Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Cyber Security Month: Γιατί πρέπει να καλύπτουμε την κάμερα του υπολογιστή μας;
Με αφορμή τόσο το γεγονός ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της κυβερνοασφάλειας όσο και τις βιντεοκλήσεις που πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, πρέπει να τονίσουμε πως ένα απαραίτητο μέτρο κυβερνοασφάλειας είναι η κάμερα του υπολογιστή να είναι καλυμμένη όποτε αυτή δεν χρησιμοποιείται. Διαφορετικά, οι χρήστες μπορεί να πέσουν θύματα υποκλοπής των προσωπικών τους δεδομένων και βιντεοσκόπησης προσωπικών στιγμών εν αγνοία τουςΜε αφορμή τόσο το γεγονός ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της κυβερνοασφάλειας όσο και τις βιντεοκλήσεις που πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, πρέπει να τονίσουμε πως ένα απαραίτητο μέτρο κυβερνοασφάλειας είναι η κάμερα του υπολογιστή να είναι καλυμμένη όποτε αυτή δεν χρησιμοποιείται. Διαφορετικά, οι χρήστες μπορεί να πέσουν θύματα υποκλοπής των προσωπικών τους δεδομένων και βιντεοσκόπησης προσωπικών στιγμών εν αγνοία τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η κάμερα από κατασκευής έχει ένα φωτάκι για να ειδοποιεί τους χρήστες πότε είναι αναμμένη. Ωστόσο, νέα έρευνα που διεξήχθη στο Johns Hopkins University στη Βαλτιμόρη έδειξε πως οι χάκερς μπορούν να ενεργοποιήσουν την κάμερα και να απενεργοποιήσουν το φως, ώστε να καταγράφουν χωρίς να το καταλάβουν οι χρήστες. Τα νεότερα μοντέλα φορητών υπολογιστών διαθέτουν πορτάκι που κλείνει την κάμερα προκειμένου να προστατέψουν τους χρήστες. Ενώ, άλλοι χρήστες καλύπτουν από μόνοι τους την κάμερά τους, καθώς αν κάποιος ξένος αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερα θα μπορέσει να μαζέψει οπτικοακουστικό υλικό και να το χρησιμοποιήσει για να τους εκβιάσει.
Ένα παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση του Αμερικανού Jared Abrahams, ο οποίος χρησιμοποιώντας κακόβουλο λογισμικό χάκαρε τους υπολογιστές νεαρών γυναικών και χρησιμοποίησε τις κάμερές τους για να τραβήξει γυμνές φωτογραφίες τους και ύστερα να τις εκβιάσει. Το γεγονός αυτό εγείρει νέες ανησυχίες ως προς τους τρόπους προστασίας της ιδιωτικότητας μας όχι μόνο στο διαδίκτυο αλλά και για το τι κάνουμε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. ‘Οσο προσεκτικοί και να είναι οι γονείς σχετικά με την έκθεση των παιδιών τους, μπορεί να καταλήξουν ως θύματα παιδικής πορνογραφίας και εκμετάλλευσης μόνο και μόνο επειδή δεν κάλυψαν την κάμερα του υπολογιστή.
Για την προστασία από τέτοιες απειλές, αλλά και για τη διατήρηση της ιδιωτικής μας ζωής, πέρα από τα προγράμματα antivirus που θα έπρεπε να είναι εγκατεστημένα σε κάθε υπολογιστή είναι σημαντικό να ληφθούν και κάποια περαιτέρω βήματα. Είναι λοιπόν απαραίτητο όχι μόνο η εγκατάσταση του antivirus, αλλά και η συνεχής παρακολούθηση ότι το πρόγραμμα είναι εν λειτουργία και τρέχει συνεχείς ελέγχους για εξωτερικές απειλές. Ακόμη, το ίδιο το λογισμικό σύστημα του υπολογιστή αν είναι αυθεντικό και όχι αντιγραμμένο προσφέρει ένα τείχος προστασίας, για αυτό το λόγο είναι σημαντική η ενημέρωση λογισμικού ώστε οι χάκερς να μην εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες των παλιών συστημάτων.
Πηγή: https://www.csii.gr/cyber-security-month-giati-prepei-na-kalyptoyme-tin-kamera-toy-ypologisti-mas/