Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
1 Νοεμβρίου 2018 11:35

9 στις 10 εταιρείες λειτουργούν με περιορισμένη κυβερνοασφάλεια

656d99e255b6f7e3b227775eb834d5d0 XL 590a5990

Τα ζητήματα της κυβερνοασφάλειας κυριαρχούν όλο και περισσότερο στις ατζέντες των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών παγκοσμίως.

Τα ζητήματα της κυβερνοασφάλειας κυριαρχούν όλο και περισσότερο στις ατζέντες των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών παγκοσμίως. Ένα χρόνο μετά από τα ισχυρά χτυπήματα κυβερνοεπιθέσεων σε επιχειρήσεις, αλλά και τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για επιθέσεις υποστηριζόμενες από κυβερνήσεις, οι ανησυχίες για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο γίνονται όλο και πιο πιεστικές, όπως και η ανάγκη διαχείρισης τους. Η φετινή έκδοση της ετήσιας έρευνας της ΕΥ, Global Security Information Survey (GISS) 2018-19, καταγράφει την εικόνα που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο διεθνώς – και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 87% των επιχειρήσεων προσπαθεί με περιορισμένο προϋπολογισμό να εξασφαλίσει το επίπεδο κυβερνοασφάλειας και ανθεκτικότητας που απαιτείται. Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (το 55%) αναφέρουν ότι δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να καταστήσουν την προστασία της επιχείρησης αναπόσπαστο μέρος της συνολικής επιχειρησιακής τους στρατηγικής και της υλοποίησης της. Παραδόξως, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις υστερούν περισσότερο από τις μικρότερες σε αυτόν τον τομέα (58% έναντι 54%). Ωστόσο, οι προϋπολογισμοί για την κυβερνοασφάλεια αυξάνονται, καθώς οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι πιο πιθανό να αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους φέτος (63%) και την επόμενη χρονιά (67%), σε σχέση με τις μικρότερες επιχειρήσεις (50% και 66% αντίστοιχα).

Προτεραιότητα
Πάντως, οι ίδιες επιχειρήσεις έχουν αρκετά σαφή εικόνα της σπουδαιότητας που έχει για τη λειτουργία τους το ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό στην πλειοψηφία τους (77%) επιδιώκουν να προχωρήσουν πέρα από τη στοιχειώδη προστασία στον κυβερνοχώρο, προς την τελειοποίηση των δυνατοτήτων της, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών και τα data analytics.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μόνο το 8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι υπηρεσίες του για την ασφάλεια των πληροφοριών ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες, ενώ το 78% και το 65% των μεγαλύτερων και μικρότερων επιχειρήσεων, αντίστοιχα, αναφέρουν ότι καλύπτονται τουλάχιστον μερικώς οι ανάγκες τους.

Επενδύσεις
Όλες οι επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στην έρευνα, πραγματοποιούν έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και αυξάνουν τις δαπάνες τους στις αναδυόμενες τεχνολογίες. Το cloud computing (52%), τα cybersecurity analytics (38%), και το mobile computing (33%) αποτελούν τις κορυφαίες προτεραιότητες για επενδύσεις στις αναδυόμενες τεχνολογίες για την κυβερνοασφάλεια φέτος.

Στο μεταξύ, η έρευνα αναδεικνύει ένα πολύ κομβικό ζήτημα για την ψηφιακή ασφάλεια: οι απρόσεκτοι υπάλληλοι αποτελούν την “αχίλλειο πτέρνα” των επιχειρήσεων, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις ενδέχεται να μην εντοπίζουν όλες τις παραβιάσεις. Τα πιο επικίνδυνα τρωτά σημεία των επιχειρήσεων είναι οι απρόσεκτοι ή μη πλήρως ενήμεροι υπάλληλοι (34%), οι ξεπερασμένοι έλεγχοι ασφαλείας (26%), η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση (13%), και η χρήση του cloud computing (10%). Μόνο το 8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα συστήματα ασφαλείας καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του, ενώ το 38% θεωρεί ότι δεν είναι πιθανό να εντοπιστεί μια περίπλοκη παραβίαση και λιγότερο από το 10% πιστεύει ότι διαθέτει ώριμα συστήματα ασφαλείας.

Αντιμετώπιση
Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις (82%) δεν έχουν σαφή εικόνα για το κατά πόσον εντοπίζουν αποτελεσματικά τυχόν παραβιάσεις. Μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από κάποια επίθεση κατά το περασμένο έτος, λιγότερο από το ένα τρίτο (31%) αναφέρει ότι η παραβίαση ανακαλύφθηκε από το κέντρο ασφαλείας του. Η κυβερνοασφάλεια δεν επηρεάζει πλήρως τα στρατηγικά σχέδια των επιχειρήσεων, καθώς το αρμόδιο στέλεχος δε μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 18% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι η ασφάλεια των πληροφοριών επηρεάζει σημαντικά τα στρατηγικά σχέδια μιας επιχείρησης σε τακτική βάση, ενώ το 60% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το πρόσωπο που είναι άμεσα υπεύθυνο για την ασφάλεια των πληροφοριών δεν αποτελεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Ωστόσο, το 70% όλων των επιχειρήσεων (73% των μεγαλύτερων και 68% των μικρότερων) δηλώνει ότι η ηγετική ομάδα έχει ολοκληρωμένη κατανόηση των θεμάτων ασφαλείας ή κάνει θετικά βήματα για να βελτιώσει την κατανόησή τους.

πηγή: http://www.sepe.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...