Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Drones που κινούνται με τη… σκέψη
.Oι εφαρμογές για τα drones αυξάνονται συνεχώς με τελευταία και πλέον προωθημένη τον έλεγχο των κινήσεων τους μέσω της σκέψης και συνδυασμού προωθημένων τεχνολογικών εφαρμογών όπως οι κάσκες ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων.Oι εφαρμογές για τα drones αυξάνονται συνεχώς με τελευταία και πλέον προωθημένη τον έλεγχο των κινήσεων τους μέσω της σκέψης και συνδυασμού προωθημένων τεχνολογικών εφαρμογών όπως οι κάσκες ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων.
Το ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη εφαρμογή και τις μελλοντικές επεκτάσεις της είναι τεράστιο συμπεριλαμβάνοντας εργαστηριακές δοκιμές, καθημερινή χρήση, επιχειρηματικές εφαρμογές και στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Όπως αποδείχθηκε σε πρόσφατη δημόσια δοκιμή που έγινε σε πανεπιστήμιο της Φλώριδα (Gainesville) των ΗΠΑ στα πλαίσια του πρώτου διαγωνισμού η έως πριν από λίγα χρόνια θεωρητική περιγραφή έγινε πραγματικότητα. Και όπως θα αποδειχτεί το μοναδικό εμπόδιο για την εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι μόνον τα όρια της φαντασίας.
Εντολές μέσω κάσκας
Στο συγκεκριμένο πείραμα φοιτητές φορώντας ειδική κάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος με πυκνό πλέγμα ηλεκτρικών επαφών στην επιφάνεια του κρανίου κατάφεραν μέσω της σκέψης να ελέγξουν την πτήση drones μέσα σε αίθουσα.
Βασικός παράγοντας για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου που είναι γνωστή για χρονικό διάστημα περισσότερο από ένα αιώνα. Η δυσκολία της εφαρμογής είναι μια απόλυτα σχετική σκέψη να «μεταφράζεται» σε σήμα με απόλυτα σαφές περιεχόμενο, ως εντολή να μεταβιβάζεται σε υπολογιστικό σύστημα και από αυτό στο drone.
Αν και η διαδικασία ακούγεται εντυπωσιακή μόλις πρόσφατα η μείωση του κόστους για τον σχετικό εξοπλισμό του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος κατέστησε δυνατή την χρήση του εκτός εργαστηρίου σε όσες περιπτώσεις ο άνθρωπος αδυνατεί να χρησιμοποιήσει άλλο τρόπο επικοινωνίας με το τεχνολογικό περιβάλλον του. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες που θέλουν να ελέγχουν ανενεργά ή πρόσθετα μέλη στο σώμα τους.
Στην περίπτωση του ελέγχου των drones ο χειριστής του φορώντας την ειδική κάσκα αυτοσυγκεντρώνεται και κατόπιν σχετικής σκέψης εστιάζει το βλέμμα σε σχήμα που προβάλλεται σε οθόνη υπολογιστή. Εαν η σκέψη που διαμορφώνει στο μυαλό του είναι η απογείωση του τότε το πιθανότερο είναι αυτή να πραγματοποιηθεί με το drone να αιωρείται ή να κάνει καποιες κινήσεις.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει δείξει η εταιρία INTEL που χρηματοδοτεί το εγχείρημα και θέτοντας σε ρόλο κεντρικού ρυθμιστή τον εγκέφαλο επιδιώκει να μετατρέψει τον διαγωνισμό σε ετήσια διακολεγιακή δραστηριότητα προφανώς διαβλέποντας την δυναμική του εγχειρήματος που καλπάζει.
Η τεχνολογία BCI
Στην πραγματικότητα η νέα αυτή πτυχή στην εξέλιξη που συμπεριλαμβάνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο βασίζεται στην τεχνολογία BCI που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για ιατρικές εφαρμογές και πλέον μέσω των drones παίρνει θέση στην καθημερινότητα μας.
