Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Εντάθηκαν οι προκλήσεις της κυβερνοασφάλειας το 1ο τρίμηνο του 2024 – Τι γίνεται στην Ελλάδα
Σημαντική αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο παρατηρείται από τις αρχές του 2024. Ειδικότερα, οι ειδικοί της Check Point Research εντοπίζουν αύξηση 28% των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, παγκοσμίως, το 1ο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023.
Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση 5% των κυβερνοεπιθέσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, γεγονός που δείχνει μια ανησυχητική τάση ταχείας κλιμάκωσης των απειλών στον κυβερνοχώρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, ο τομέας της εκπαίδευσης και της έρευνας κατέχει την πρώτη θέση στη στοχοποίηση με 2.454 επιθέσεις ανά οργανισμό σε εβδομαδιαία βάση, ακολουθούμενος από τον τομέα της Κυβέρνησης/του Στρατού και της Υγείας. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος των προμηθευτών υλικού σημείωσε 37% αύξηση των επιθέσεων, γεγονός που καταδεικνύει μια ανησυχητική στρατηγική μετατόπιση των στόχων.
Σε γεωγραφικό επίπεδο, η Αφρική κατέγραψε 20% αύξηση των επιθέσεων σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο του 2024, ενώ η Λατινική Αμερική ανέφερε αντίστοιχη μείωση κατά 20%, γεγονός που υποδηλώνει μεταβαλλόμενη εστίαση των κυβερνοεγκληματιών ή περιφερειακές αμυντικές βελτιώσεις.
Την ίδια στιγμή, ο αντίκτυπος του Ransomware φαίνεται όχι μόνο να συνεχίζεται, αλλά και να εντείνεται. Η Ευρώπη (64%) και η Αφρική (18%) είδαν σημαντική αύξηση των επιθέσεων ransomware YoY, αλλά η Βόρεια Αμερική παραμένει η πιο επηρεασμένη, αντιπροσωπεύοντας το 59% των σχεδόν 1.000 δημοσιευμένων επιθέσεων από ιστότοπους, που προκαλούν ντροπή για ransomware.
Βάλλεται η μεταποίηση
Οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι ο τομέας της μεταποίησης επηρεάστηκε περισσότερο παγκοσμίως από το ransomware, με 96% αύξηση των επιθέσεων σε ετήσια βάση, ακολουθούμενος από τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με αύξηση 63% σε ετήσια βάση.
Στο μεταξύ, ο τομέας των Επικοινωνιών παρουσίασε την υψηλότερη ετήσια αύξηση κατά 177%, πιθανότατα λόγω του γρήγορου ψηφιακού μετασχηματισμού και του κρίσιμου ρόλου του.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 1ο τρίμηνο στη Ελλάδα έγιναν 1.104 κυβερνοεπιθέσεις. Συγκριτικά με την περσινή χρονιά, υπάρχει μια αύξηση του 43% στον αριθμό των επιθέσεων, πράγμα που δείχνει μια σημαντική ανοδική τάση στην κυβερνοασφάλεια της χώρας. Αυτή η τάση αποτελεί ένδειξη για την αυξημένη ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων ασφάλειας και της ετοιμότητας των οργανισμών.
“Καθώς βλέπουμε το δυναμικό τοπίο των απειλών στον κυβερνοχώρο το 1ο τρίμηνο του 2024, είναι σαφές ότι η προσέγγισή μας στην κυβερνοασφάλεια πρέπει να είναι εξίσου δυναμική και προληπτική. Η σημαντική αύξηση και ο όγκος των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο σε περιοχές, όπως η Ευρώπη, η Αφρική και ιδιαίτερα η Βόρεια Αμερική, όπου συγκεντρώθηκε το 59% των γνωστών επιθέσεων ransomware, σηματοδοτεί την επείγουσα ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση και ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας”, αναφέρει η Check Point Software.
Όπως σχολιάζει η εταιρεία, “η εντυπωσιακή αύξηση κατά 96% των επιθέσεων ransomware σε ετήσια βάση στον τομέα της μεταποίησης και η πρωτοφανής αύξηση κατά 177% σε ετήσια βάση στον τομέα των επικοινωνιών είναι ενδεικτικές των τρωτών σημείων, που εισάγει ο ταχύς ψηφιακός μετασχηματισμός και ο κρίσιμος χαρακτήρας αυτών των κλάδων”.
Και καταλήγει: “Τα στοιχεία αυτά δεν είναι απλώς στατιστικά στοιχεία – αποτελούν επείγουσα έκκληση προς τους οργανισμούς όλων των τομέων να ενισχύσουν τις άμυνές τους και να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσαρμοστικές στρατηγικές άμυνας με τεχνητή νοημοσύνη”.
ΠΗΓΗ: https://www.sepe.gr/tehnologia-pliroforiki/kuvernoasfaleia/22416866/edathikan-oi-prokliseis-tis-kuvernoasfaleias-to-1o-trimino-tou-2024-ti-ginetai-stin-ellada/