Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΕΕ καλεί Ελλάδα για τα… δακτυλικά αποτυπώματα των προσφύγων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια για τα θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, μεταξύ 20 Ιουλίου και 30 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν στην Ελλάδα περισσότερες από 492.000 αφίξεις, ωστόσο στη βάση δεδομένων.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια για τα θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, μεταξύ 20 Ιουλίου και 30 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν στην Ελλάδα περισσότερες από 492.000 αφίξεις, ωστόσο στη βάση δεδομένων Eurodac εστάλησαν δακτυλικά αποτυπώματα από περίπου 121.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο στην Ιταλία -κατά της οποίας επίσης έχει κινήσει τη διαδικασία παράβασης η Επιτροπή- καταγράφηκαν 65.000 αφίξεις διά θαλάσσης, και από αυτές σε περίπου 29.000 έγινε αποτελεσματική λήψη και διαβίβαση δακτυλικών αποτυπωμάτων στη βάση δεδομένων Eurodac.
Στο τρίτο και τελευταίο κράτος-μέλος που έστειλε προειδοποιητική επιστολή η Επιτροπή, στην Κροατία, τα αντίστοιχα νούμερα είναι 340.000 αφίξεις και αποστολή δακτυλικών αποτυπώματων στην εν λόγω βάση δεδομένων μόνο για 575.
«Η Επιτροπή γνωρίζει καλά την πίεση που υφίστανται τα κράτη-μέλη, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα και γι’ αυτό υιοθέτησε την προσέγγιση των hot spots» δήλωσε η Ν. Μπερτό κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες και προσέθεσε πως ευρωπαϊκά μέσα και ευρωπαϊκοί οργανισμοί κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στη διαχείριση των νέων αφίξεων. Ωστόσο, κατέληξε πως η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν αλλάζει, και είναι αναγκαία η «πλήρης εφαρμογή» της.
Τέλος, συγκεκριμένα για την Ελλάδα, αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως το πρόβλημα έγκειται στο ότι η λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις με τη χρήση χαρτιού, και όχι με τα ειδικά μηχανήματα τα οποία δεν έχει παραλάβει ακόμα η Ελλάδα.
Πηγή: http://www.ethnos.gr