Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ψηφιακό Σύστημα Υγείας για την Κύπρο από τον ΟΤΕ
Ο ΟΤΕ, μέσα από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, υλοποιεί ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγείας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Κύπρου. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), με στόχο την αναβάθμιση, απλοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της Κύπρου, με τη συνδρομή της τεχνολογίας. Το έργο περιλαμβάνει τον λειτουργικό, επιχειρησιακό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του συνόλου των Δημόσιων Μονάδων Υγείας (νοσοκομείων και κέντρων υγείας).
Με το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγείας που θα υλοποιήσει ο Όμιλος ΟΤΕ, η διαχείριση του φακέλου υγείας του ασθενούς και όλη η διαδικασία της νοσηλείας, από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο μέχρι το εξιτήριό του, συμπεριλαμβανομένης της συνταγογράφησης, θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Στο σύστημα θα εντάσσονται, επίσης, οι επιχειρησιακές λειτουργίες των μονάδων υγείας, όπως η διαχείριση των κλινικών εργαστηρίων, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, της Τράπεζας Αίματος, αλλά οι διοικητικές λειτουργίες, όπως η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ο έλεγχος δαπανών, η διαχείριση αποθεμάτων και εγκαταστάσεων, κ.ά.
Για την υλοποίηση του έργου, ο ΟΤΕ αναλαμβάνει τη μελέτη εφαρμογής, τη σχεδίαση, την ανάπτυξη, καθώς και την εγκατάσταση εξειδικευμένου λογισμικού, καθώς και την υλοποίηση δύο πλήρως εξοπλισμένων ιδιωτικών data centers. Επιπλέον αναλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση του συνόλου του περιφερειακού εξοπλισμού (PCs, laptops, tablets, κ.λπ.), ενώ θα εκπαιδεύσει το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό των μονάδων υγείας ως προς τη χρήση του εξοπλισμού και των επιμέρους υποσυστημάτων του πληροφοριακού συστήματος υγείας.
Το ιδιαίτερα σύνθετο αυτό έργο έχει συνολική διάρκεια έως 16 έτη. Η ανάπτυξη των συστημάτων θα υλοποιηθεί εντός 2 ετών, με τον ΟΤΕ να αναλαμβάνει για 8 συν 5 χρόνια και τη λειτουργική υποστήριξή τους.