Οι επιστήμονες γνωρίζοντας από δεκαετίας την δυνατότητα μια σκέψη- εντολή που δίδουν άτομα με ειδικές ανάγκες να υλοποιείται σε συγκεκριμένη πράξη ανέπτυξαν όλη την αναγκαία υποδομή για τον έλεγχο σειράς μηχανικών εφαρμογών όπως για παράδειγμα η ρομποτική προσθετική.
Στην αιχμή της τεχνολογίας είναι μικροκυκλώματα εμφυτευμένα στον ανθρώπινο εγκέφαλο μέσω των οποίων δίδονται εντολές σε μέλη που έχουν παραλύσει ή είναι τεχνητά να κινηθούν, όπως περίπου συμβαίνει και στις κανονικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Σε απλουστευμένη περιγραφή αυτό που επιτυγχάνεται είναι μια σειρά από «φανταστικές κινήσεις» που σχηματίζονται στον εγκέφαλο του ανθρώπου να εισάγονται σε ειδικό πρόγραμμα και αυτό με την σειρά του να τις μετατρέει σε εντολή που εκπέμπεται στο drone.
Για την υλοποίηση τους σε πράξη οι ειδικές κάσκες ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος αναγνωρίζουν μόνον συγκεκριμένο ρεπερτόριο εντολών που σχετίζονται με τον τηλεέλεγχο των drones, λειτουργούν δηλαδή σαν ένα φίλτρο που δεν επιτρέπει να αναγνωσθούν άλλες μη σχετικές εντολές.
Όπως έχει διαπιστωθεί στην πράξη αν και τα εμφυτεύσιμα κυκλώματα είναι τα πλέον αποτελεσματικά ο τηλεέλεγχος μέσω της διεπαφής από αποκαθιστά ο κάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος δεν απαιτεί επέμβαση είναι φθηνότερη και αποτελεσματική.
Εύρος των εφαρμογών
Είναι λογικό όταν η προσπάθεια για έλεγχο drones μέσω της σκέψης να καταλήγει σε επιτυχία οι σκέψεις των ερευνητών να επεκτείνονται και σε άλλες διαδρομές.
Με δεδομένο ότι συνολικά αυξάνεται η εξάρτηση μας από το διαδίκτυο, το «ίντερνετ των πραγμάτων» όπως λέγεται χαρακτηριστικά, με τις διασυνδεδεμένες συσκευές είναι μια πρώτης τάξεως πλατφόρμα για δοκιμές ελέγχου λειτουργίας τους μέσω της σκέψης.
Μέσω μια τέτοιας περίπλοκης διαδικασίας ο άνθρωπος από ουδέτερος χρήστης των εφαρμογών γίνεται τμήμα της, κόμβος λήψης, επεξεργασίας και εκμπομπής σε διάφορα μοτίβα. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο κίνδυνο για τον ίδιο.
Γι’ αυτό πέραν του εντυπωσιασμού για τον έλεγχο μέσω της σκέψης απλών εφαρμογών στο σπίτι τίθεται και πάλι το ζήτημα της ιδιωτικότητας αλλά και της καταγραφής των σκέψεων στο παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δακτυλικό αποτύπωμα και το ηλεκτροεγκφαλογράφημα έχουν τη μοναδικότητα του ατόμου από το οποίο προέρχονται επομένως εφ’ όσον καταγραφούν με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα, είναι πολυ πιθανό ότι θα χρησιμοποιούνται για αναγνώριση και ταυτοποίηση προσώπων. Οτι και αν σημαίνει κάτι τέτοιο…
Μια τόσο προωθημένη τεχνολογία θα ήταν αδύνατον να μην αξιοποιείται και για στρατιωτικούς λόγους. Ισως μάλιστα να αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο. Το αμερικανικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας χρησιμοποιεί ειδικά drones κατά της τρομοκρατίας στην Μέση Ανατολή.
Για λόγους ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας στον τομέα αυτό το 2014 επιχορηγήθηκε το εργαστήριο μη επανδρωμένων συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στον Σαν Αντώνιο. όπως έχει ανακοινωθεί στόχος είναι άτομο που δεν έχει πάρει ειδική εκπαίδευση για τον συγκεκριμένο πείραμα να ελέγξει ταυτόχρονα μέσω της σκέψης του πολλά drones.
Πηγή: ethnos.gr