Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
CTI Frameworks : Αναλύοντας το Diamond μοντέλο
Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη όσον αφορά το εξελισσόμενο τοπίο των απειλών. Οι επιτυχείς επιθέσεις ransomware και malware αυξάνονται και οι ευπάθειες zero-day δημιουργούν επείγουσα ανάγκη προληπτικών μέτρων για τον εντοπισμό και την απόκριση απειλών. Ως αποτέλεσμα, το Cyber Threat Intelligence (CTI) έχει καταστεί απαραίτητο, χρησιμεύοντας ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που επιτρέπει στους οργανισμούς να προετοιμάζονται, να υπερασπίζονται και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε απειλές στον κυβερνοχώρο. Το CTI παρέχει στον οργανισμό σας τα απαραίτητα σήματα για πιθανές απειλές που ξεπερνούν τις παραδοσιακές λύσεις αναγνώρισης και ανίχνευσης, όπως firewalls, φίλτρα email και λύσεις EDR/XDR. Η αξιοποίηση ενός πλαισίου όπως το μοντέλο Diamond μπορεί να βοηθήσει στην παροχή μιας δομημένης προσέγγισης για την κατανόηση, την κατηγοριοποίηση και την απόκριση σε απειλές στον κυβερνοχώρο. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τη χρησιμότητα του CTI και τον τρόπο με τον οποίο το μοντέλο Diamond μπορεί να χρησιμεύσει ως αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής σας CTI για αποτελεσματική ανίχνευση και απόκριση απειλών.
Πώς το CTI ωφελεί τους οργανισμούς
Το CTI είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο κάθε σύγχρονης στρατηγικής κυβερνοασφάλειας και περιλαμβάνει συλλογή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με πιθανές και ενεργές επιθέσεις που απειλούν έναν οργανισμό. Αυτό επιτρέπει στις ομάδες ασφαλείας να κατανοήσουν τις τακτικές, τις τεχνικές και τις διαδικασίες (TTP) διαφόρων απειλών στον κυβερνοχώρο, από κακόβουλο λογισμικό έως επιθέσεις που βασίζονται σε δίκτυο, επιτρέποντάς τους να βελτιώσουν τις δυνατότητες ανίχνευσης και απόκρισης. Αυτό μετατοπίζει την προσέγγιση της κυβερνοασφάλειας ενός οργανισμού από μια αντιδραστική σε μια προληπτική, μέσω των εξής:
Ταχύτερη απόκριση: Με μια καλά δομημένη διαδικασία CTI, οι οργανισμοί μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον χρόνο αντίδρασής τους στις απειλές. Η σαφέστερη κατανόηση των επιθέσεων επιτρέπει ταχύτερες και πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις σε ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών απειλών.
Καλύτερη αποκατάσταση: Το CTI εντοπίζει και αναλύει τις απειλές, επιτρέποντας την διαμόρφωση πιο αποτελεσματικών στρατηγικών αποκατάστασης, που αντιμετωπίζουν άμεσα τους φορείς επίθεσης και τις ευπάθειες που εκμεταλλεύονται οι φορείς απειλών.
Περιορισμός της ζημιάς: Λόγω μιας πιο αποτελεσματικής απόκρισης και αποκατάστασης, υπάρχει μικρότερο περιθώριο ευκαιρίας για τους εισβολείς να υπονομεύσουν έναν οργανισμό, με αποτέλεσμα μικρότερο συνολικό κίνδυνο και χαμηλότερο κόστος απόκρισης συμβάντος.
Μειωμένος κίνδυνος επαναλαμβανόμενων συμβάντων: Το αποτελεσματικό CTI αναλύει προηγούμενα περιστατικά για να κατανοήσει τα ιστορικά μοτίβα των παραγόντων απειλών και προηγούμενους συμβιβασμούς για να αποτρέψει επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις. Αντί να περιμένει να δράσει όταν συμβεί ένα περιστατικό, το CTI ενισχύει τελικά τις δυνατότητες ενός οργανισμού να προστατεύεται μέσω μιας πολύ πιο διορατικής και προληπτικής προσέγγισης, βελτιώνοντας τη συνολική του ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο.
