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικής ζωής. Με τόσα πολλά προσωπικά και ιδιωτικά δεδομένα που κινδυνεύουν να παραβιαστούν από hackers και άλλους κυβερνο-εγκληματίες, είναι απολύτως κρίσιμο το γεγονός ότι τα δεδομένα διατηρούνται ασφαλή. Χωρίς αυτό, οι έξυπνες πόλεις απλά δεν μπορούν να υπάρξουν.
Υπάρχουν διάφορες λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει μια συγκεκριμένη κοινότητα. Για ορισμένους ανθρώπους, η πιο σημαντική πτυχή μία έξυπνης πόλης μπορεί να είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αφορά την ενέργεια. Για άλλους, βασική προτεραιότητα μπορεί να αποτελεί η δημόσια ασφάλεια. Ακόμα, άλλοι θεωρούν την αμφίδρομη ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ πολιτών και δημόσιων υπηρεσιών (ΜΜΜ, αστυνομία κ.λπ.), ως το πιο κρίσιμο κομμάτι μιας έξυπνης πόλης. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές «υποκατηγορίες» που μπορούν να διαμορφώσουν μια πόλη σε… έξυπνη πόλη. Με τον αυξανόμενο αριθμό συσκευών και συστημάτων που μπορούν να ενσωματωθούν και να διασυνδεθούν μεταξύ τους, το μέγεθος και το εύρος των εφαρμογών της έξυπνης πόλης φαινομενικά περιορίζεται μόνο από τη φαντασία, την εφευρετικότητα και, ας πούμε, τον προϋπολογισμό ή / και τη διαθέσιμη χρηματοδότηση.
Τα λογισμικά προστασίας από ιούς και τα τείχη προστασίας/firewall δεν είναι πάντα συμβατά με το IoT και ίσως μια διαδικασία βιομετρικού ελέγχου ταυτότητας, μπορεί να είναι εν τέλει πιο αποτελεσματική. Η χρήση ενός συστήματος πολλαπλών στρωμάτων προστασίας σε συσκευές που ανήκουν σε δημόσιες αρχές, που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή δεδομένων, θα ενεργούσε τουλάχιστον ως αποτρεπτικό. Ουσιαστικά όμως, το κλειδί είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές δίκτυο το οποίο θα είναι σε θέση να αντέξει οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης ή επίθεσης στον κυβερνοχώρο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Cyber Essentials που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Cyber Essentials περιλαμβάνει ένα σύνολο ελέγχων ασφαλείας για την προστασία των πληροφοριών από απειλές που προέρχονται από το διαδίκτυο, το οποίο ενθαρρύνει τους οργανισμούς να υιοθετήσουν ορθές πρακτικές στην ασφάλεια των πληροφοριών.