Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Αμφιλεγόμενο ευρωσχέδιο για «έξυπνα σύνορα»
Σχέδιο για «Έξυπνα Σύνορα» προωθεί η ΕΕ για τη θωράκιση των συνόρων της από τα εκατομμύρια των μεταναστών που εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στην επικράτεια της ΕΕ. Το ίδιο σχέδιο είχε προταθεί το 2013, αλλά δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων. Φέτος ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επαναφέρει το σχέδιο.Σχέδιο για «Έξυπνα Σύνορα» προωθεί η ΕΕ για τη θωράκιση των συνόρων της από τα εκατομμύρια των μεταναστών που εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στην επικράτεια της ΕΕ. Το ίδιο σχέδιο είχε προταθεί το 2013, αλλά δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων. Φέτος ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επαναφέρει το σχέδιο, με κάποιες τροποποιήσεις, καθώς το 2014 οι είσοδοι αλλοδαπών από τρίτες χώρες στη «ζώνη Σένγκεν» έφθασαν τα 200 εκ. και την επόμενη δεκαετία αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% την επόμενη δεκαετία. Η Κομισιόν θέλει πιο αυστηρούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα. Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις υπόσχεται μία «μελέτη επιπτώσεων», την οποία θα παρουσιάσει στις αρχές του 2016.
Εάν προωθηθεί το σχέδιο χωρίς αντιδράσεις, η ΕΕ θα δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες δακτυλικών αποτυπωμάτων σε όλον τον κόσμο. Αυτό όμως λειτουργεί και ως «κόκκινο πανί» για όσους αντιδρούν στο σχέδιο, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν έχει καν προσδιοριστεί ο συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο θα κρατηθούν όλα αυτά τα δακτυλικά αποτυπώματα. Η Κομισιόν λέει ότι αυτό γίνεται για να εντοπιστούν οι overstayers, αλλά δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό πράξη.
Ένα άλλο στοιχείο κριτικής είναι το κόστος, που αναμένεται να πλησιάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Αλλά σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται μόνο οι ενέργειες του κεντρικού σχεδιασμού στις Βρυξέλλες και όχι η αντίστοιχη επένδυση των κρατών-μελών. Σύμφωνα με τους πολέμιους του σχεδίου, τα κόστη θα είναι πολύ υψηλότερα, καθώς τα χρήματα που θα δαπανήσουν τα κράτη μέλη για εξοπλισμό, σκάνερ, σαρωτές και όλη τη σχετική τεχνολογία δεν περιλαμβάνονται καν στη σχετική μελέτη.