Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ
Η καλύτερη αντιπειρατεία είναι η βελτίωση της ζωής στη χώρα
Μπορεί να μην υποτιμούν την σημαντική πρόοδο που έχει επιτελεστεί στο μέτωπο της καταπολέμησης της πειρατείας στην περιοχή των ακτών της Σομαλίας, ωστόσο οι επιτελείς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διατύπωσαν μια πολύ σημαντική θέση: Ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την πάταξη του φαινομένου που απειλεί την ασφάλεια της παγκόσμιας.Μπορεί να μην υποτιμούν την σημαντική πρόοδο που έχει επιτελεστεί στο μέτωπο της καταπολέμησης της πειρατείας στην περιοχή των ακτών της Σομαλίας, ωστόσο οι επιτελείς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διατύπωσαν μια πολύ σημαντική θέση: Ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την πάταξη του φαινομένου που απειλεί την ασφάλεια της παγκόσμιας ναυσιπλοίας είναι η παρουσία μιας αποδοτικής κυβέρνησης, και ενός κράτους που θα παρέχει τις βασικές υπηρεσίες προς τους κατοίκους της φτωχής αφρικανικής χώρας, ώστε οι άνθρωποι να ζουν με αξιοπρέπεια.
Στο πλαίσιο ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την πειρατεία στα ανοικτά των ακτών της ανατολικής Αφρικής, ο υπό τον Γενικό Γραμματέα για τις Πολιτικές Υποθέσεις του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν τόνισε ότι «αυτή η πολύπλευρη προσέγγιση μπορεί να επιτρέψει στη Σομαλία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά , και τελικά να νικήσει ολοκληρωτικά την πειρατεία».
«Δεν πρέπει μόνο να ρωτάμε τι άλλο χρειάζεται να γίνει για να διασφαλιστεί ότι η μάστιγα αυτή δεν θα επανακάμψει δριμύτερη, αλλά και τι είδους υποστήριξη θα μπορούσε να παρασχεθεί στη Σομαλία, έτσι ώστε η χώρα αυτή να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην απειλή της πειρατείας, χωρίς εξάρτηση από τρίτες χώρες και την υποστήριξη των διεθνών ναυτικών δυνάμεων », πρόσθεσε το στέλεχος του ΟΗΕ.
Η μείωση των πειρατικών επιθέσεων στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας είναι μια ευκαιρία για να επανεξεταστούν οι τρέχουσες προσπάθειες και να χαραχτεί μια μακροπρόθεσμη προοπτική για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα το φαινόμενο της πειρατείας στη Σομαλία. Κι εδώ καθοριστικός παράγοντας είναι η αντιμετώπιση των υποκείμενων συνθηκών που ευνοούν την αναπαραγωγή της πειρατείας, όπως η πολιτική αστάθεια και η έλλειψη εναλλακτικών μορφών και δρόμων επιβίωσης για τους φτωχούς Σομαλούς.
«Η κατάρρευση του κράτους στη Σομαλία και άλλες πολιτικές προκλήσεις βρίσκονται στη ρίζα του προβλήματος», εξήγησε εύστοχα ο κ. Φέλτμαν, προσθέτοντας ότι αυτό αναγνωρίστηκε στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανόμενης του πιο πρόσφατος ψηφίσματος 2125 του 2013. Ο κ. Φέλτμαν παρουσίασε επίσης στο Συμβούλιο την έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την πειρατεία που υποβάλλεται σύμφωνα με το εν λόγω ψήφισμα.
Από την έκδοση του πρώτου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα, τον Ιούνιο του 2008, μερικές από τις πιο επείγουσες απαντήσεις έχουν περιστραφεί γύρω από τους «δίδυμους άξονες της αποτροπής των πειρατικών επιθέσεων και της δίωξης και επιβολής κυρώσεων των πειρατών», πρόσθεσε ο κ. Φέλτμαν. Οι συντονισμένες προσπάθειες που υπήρξαν από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, διάφορους οργανισμούς και τον ναυτιλιακό κλάδο, έχουν οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των πειρατικών φαινομένων στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας και μάλιστα πλέον μιλάμε για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Πράγματι, η τελευταία φορά που ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο έγινε στόχος πειρατείας ήταν πριν από δύο περίπου χρόνια.
Ωστόσο, ο Φέλμαν προειδοποίησε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί υπάρχει κίνδυνος να χαθεί, εάν δε συνεχιστούν οι προσπάθειες αποτροπής των πειρατών από τη διεθνή ναυτική παρουσία και τα μέτρα αυτοπροστασίας που εγκρίθηκαν από τη ναυτιλιακή βιομηχανία. «Η πρόοδος αυτή είναι εύθραυστη και αναστρέψιμη. Βλέπουμε ακόμα πειρατές που προσπαθούν να επιτεθούν σε πλοία και να συλλάβουν ομήρους για λύτρα» επεσήμανε ο κ. Φέλτμαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να στηρίξει τις περιφερειακές προσπάθειες για την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Στρατηγικής για την Αφρική 2050 (2050 AIM Strategy), που εγκρίθηκε από την Αφρικανική Ένωση και άλλους περιφερειακούς παράγοντες ώστε να επιτραπεί στις χώρες της περιοχής να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη σύγχρονη μάστιγα της πειρατείας.
Πάντως αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι Σομαλοί πειρατές εξακολουθούν να κρατούν ομήρους συνολικά 37 ναυτικούς, κι αυτό αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα.