Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ένας στους 4 χρήστες χάνει ψηφιακά αντίγραφα!
Είτε είστε σκληροπυρηνικός χρήστης των υπολογιστών, είτε όχι, σίγουρα κάποια στιγμή θα έχετε ακούσει την μαγική λέξη που ακούει στο όνομα «backup» ή κατά το ελληνικότερο «αντίγραφο ασφαλείας». Είναι μια διαδικασία, η οποία κρατά αντίγραφο των σημαντικών δεδομένων, ώστε σε οποιαδήποτε περίπτωση που αναδυθεί ένα λάθος στον υπολογιστή (hardware, λογισμικού) και απαιτείται ολική διαγραφή..Είτε είστε σκληροπυρηνικός χρήστης των υπολογιστών, είτε όχι, σίγουρα κάποια στιγμή θα έχετε ακούσει την μαγική λέξη που ακούει στο όνομα «backup» ή κατά το ελληνικότερο «αντίγραφο ασφαλείας». Είναι μια διαδικασία, η οποία κρατά αντίγραφο των σημαντικών δεδομένων, ώστε σε οποιαδήποτε περίπτωση που αναδυθεί ένα λάθος στον υπολογιστή (hardware, λογισμικού) και απαιτείται ολική διαγραφή (format), να υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς τους. Βέβαια, για να πραγματοποιηθεί η επαναφορά, θα πρέπει να ξέρετε που είναι αυτά τα δεδομένα. Μπορεί να ακούγεται αστείο, όμως πραγματικά θα πρέπει να ξέρετε που έχετε αποθηκεύσει το αντίγραφο ασφαλείας, καθώς αν δεν το βρίσκετε, τότε ακυρώνεται το όλο νόημα του αντιγράφου, δηλαδή η ασφάλεια των δεδομένων. Δυστυχώς, αρκετοί χρήστες ακόμα εν έτει 2015, κρατούν μεν αντίγραφα ασφαλείας, αλλά δε, τα έχουν χάσει!
Μια έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International έδειξε ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις χρήστες, ήτοι το 24%, που διατηρούσε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων του, κατέληξε να τα χάσει. Σήμερα ως γνωστό, οι πληροφορίες είναι ιδιαίτερα πολύτιμες, οπότε είναι σημαντικό ο χρήστης όχι μόνο να δημιουργεί αντίγραφα των αρχείων του σε περίπτωση που αυτά χαθούν, αλλά να το κάνει και σωστά.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (92%) των ερωτηθέντων αποθήκευε τις εμπιστευτικές της πληροφορίες (π.χ. ιδιωτική αλληλογραφία, φωτογραφίες, κωδικοί πρόσβασης, οικονομικά δεδομένα), στις συσκευές, λιγότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είχε σκεφτεί να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας σε περίπτωση απώλειας των δεδομένων. Το 29% των χρηστών δεν έλαβε τέτοιου είδους μέτρα ασφάλειας και ακόμη χειρότερα, το 11% δεν είχε καν την πρόθεση να το πράξει μελλοντικά.
Η έρευνα ανέδειξε επίσης, ότι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεν εγγυάται ότι τα δεδομένα δεν θα χαθούν. Τα φυσικά μέσα αποθήκευσης, όπως οι σκληροί δίσκοι και τα USB, παρέμειναν η πιο δημοφιλής μέθοδος για τη δημιουργία και τη διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας, με το 87% των ερωτηθέντων να τα χρησιμοποιεί, ενώ μόλις το 12% χρησιμοποιεί υπηρεσίες Cloud. Ωστόσο, εκείνοι που προτίμησαν φυσικά μέσα αποθήκευσης, δηλαδή σχεδόν ένας στους τέσσερις χρήστες, είχαν υποστεί ανεπανόρθωτη απώλεια δεδομένων, επειδή η συσκευή αποθήκευσης είχε χαθεί, είχε χαλάσει ή είχε κλαπεί.
«Υιοθετώντας μια συστηματική προσέγγιση στη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, οι χρήστες μπορούν να προστατεύσουν τα δεδομένα τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφασίσουν ποιες πληροφορίες είναι οι πιο πολύτιμες για αυτούς και να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας σε τακτική βάση. Ο βέλτιστος τρόπος για ασφαλή διατήρηση σημαντικών πληροφοριών είναι σε κρυπτογραφημένους φακέλους, οι οποίοι θα αποθηκεύονται τόσο σε φυσικά μέσα όσο και σε cloud περιβάλλον αποθήκευσης. Έτσι, θα προστατεύονται τα δεδομένα των χρηστών, ακόμη και σε εξαιρετικά απίθανες περιπτώσεις», δήλωσε η Elena Kharchenko, Head of Consumer Product Management της Kaspersky Lab.
Προσοχή με τα δεδομένα σας λοιπόν. Σαφώς και πρέπει να κρατάτε αντίγραφα, αλλά απλώς να τα αποθηκεύετε σε ένα μέρος του σκληρού δίσκου, ή έστω σε έναν εξωτερικό δίσκο / USB Stick, δεν σημαίνει απαραίτητα «ασφάλεια». Οι δίσκοι και τα USB Stick (πόσο μάλλον τα CD/DVD) είναι μέσα που με την πάροδο του χρόνου αλλά και από διάφορους εξωγενείς παράγοντας χαλάνε, με αποτέλεσμα την απώλεια των δεδομένων σας. Γίνετε πιο αυστηροί και σχολαστικοί με την διαχείριση των αρχείων σας, και ακολούθως, με την σωστή διαχείριση των αντιγράφων ασφαλείας σας, για να αποφύγετε ανεπιθύμητες καταστάσεις.
Πηγή: zougla.gr