Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ανάπτυξη Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας
Για την ανάπτυξη ειδικών μονάδων της Frontex οι οποίες θα φρουρούν τα βόρεια χερσαία σύνορα της Ελλάδας, πιέζουν μια σειρά από χώρες της ΕΕ., κυρίως εκείνες της Κεντρικής Ευρώπης. Πρόκειται για τις Ομάδες Ταχείας Επέμβασης στα Σύνορα (RABIT είναι το αγγλικό αρκτικόλεξο), οι οποίες είναι επιφορτισμένες με τη φύλαξη χερσαίων συνόρων..Για την ανάπτυξη ειδικών μονάδων της Frontex οι οποίες θα φρουρούν τα βόρεια χερσαία σύνορα της Ελλάδας, πιέζουν μια σειρά από χώρες της ΕΕ., κυρίως εκείνες της Κεντρικής Ευρώπης. Πρόκειται για τις Ομάδες Ταχείας Επέμβασης στα Σύνορα (RABIT είναι το αγγλικό αρκτικόλεξο), οι οποίες είναι επιφορτισμένες με τη φύλαξη χερσαίων συνόρων, σε συνεργασία, βεβαίως, με τις χώρες υποδοχής. Οι αποστολές αυτές γίνονται για περιορισμένο χρονικό διάστημα, έως ότου κριθεί ότι έχουν επιτύχει τον σκοπό τους. Εν προκειμένω, η ανάπτυξη των μονάδων RABIT στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας θα εμποδίζει την είσοδο μεταναστών από τον Έβρο, αλλά και την έξοδο όσων βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα προς βορράν.
Η ανάπτυξη των συγκεκριμένων μονάδων μπορεί να γίνει μόνο έπειτα από αίτημα του κράτους-μέλους προς τη Frontex, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγονται αυτοί οι συνοριοφύλακες. Αυτό το αίτημα δεν έχει, βέβαια, καμία σχέση με τη χθεσινή δήλωση της κ. Αγκελα Μέρκελ. Ως προς τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, η ενίσχυση της παρουσίας της Frontex αποτελεί πάγιο αίτημα της Αθήνας.
Πηγή: www.kathimerini.gr