Τι είναι το Diamond Model;
Το μοντέλο Diamond είναι ένα πλαίσιο που επιτρέπει την ολοκληρωμένη κατανόηση και ανάλυση των απειλών στον κυβερνοχώρο παρέχοντας μια πολυδιάστατη προοπτική αυτών των απειλών, βοηθώντας τους οργανισμούς να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις για την ασφάλεια. Το μοντέλο Diamond αναλύει ένα σενάριο κυβερνοεπίθεσης σε τέσσερα κύρια στοιχεία: αντίπαλος, ικανότητα, υποδομή και θύμα.
Αντίπαλος: Εδώ κατανοείτε τον αντίπαλο πίσω από μια επίθεση, τα κίνητρά του, τους πόρους, την πολυπλοκότητα και το ιστορικό επιθέσεων. Είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό των ειδών απειλών που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας οργανισμός και του συνολικού επιπέδου κινδύνου.
Δυνατότητα: Αναφέρεται στα εργαλεία, τις τεχνικές και τις διαδικασίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας εισβολέας για να εκτελέσει μια επίθεση. Οι δυνατότητες περιλαμβάνουν τύπους κακόβουλου λογισμικού, τεχνικές διείσδυσης και αποφυγής και εκμεταλλεύσεις.
Υποδομή: Αντιπροσωπεύει τους πόρους που αξιοποιεί ένας αντίπαλος για να θέσει σε κίνδυνο έναν οργανισμό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διακομιστές, κιτ εκμετάλλευσης, κλεμμένα διαπιστευτήρια ή botnet. Γνωρίζοντας τι χρησιμοποιείται σε μια επίθεση, ένας οργανισμός μπορεί να εντοπίσει, να παρακολουθήσει και να προστατεύσει καλύτερα από μια απειλή.
Θύμα: Αυτός είναι πού στοχεύει μια απειλή, είτε πρόκειται για υπάλληλο, συσκευή, δίκτυο, βάση δεδομένων ή οργανισμό. Γνωρίζοντας τι ή ποιος κινδυνεύει περισσότερο, γιατί και πώς στοχεύονται, οι οργανισμοί μπορούν να εντοπίσουν καλύτερα τις πιθανές ευπάθειές τους και να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας.
Το μοντέλο Diamond ενσωματώνει επίσης και Ομάδες Δραστηριότητας Threat Intelligence που παρέχουν μια προοπτική πέρα από το χρόνο μέσω των εξής:
Νήμα δραστηριότητας: Αυτό ανιχνεύει την ακολουθία γεγονότων ή ενεργειών που σχετίζονται με μια μεμονωμένη εισβολή ή μια ομάδα σχετικών εισβολών, συνδέοντας τα τέσσερα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω στο πέρασμα του χρόνου.
Ομάδα Δραστηριότητας: Συγκεντρώνει πολλαπλά Activity Threats και αντιπροσωπεύει τις δραστηριότητες ενός μεμονωμένου αντιπάλου ή ομάδας αντιπάλων.
Το μοντέλο Diamond είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που παρέχει μια ολιστική άποψη μιας απειλής στον κυβερνοχώρο, με την πάροδο του χρόνου, σχεδιασμένο να εντοπίζει πρότυπα που επιτρέπουν σε μια εταιρεία να αναπτύξει αποτελεσματικά αντίμετρα με προληπτικό τρόπο.
Είναι μια πιο αποτελεσματική εφαρμογή του CTI που βοηθά τους οργανισμούς να προβλέπουν και να ανταποκρίνονται σε απειλές.
Γιατί είναι σημαντικό για τους προμηθευτές ασφάλειας να ακολουθούν τα πλαίσια CTI
Δεν μπορεί κάθε οργανισμός να ενσωματώσει πλήρως το CTI ως μέρος της στρατηγικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, αλλά μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να ελέγξει τους προμηθευτές, ειδικά αυτούς που θα είναι βαθιά ενσωματωμένοι σε έναν οργανισμό. Τα ίδια οφέλη που παρέχουν τα πλαίσια CTI σε έναν οργανισμό μπορούν να μεταβιβαστούν από τους προμηθευτές. Οι πάροχοι λύσεων που ακολουθούν πλαίσια CTI είναι πιο αξιόπιστοι και προληπτικοί και μπορούν να παρέχουν πιο ολοκληρωμένες δυνατότητες ανίχνευσης και απόκρισης απειλών, παρέχοντας ανθεκτικότητα έναντι πιο εξελιγμένων απειλών και τρωτών σημείων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Για να αξιολογήσουν τις δυνατότητες CTI ενός προμηθευτή, οι οργανισμοί θα πρέπει να συμμετέχουν σε λεπτομερείς συζητήσεις γύρω από διάφορους βασικούς τομείς, όπως:
Ενημερωμένων Πηγών Πληροφοριών και Προσεγγίσεων: Οι πιο αποτελεσματικοί προμηθευτές κυβερνοασφάλειας πραγματοποιούν τη δική τους έρευνα και συμμετέχουν προληπτικά στο κυνήγι απειλών για να είναι προετοιμασμένοι για τις απειλές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και να προστατεύουν τους πελάτες τους. Αυτό δημιουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά εργαλεία και λύσεις. Μιλήστε με τους προμηθευτές σας για να σας εξηγήσουν πώς παραμένουν ενημερωμένοι για νέες απειλές και πόσο συχνά ενημερώνουν τις πηγές πληροφοριών τους.
