Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITALTV 197
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
15 Μαρτίου 2016 16:10

Ο μυστικός «πόλεμος των drones» των ΗΠΑ στη Σομαλία

d3df5ab529cc57a70c8de1ccc5bedab4 XL 7338539d

Με τη Μέση Ανατολή στις φλόγες (Συρία, Ιράκ, Υεμένη), τη Λιβύη βυθισμένη σε χάος και τον «παγωμένο πόλεμο» στην Ουκρανία, είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς συγκρούσεις που μαίνονται σε άλλα σημεία του κόσμου- και την, όχι και τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό, εμπλοκή δυνάμεων.Με τη Μέση Ανατολή στις φλόγες (Συρία, Ιράκ, Υεμένη), τη Λιβύη βυθισμένη σε χάος και τον «παγωμένο πόλεμο» στην Ουκρανία, είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς συγκρούσεις που μαίνονται σε άλλα σημεία του κόσμου- και την, όχι και τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό, εμπλοκή δυνάμεων της Δύσης σε αυτές.

Προ ολίγων ημερών το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα ισοπέδωσε στρατόπεδο εκπαίδευσης της ισλαμιστικής οργάνωσης Σαμπάμπ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 150 μαχητών, οι οποίοι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, θεωρείται πως είχαν συγκεντρωθεί εκεί για «τελετή αποφοίτησης», εν όψει επίθεσης κατά αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στην ανατολική Αφρική.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ επεσήμαναν ότι το πλήγμα πραγματοποιήθηκε τόσο από drones όσο και από επανδρωμένα αεροσκάφη, που χρησιμοποίησαν πυραύλους και κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας. Θεωρείται πως δεν υπήρξαν απώλειες αμάχων.

Όπως υπογραμμίζουν οι New York Times, επρόκειτο για την πλέον θανάσιμη επίθεση κατά της Σαμπάμπ, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που διαρκεί εδώ και 10 χρόνια: Η οργάνωση – υπεύθυνη για μια από τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αφρική, σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι το 2013- συνδέεται με την αλ Κάιντα και το πλήγμα αυτό συνιστά αλλαγή από την προηγούμενη στρατηγική, με την οποία στοχεύονταν κυρίως οι ηγήτορες της οργάνωσης και όχι οι μαχητές της.

Το συγκεκριμένο πλήγμα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των επιχειρήσεων της κυβέρνησης Ομπάμα κατά της τρομοκρατίας σε ένα μέτωπο το οποίο «περνά στα ψιλά» της διεθνούς ειδησεογραφίας: την Αφρική. Η επέκταση του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη έχει δημιουργήσει προβληματισμούς ότι θα μπορούσε να υπάρξει εξάπλωση και σε άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής, κάτι που οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν. Ήδη οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δραστηριοποιούνται, σε συνεργασίας με συμμάχους τους, στο Μάλι, τον Νίγηρα και τη Μπουρκίνα Φάσο (κατά της αλ Κάιντα), στη Νιγηρία, το Καμερούν και το Τσαντ (κατά της Μπόκο Χαράμ) και στη Σομαλία και την Κένυα (κατά της Σαμπάμπ), σε έναν πολυμέτωπο πόλεμο κατά του εξτρεμιστικού Ισλάμ στην Αφρική. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν μικρό αριθμό εκπαιδευτών και συμβούλων στις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης (κυρίως κενυατικές) στη Σομαλία.

Το πλήγμα αυτό ήταν το σημαντικότερο αεροπορικό χτύπημα των ΗΠΑ κατά της Σαμπάμπ από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν αμερικανικό drone σκότωσε τον ηγέτη της οργάνωσης, Αχμέντ Αμπντί Γκοντάνε. Επίσης, ο Αντάν Γκαράρ, ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης, σκοτώθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο από χτύπημα από drone στο όχημά του. Παρόλα αυτά, η Σαμπάμπ φαίνεται να έχει ανακάμψει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για επιθέσεις με πάνω από 150 νεκρούς μέσα στους δύο τελευταίους μήνες, καθώς και για βόμβα σε σομαλικό αεροσκάφος και επιθέσεις στο Μογκαντίσου και την κεντρική Σομαλία. Παράλληλα, ομάδες εκτελεστών έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, εξοντώνοντας κυβερνητικούς αξιωματούχους, «αποστάτες» κ.α., ενώ αντάρτες της Σαμπάμπ έχουν ανακαταλάβει πόλεις που ήταν υπό τον έλεγχο των ειρηνευτικών δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης (στρατιώτες από Ουγκάντα, Μπουρούντι, Κένυα, Τζιμπουτί και άλλες αφρικανικές χώρες), μετά την αποχώρησή τους. Γενικά, η Σαμπάμπ θεωρείται ότι ήταν κάποτε ισχυρή, μετά αποδυναμώθηκε πολύ και τώρα είναι κάπου στο ενδιάμεσο, ενώ κάποιοι αναλυτές την θεωρούν εφάμιλλη του Ισλαμικού Κράτους όσον αφορά στη στρατολόγηση νέων μελών.

Όπως αναφέρεται σε εκτενή δημοσιεύματα του Bureu of Investigative Journalism σχετικά με τους «πολέμους των drones» στη Σομαλία και αλλού, των επιχειρήσεων στη Σομαλία ηγείται η JSOC (Joint Special Operations Command), ενώ σημαντική παρουσία έχει και η CIA, η οποία επιχειρούσε από μυστική βάση στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου. Στις επιχειρήσεις των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων έχουν χρησιμοποιηθεί, πέρα από drones, ελικόπτερα, επανδρωμένα αεροσκάφη (τόσο μαχητικά όσο και μεγάλα, βαριά οπλισμένα AC-130), αλλά και μονάδες χερσαίων επιχειρήσεων. Πάντως, η συγκεκριμένη αεροπορική επίθεση είχε τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών που έχει καταγραφεί σε επίθεση με drones (σημειώνεται ότι επιχειρήσεις τέτοιου τύπου διεξάγονται από το 2001). Μέχρι τώρα, τα πρωτεία κατείχε επίθεση με 81 νεκρούς στο Πακιστάν το 2006.

Πηγή:http://www.huffingtonpost.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Φεβρουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Φεβρουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές…
Security TOP 50
Η προστασία εταιρειών, επιχειρήσεων και φυσικά, της ανθρώπινης ζωής είναι κρίσιμης σημασίας γι’ αυτό και οι εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη, παραγωγή και προσφορά φυσικών, τεχνολογικών και…
Εμπιστευτείτε την TexDesigns ως τον κατάλληλο συνεργάτη σας
Με τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας συνεχώς να αλλάζουν, η επιλογή μιας έμπειρης και τεχνολογικά καταρτισμένης εταιρείας παροχής συστημάτων ασφαλείας, είναι ζωτικής σημασίας για κ…
Πάνω από 62.000 κάμερες ασφαλείας τοποθετήθηκαν στην Μπανγκόκ το 2022-2023
Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα της 6Wresearch, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης σχεδιάζει να εγκαταστήσει ακόμα περισσότερες κάμερες παρακολούθησης βίντεο προκειμένου να μειώσει το ποσοστό εγκληματικότητ…