Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Εξάμηνη παράταση συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν
Την εξάμηνη διατήρηση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρόκειται για την επικύρωση της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά σε πέντε συγκεκριμένα περάσματα, στα οποία υπάρχουν ήδη συνοριακοί έλεγχοιΤην εξάμηνη διατήρηση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Πρόκειται για την επικύρωση της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά σε πέντε συγκεκριμένα περάσματα, στα οποία υπάρχουν ήδη συνοριακοί έλεγχοι. «Παρότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει εξαιρετική πρόοδο, δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη οι ελλείψεις», εξήγησε στο «Έθνος» Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η σύσταση αναφέρει ρητώς ότι δεν προβλέπει την εισαγωγή ελέγχων για τους επιβάτες που φθάνουν ή αναχωρούν από την Ελλάδα από τον αέρα ή τη θάλασσα. Με βάση την απόφαση, η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία μπορούν να διατηρήσουν τους συνοριακούς ελέγχους. Πιο συγκεκριμένα, η Αυστρία διατηρεί ελέγχους στα χερσαία περάσματα με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, η Γερμανία στα χερσαία σύνορα με την Αυστρία, η Δανία στα λιμάνια με συνδέσεις για τη Γερμανία και στα χερσαία σύνορα με Γερμανία, η Σουηδία στα σουηδικά λιμάνια και στη γέφυρα Oresund και η Νορβηγία στα νορβηγικά λιμάνια με συνδέσεις με τη Δανία , τη Γερμανία και τη Σουηδία.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ζώνης Σένγκεν, οι έλεγχοι στα σύνορα πρέπει να είναι στοχευμένοι και περιορισμένοι σε έκταση, σε συχνότητα, ως προς την τοποθεσία και τον χρόνο αλλά και σε ό,τι είναι απολύτως αναγκαίο για να αντιμετωπιστεί η σοβαρή απειλή και για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας, οι οποίες προκύπτουν από τις δευτερογενείς μετακινήσεις των παράνομων μεταναστών.
Η Επιτροπή είχε βασιστεί σε έκθεση εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο στις αρχές Νοεμβρίου 2015. Οι ειδικοί είχαν τότε διαπιστώσει ότι η πλειονότητα των εισερχομένων προσφύγων και μεταναστών έφευγε από την Ελλάδα χωρίς να καταγραφεί από τις ελληνικές Αρχές. Ενδεικτικά, εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα στην καταγραφή, δακτυλοσκόπηση και διαβίβαση των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EURODAC.
Πλέον όλοι, όπως άλλωστε επίσημα δήλωσε και ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόσφατα, παραδέχονται ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει πολύτιμες προσπάθειες στον τομέα της φύλαξης των συνόρων, ωστόσο «στο διάστημα των λίγων μηνών δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν επαρκώς όλες οι ελλείψεις».
Πηγή: http://www.ethnos.gr