Σύνθεση Ερευνητικής Ομάδας: Η δύναμη του CTI ενός προμηθευτή έγκειται στην ερευνητική του ομάδα. Αναζητήστε έναν προμηθευτή με μια ομάδα που διαθέτει ολοκληρωμένη, μακροχρόνια εμπειρία και βρίσκεται στην αιχμή των πιο πρόσφατων απειλών, λύσεων και τρωτών σημείων.
Διαδικασίες αντιμετώπισης απειλών: Το αποτελεσματικό CTI θα πρέπει να ενσωματώνει αποτελεσματικές διαδικασίες απόκρισης εκτός από τη νοημοσύνη των απειλών, οι οποίες περιλαμβάνουν ισχυρά και έγκαιρα μέτρα που προσαρμόζονται στον τύπο των απειλών. Ένας προμηθευτής που ασχολείται με το CTI και τηρεί τα πλαίσια CTI θα είναι ένας πιο πολύτιμος μακροπρόθεσμος συνεργάτης για μια ισχυρότερη θέση ασφάλειας και ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο.
Το CTI συμπληρώνει την εσωτερική και εξωτερική στρατηγική κυβερνοασφάλειας Το CTI παρέχει στους οργανισμούς το στρατηγικό πλεονέκτημα που απαιτείται για τη μετάβαση από μια αντιδραστική σε μια προληπτική στρατηγική, η οποία ενθαρρύνει την πρόβλεψη, τον καλύτερο εντοπισμό απειλών και τον μετριασμό του κινδύνου. Εσωτερικά, οι οργανισμοί μπορούν να αξιοποιήσουν το CTI και τα πλαίσια του, όπως το Diamond Model, για να κατανοήσουν το τοπίο απειλών, να εφαρμόσουν αποτελεσματικές άμυνες, να δημιουργήσουν ισχυρές στρατηγικές απόκρισης και να ενισχύσουν τη στάση ασφαλείας τους με πιο δομημένο και λεπτομερή τρόπο.
Εξωτερικά, οι προμηθευτές ελέγχου μέσω του φακού του CTI μπορούν να βοηθήσουν τους οργανισμούς να επιλέξουν βασικούς συνεργάτες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για ισχυρότερες, μακροπρόθεσμες συνεργασίες. Οι προμηθευτές που αξιοποιούν το CTI είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σε θέση να προστατεύσουν τους πελάτες τους από απειλές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και να προσαρμοστούν σε νέες απειλές και τρωτά σημεία που μπορεί να προκύψουν από μια αλλαγή τακτικής ή νέους περιβαλλοντικούς κινδύνους.
Η Bitdefender εκτιμάται καλά στην προσέγγισή του στο CTI, με μια διεθνή και ισχυρή ομάδα Threat Intelligence που έχει βρει πολλά high-profile vulnerabilities and threats
Συνεχίζει επίσης να αναπτύσσει νέες λύσεις και εργαλεία που αντιμετωπίζουν τα είδη των επιθέσεων που στοχεύουν να συνθέσουν οι κακόβουλες ομάδες. Με το να συμβαδίζει με ένα εξελισσόμενο τοπίο απειλών, μπορεί να εφαρμόσει τις γνώσεις της για την προστασία των πελατών της. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τοπίο απειλών και πόσο σημαντικό είναι το CTI, ανατρέξτε στην αναφορά SANS για το CTI εδώ
Πηγή: https://bitdefender.gr/blog/cti-frameworks-analyontas-to-diamond-montelo/