Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Σκοτεινό διαδίκτυο και Covid-19: λαθρεμπόριο εμβολίων και απάτες
Η πλειονότητα των χωρών ανά την υφήλιο έχει ξεκινήσει μαζικούς εμβολιασμούς με σκοπό την εξάλειψη του Covid-19 που έχει στοιχίζει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Καθώς αφορά το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι εύλογο να παρατηρούνται ιατροφαρμακευτικές ελλείψεις αλλά και καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, παρά το γεγονός ότι αρκετές εταιρίες σπεύδουν να αυξήσουν την παραγωγή τουςΗ πλειονότητα των χωρών ανά την υφήλιο έχει ξεκινήσει μαζικούς εμβολιασμούς με σκοπό την εξάλειψη του Covid-19 που έχει στοιχίζει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Καθώς αφορά το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι εύλογο να παρατηρούνται ιατροφαρμακευτικές ελλείψεις αλλά και καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, παρά το γεγονός ότι αρκετές εταιρίες σπεύδουν να αυξήσουν την παραγωγή τους. Αυτές τις δύσκολες συνθήκες ενισχύουν την σκέψη περί αναγκαιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού στο μέλλον, με απαρχή την πρόσφατη ανακοίνωση πως στη χώρα μας είναι πλέον απαραίτητη η επίδειξη αρνητικού τεστ στον ιό covid -19 για να επιτραπεί η φοίτηση των μαθητών στα ελληνικά σχολεία, καθώς επίσης και για πολλές άλλες δραστηριότητες.
Αυτή τη γενικευμένη κατάσταση έχουν σπεύσει να εκμεταλλευτούν ανά τον κόσμο πολλοί επιτήδειοι πωλώντας στο Σκοτεινό Διαδίκτυο (Dark Web) εμβόλια κατά της Covid-19, πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά και ψεύτικα αρνητικά τεστ. Οι τιμές αυτή τη στιγμή κυμαίνονται από 500 έως 750 Ευρώ για δόσεις των εμβολίων της AstraZeneca, του Ρωσικού Sputnik, της Sinopharm και του Αμερικανικού Johnson & Johnson. Επίσης, πωλούνται ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού με τιμές που ξεκινούν από τα 120 Ευρώ. Οι ερευνητές δηλώνουν πως υπάρχει ραγδαία αύξηση στο Σκοτεινό Διαδίκτυο σχετικά με διαφημίσεις τέτοιων προϊόντων, αλλά η έρευνα που έγινε από το BBC δεν μπόρεσε να καταλήξει στο αν πρόκειται για αληθινά εμβόλια ή για απάτη.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Ιανουάριο ο αριθμός των διαφημίσεων για πώληση εμβολίων στο Σκοτεινό Διαδίκτυο έχει τριπλασιαστεί. Οι «πωλητές» των εμβολίων φαίνεται να προέρχονται από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία. Η αγορά ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού προϋποθέτει ο ενδιαφερόμενος να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία στους «πωλητές» και να πληρώσει με κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, με τη χρήση του οποίου γίνεται εξαιρετικά δύσκολος ο εντοπισμός της συναλλαγής από τις αρχές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα διαφήμισης σε ένα φόρουμ στο Σκοτεινό Διαδίκτυο, όπου προσφέρονταν πιστοποιητικά εμβολιασμού για χρήση από τουρίστες που επιθυμούν να ταξιδέψουν, από ανθρώπους που το χρειάζονται για τη δουλειά τους κ.ά.
Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στην εταιρία Check Point, ο επικεφαλής Oded Vanunu δήλωσε πως είναι σημαντικό οι άνθρωποι να κατανοήσουν ότι αγοράζοντας εμβόλια, πιστοποιητικά εμβολιασμού και αρνητικά τεστ από το Σκοτεινό Διαδίκτυο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, διότι οι χάκερς ενδιαφέρονται μόνο για να αποσπάσουν τα χρήματα και να εκμεταλλευτούν τις προσωπικές πληροφορίες των ενδιαφερόμενων. Ο κύριος Vanunu δήλωσε πως στα πλαίσια της έρευνας η ομάδα του αγόρασε ένα εμβόλιο της Sinapharm έναντι του ποσού των 750 δολαρίων, αλλά ακόμη δεν το έχουν λάβει. Η υγεία αποτελεί το υπέρτατο αγαθό και δεν είναι συνετό να ρισκάρει κανείς προβαίνοντας σε αντίστοιχες ενέργειες, οι οποίες – στην καλύτερη περίπτωση – επιφέρουν απώλεια χρημάτων, αλλά ενδεχομένως μπορούν να αποβούν και μοιραίες. Η ζοφερή -από κάθε άποψη- περίοδος που διανύουμε οδεύει προς το τέλος και θα πρέπει να είμαστε παρούσες και παρόντες για την επόμενη μέρα.
Πηγή: https://www.csii.gr/