Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
«Ανώτατο όριο» προσφύγων στην ΕΕ;
Πόσο πιθανός είναι ο καθορισμός ανώτατου ορίου στον αριθμό προσφύγων που εισέρχονται κάθε χρόνο στην ΕΕ; Η Αυστρία αναμένεται να καταθέσει σύντομα σχετικό σχέδιο στις Βρυξέλλες. Πως θα αντιδράσει όμως η Κομισιόν; Η Βιέννη ζητά εδώ και καιρό να οριστεί για ολόκληρη την ΕΕ ένα «ανώτατο όριο» για τους πρόσφυγες που εισέρχονται κάθε χρόνο στην ΕυρώπηΠόσο πιθανός είναι ο καθορισμός ανώτατου ορίου στον αριθμό προσφύγων που εισέρχονται κάθε χρόνο στην ΕΕ; Η Αυστρία αναμένεται να καταθέσει σύντομα σχετικό σχέδιο στις Βρυξέλλες. Πως θα αντιδράσει όμως η Κομισιόν;
Η Βιέννη ζητά εδώ και καιρό να οριστεί για ολόκληρη την ΕΕ ένα «ανώτατο όριο» για τους πρόσφυγες που εισέρχονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Όπως δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Bild o αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα η Αυστρία θα καταθέσει σύντομα ένα συνολικό σχέδιο στις Βρυξέλλες. Η Βιέννη έχει θεσπίσει ήδη σχετικό όριο και επιτρέπει σε συνολικά 37.500 πρόσφυγες να περνούν κάθε χρόνο τα σύνορά της.
Παράλληλα το αυστριακό σχέδιο προβλέπει την κατάθεση αιτήσεων χορήγησης ασύλου μόνο εκτός ΕΕ. Σύμφωνα με την Βιέννη θα πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος στην ΕΕ μόνο σε όσους που έχουν λάβει άσυλο. Οι αιτήσεις θα πρέπει κατά συνέπεια να καταθέτονται σε τρίτες χώρες, όπως είναι ο Νίγηρας, η Ιορδανία και το Ουσμπεκιστάν. Σύμφωνα με τους Αυστριακούς σε αυτές τις χώρες θα πρέπει να μεταφέρονται και όσοι πρόσφυγες ή μετανάστες διασώζονται στη Μεσόγειο.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλησε να σχολιάσει το αυστριακό αίτημα για «ανώτατο όριο» στους πρόσφυγες. Αντ΄ αυτού η εκπρόσωπος της Νατάσα Μπερντό κατέστησε σαφές ότι η Κομισιόν έχει διαφορετική θέση στο ζήτημα: «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την συνεργασία και να βελτιώσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης στις χώρες προέλευσης και διέλευσης προσφύγων και μεταναστών, πριν εκείνοι ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Συνεργαζόμαστε ήδη στενά όχι μόνο με χώρες της βόρειας Αφρικής, αλλά και της υποσαχάριας από όπου ξεκινούν ή περνούν οι πρόσφυγες».
Η Κομισιόν παραπέμπει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στα αυστριακά σύνορα, δηλώνει ο υπΕσ. Βόλφγκανγκ Σόμποτκα
Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στα αυστριακά σύνορα, δηλώνει ο υπΕσ. Βόλφγκανγκ Σόμποτκα
Όπως η Γερμανία έτσι και η Αυστρία προτίθεται να παρατείνει τους ελέγχους στα σύνορά της πέρα από τα μέσα Φεβρουαρίου. Η δήλωση του συντηρητικού αυστριακού υπουργού Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα στην γερμανική εφημερίδα Die Welt είναι σαφής: «Όσο η ΕΕ δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα, θα λαμβάνουμε μέτρα σε εθνικό επίπεδο».
Τον Νοέμβριο η Κομισιόν είχε εγκρίνει τους εθνικούς συνοριακούς ελέγχους για τρεις επιπλέον μήνες μέχρι τον Φεβρουάριο, είχε όμως ταχθεί κατά μιας παράτασης. Όπως όμως δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερντό «η Κομισιόν δεν θα ήθελε να προχωρήσει σε συστάσεις ως προς τους συνοριακούς ελέγχους, μιας και η σχετική απόφαση θα ληφθεί από τους πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όσο πλησιάζουμε στον Φεβρουάριο».
Σύμφωνα με το άρθρο 29 της Συνθήκης Σένγκεν είναι εφικτή μιας παράταση των εθνικών συνοριακών ελέγχων και μετά τον Φεβρουάριο. Το ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ Κομισιόν και χωρών-μελών. Γερμανία και Αυστρία έχουν πάντως ξεκαθαρίσει ότι θα τους παρατείνουν. Κατά συνέπεια ο χώρος Σένγκεν απέχει ακόμα πολύ από μια κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα.
Κάριν Μπενς / Στέφανος Γεωργακόπουλος