Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Προ των πυλών μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Energy Research and Social Science τονίζει ότι η ανάπτυξη των υπεράκτιων γεωτρήσεων σε όλο τον κόσμο έχει οδηγήσει σε αύξηση των θαλάσσιων διαφορών, οι οποίες μερικές φορές επιχειρείται να επιλυθούν διά της βίας μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών.Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Energy Research and Social Science τονίζει ότι η ανάπτυξη των υπεράκτιων γεωτρήσεων σε όλο τον κόσμο έχει οδηγήσει σε αύξηση των θαλάσσιων διαφορών, οι οποίες μερικές φορές επιχειρείται να επιλυθούν διά της βίας μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών.
«Είναι σαν κάποιος να λέει, “θέλω αυτό και είμαι πρόθυμος να σας πολεμήσω για να το αποκτήσω” ή δείχνει με τις πράξεις του ότι είναι πρόθυμος να πολεμήσει», όπως είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, η Εlizabeth Nyman, συγγραφέας της μελέτης και πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα.
Η E. Νyman αξιολόγησε την υπεράκτια τεχνολογία παραγωγής πετρελαίου και ανέδειξε το σημείο καμπής στην ιστορία της, που ήταν το 1947, όταν για πρώτη φορά αποδείχθηκε επιτυχής η λειτουργία μιας υπεράκτιας πλατφόρμας άντλησης υποθαλάσσιου πετρελαίου. Πριν από εκείνη την ιστορική στιγμή, η ιδέα της εξαγωγής πετρελαίου από τη θάλασσα ήταν θεωρητική, οπότε δεν υπήρχε ιδιαίτερη ανάγκη στη διεθνή κοινότητα για τον καθορισμό των εθνικών συνόρων στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Από το 1947, ωστόσο, όλα άλλαξαν και η Ε.Nyman τονίζει ότι σημειώθηκε σταδιακά μια σημαντική αύξηση των θαλάσσιων διαφορών σε όλο τον κόσμο. Κάτι που το ζούμε με πολύ επίκαιρο τρόπο και στις μέρες μας με την κρίση στην Κύπρο και τις προκλήσεις της Τουρκίας.
«Τα ευρήματα αυτά έχουν ενδιαφέρουσες συνέπειες για το μέλλον της πολιτικής έρευνας για την ενέργεια», επισημαίνει η Ε. Nyman στη μελέτη της. «Το πετρέλαιο είναι και θα παραμείνει ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας, με τον αναπτυσσόμενο κόσμο να αυξάνει σταδιακά την κατανάλωση καυσίμων και τον ανεπτυγμένο κόσμο να συνεχίζει να διατηρεί σχετικά υψηλό το ποσοστό χρήσης του. Είναι, όμως, και ένας πεπερασμένος πόρος, και τόσο τα κράτη όσο και η βιομηχανία θα πρέπει να συνεχίσουν να αναζητούν νέα κοιτάσματα όσο και να αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες για την πρόσβαση στα υφιστάμενα αποθέματα».
Στο φόντο αυτών των εξελίξεων και δεδομένων, σύμφωνα με την μελέτη της Nyman, αναπτύσσεται ο κίνδυνος πολεμικών αναφλέξεων σε διάφορες επίμαχες περιοχές, όπως για παράδειγμα, η θάλασσα της Αρκτικής, καθώς οι πάγοι λιώνουν και τα θαλάσσια περάσματα διευρύνονται κατά τη διάρκεια του έτους, και τις χώρες της περιοχής να ερίζουν για τα κοιτάσματα –Ρωσία, Νορβηγία, Δανία κ.ά.- ενώ ανάλογα προβλήματα ανακύπτουν και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.