Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Σημαντική βελτίωση στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού
Σημαντική βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού σημειώθηκε τον Ιανουάριο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο βελτιώθηκε σημαντικά έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στις 108,1 μονάδες (από 101,9 μονάδες τον Δεκέμβριο)Σημαντική βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού σημειώθηκε τον Ιανουάριο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο βελτιώθηκε σημαντικά έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στις 108,1 μονάδες (από 101,9 μονάδες τον Δεκέμβριο).
Παράλληλα, κινήθηκε σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους, όταν βρισκόταν στις 99,8 μονάδες. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιανουάριο, παρέμειναν θετικές. Μάλιστα ενισχύθηκαν σημαντικά στις +42 μονάδες (από +23 μονάδες τον Δεκέμβριο).
Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώθηκαν κατά 9 μονάδες, στις +17 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού εξασθένισαν ελαφρά τον Ιανουάριο και από τις +38 μονάδες τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν στις +33 μονάδες.
Αντίθετα, οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύθηκαν ελαφρά και από τις +23 μονάδες τον Δεκέμβριο στις +25 μονάδες τον Ιανουάριο. Ταυτόχρονα, διατηρήθηκαν οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές, στις +8 μονάδες.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, μία στις τρεις επιχειρήσεις Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού δηλώνουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 21% (από 12%) των εταιρειών να αναφέρεται σε ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και χαμηλή ζήτηση. Πάντως, μόλις το 8% των επιχειρήσεων του κλάδου επισημαίνει παράγοντες σχετικούς με την υγειονομική κρίση ως βασικό πρόσκομμα στη λειτουργία της.
Ισχυρή άνοδος του δείκτη
Συνολικά στην ελληνική αγορά σημειώθηκε ισχυρή άνοδος του δείκτη των προσδοκιών, κυρίως στη βιομηχανία, καθώς και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος επανήλθε τον Ιανουάριο σε τροχιά ανόδου και διαμορφώθηκε στις 114,2 μονάδες (από 110,0 μονάδες τον Δεκέμβριο). Πρόκειται για επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημικά, ενώ είναι ιστορικά το μέγιστο των τελευταίων 21 ετών, από τον Ιανουάριο του 2001.
Η ενίσχυση προήλθε, κυρίως, από νέα σημαντική βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, σε επίσης ιστορικά υψηλό επίπεδο πολλών ετών, ενώ ηπιότερη ήταν η μεταβολή στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές. Στο Λιανικό Εμπόριο, οι προσδοκίες επιδεινώθηκαν σημαντικά.
Σε πτώση η ΕΕ.
Πάντως, στον αντίποδα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον Ιανουάριο, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ. Διαμορφώθηκε συγκεκριμένα στις 112,7 μονάδες και τις 111,6 μονάδες αντίστοιχα, από 113,8 μονάδες και 113,0 μονάδες αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα.
Η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται στην αισθητή επιδείνωση στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές, σε μικρότερο βαθμό στη Βιομηχανία και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ στο Λιανικό εμπόριο οι προσδοκίες ενισχύθηκαν.
Όσον αφορά στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε ήπια στη Γερμανία (+0,8) και την Ισπανία (+0,6). Αντίθετα, ο δείκτης επιδεινώθηκε αισθητά στην Ιταλία (-6,1) και στην Πολωνία (-4,2) και ηπιότερα στη Γαλλία (-2,8) και στην Ολλανδία (-1,3).