Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Αναλυτές: Η Ευρώπη θα ζει πλέον υπό τη σκιά των απειλών για την ασφάλεια
Ειδικοί επί των θεμάτων τρομοκρατίας εκτιμούν ότι η Ευρώπη μπαίνει σε μία νέα εποχή, καθώς θεωρούν ότι τους επόμενους μήνες η «γηραιά» ήπειρος θα είναι αντιμέτωπη με περισσότερες απειλές και αναβολές μαζικών εκδηλώσεων, καθώς ο φόβος για την ασφάλεια θα παραμείνει υψηλόςΕιδικοί επί των θεμάτων τρομοκρατίας εκτιμούν ότι η Ευρώπη μπαίνει σε μία νέα εποχή, καθώς θεωρούν ότι τους επόμενους μήνες η «γηραιά» ήπειρος θα είναι αντιμέτωπη με περισσότερες απειλές και αναβολές μαζικών εκδηλώσεων, καθώς ο φόβος για την ασφάλεια θα παραμείνει υψηλός.
Μετά από τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, αναλυτές στη Βρετανία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη εκτιμούν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πρέπει να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει την πρόθεση και την ικανότητα να πλήξει ευρωπαϊκούς στόχους, σε επιθέσεις με επαγγελματικό σχεδιασμό και εκτέλεση.
Μόλις τα τελευταία 24ωρα, σήμανε συναγερμός στο Μόναχο, λόγω πληροφοριών για επικείμενη επίθεση, σιδηροδρομικοί σταθμοί στη Μόσχα εκκενώθηκαν για να γίνουν έρευνες για τυχόν ύπαρξη βόμβας, ενώ εκδηλώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είτε ματαιώθηκαν, είτε πραγματοποιήθηκαν σε μικρότερη κλίμακα, εξαιτίας της ανησυχίας για την ασφάλεια.
Ανάλογα περιστατικά είναι πιθανά στο μέλλον, εκτιμά η Μάργκαρετ Γκίλμορ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Royal United Services Institute. «Τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις που ήθελαν να κάνουν επιθέσεις σε πολυπληθή μέρη, οπότε από αυτή την άποψη δεν υπάρχει κάτι νέο. Και από τις επιθέσεις το 2008 στο Μουμπάι, γνωρίζουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα επιθέσεων με όπλα σε πολλαπλά σημεία. Ομως, το νέο τώρα είναι πως το Ισλαμικό Κράτος- μετά από το Παρίσι- απέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει τρομερές επιθέσεις πέρα από την παραδοσιακή ”αρένα” της Μέσης Ανατολής», δήλωσε, μιλώντας στον Guardian.
Όπως τόνισε η ίδια, οι επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα ανέδειξαν το πόσο γρήγορα έχει γιγαντωθεί το ISIS. Οι υπηρεσίες ασφαλείας κάθε χώρας θα πρέπει να εξακολουθήσουν να κρίνουν κάθε απειλή επί της ουσίας, πρόσθεσε, αλλά η γνώση ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει τη δυνατότητα να κάνει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας συνεπάγεται αυξημένη ασφάλεια και δυνητικά περισσότερες ακυρώσεις γεγονότων υψηλού προφίλ.
«Είναι σαφές, από τα όσα είδαμε στο Παρίσι, ότι είναι ικανοί να εκπαιδεύσουν, να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν τέτοιες επιθέσεις. Και αυτό είναι κάτι που οι υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη θα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη», πρόσθεσε.
Ανάλογη άποψη έχει και ο καθηγητής Ρικ Κοολσάετ, ειδικός επί των ζητημάτων τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Όπως τόνισε, αν και δεν είναι νέο φαινόμενο η επιθυμία τρομοκρατικών οργανώσεων να θέλουν να κάνουν επιθέσεις σε πολυπληθείς συγκεντρώσεις- όπως για παράδειγμα σε εκδηλώσεις για την έλευση του νέου έτους- η εξέλιξη του Ισλαμικού Κράτους σημαίνει ότι η Ευρώπη μπαίνει σε μία νέα εποχή.
Η τρομοκρατική οργάνωση έχει γίνει «αντικείμενο κάθε είδους φαντασίωσης για κάθε είδους άτομα, από εκείνους που αναζητούν τη δράση μέχρι τους πνευματικά ασταθής, οι οποίοι θέλουν να είναι μέρος του ISIS. Και αυτό κάνει πολύ πιο δύσκολη τη δουλειά των υπηρεσιών ασφαλείας».
«Τους μήνες που θα ακολουθήσουν θα αντιμετωπίσουμε μία νέα κανονικότητα», τόνισε ο Κοολσάετ. «Κάποια μέρα, η δημοσιότητα γύρω από τον ISIS θα εξαφανιστεί, αλλά μέχρι να γίνει αυτό φοβάμαι ότι θα έχουμε περισσότερες απειλές, αναβολές, εφόδους σε σπίτια και συλλήψεις, καθώς οι χώρες συμβιβάζονται με την έκταση της τρομοκρατικής οργάνωσης και των προθέσεών της. Είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσουμε», τόνισε.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι να συνδυάζουν την προσφυγική κρίση της Ευρώπης, με την ενισχυόμενη τρομοκρατική απειλή.
«Φοβάμαι ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο θα φέρει κάτι σαν υστερία. Δεν πρέπει να συγχέουμε αυτά τα δύο διαφορετικά ζητήματα και πρέπει να ανησυχούμε για τους πολιτικούς που προσπαθούν να το κάνουν αυτό», τόνισε.
Πηγή: http://www.iefimerida.gr