Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Hτελική ομάδα που θα ταξιδέψει στη Νορβηγία για τον τελικό γύρο του European Cyber Security Challenge 2023
H τελική δεκάδα της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας είναι έτοιμη να συμμετάσχει για 8η φορά στο μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2023 (ECSC23), που θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου 2023, στο Χαμάρ της Νορβηγίας.
Ο διαγωνισμός διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας ENISA (European Union Agency for Cybersecurity), τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ την ευθύνη για την ελληνική συμμετοχή έχει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με επικεφαλής τον καθηγητή, Χρήστο Ξενάκη.
Η φετινή ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον τελικό αποτελείται από 10 άτομα μεταξύ 15-26 ετών, μαθητές, φοιτητές, επαγγελματίες και μη, hackers, αλλά και ερευνητές ασφαλείας. Αναλυτικότερα, τη φετινή συμμετοχή στελεχώνουν αλφαβητικά οι:
Αγγέλου Δημήτρης Κοκκινέλης Θεολόγος |
Κωνσταντινίδη Αλεξία |
Μαμιδάκης Γεώργιος |
Μάνθος Ιάσονας Κωνσταντίνος |
Μητράγκας Αθανάσιος |
Μουρούσιας Νικόλαος |
Μπρεζάτης Παναγιώτης |
Φλώρος Φίλιππος |
Χατζικαλλιάς Παναγιώτης |
Οι παραπάνω συμμετέχοντες διακρίθηκαν με βάση τις επιδόσεις τους στον προκριματικό διαγωνισμό που διεξήχθη online τον Απρίλιο, αλλά και κατά τη διαδικασία προετοιμασίας έκτοτε, και μαζί με τους παίκτες της περυσινής ομάδας θα αποτελέσουν την εθνική αποστολή που θα ταξιδέψει στο Χαμάρ για την τελική φάση του διαγωνισμού. H Εθνική Ομάδα, με την καθοδήγηση των έμπειρων προπονητών Καλλαϊτζίδη ‘Αγγελου Ταξιάρχη και Μπελλώνια Παναγιώτη, εξασκήθηκαν μέσω online προπονήσεων σε challenges από διάφορες θεματικές περιοχές, όπως Pwn, Crypto, Web, Forensics, Reversing, PPC αλλά και Blockchain, προκειμένου να προετοιμαστούν για τον τελικό γύρο στη Νορβηγία. Την αποστολή στελεχώνει και η Στέλλα Τστιτσούλα, υπεύθυνη επικοινωνίας της ομάδας.
Η Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας στηρίζεται ενεργά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και ένα σύνολο χορηγών Diamond: Deloitte, Ubitech, Uni Systems, Platinum: Huawei, Gold: Algosystems, Neurosoft, Trend Micro και Supporters: BeWise, Cromar, NSS, Pylones Hellas, Women4Cyber Greece, ISC2 Hellenic Chapter. Η πλατφόρμα εκπαίδευσης Κυβερνοασφάλειας σχεδιάστηκε από το Hack The Box. Τις αερομεταφορές της ομάδας καλύπτει η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines.
Την επικοινωνία των δράσεων της ομάδας έχει αναλάβει ένα σύνολο media sponsors μεταξύ των οποίων: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (www.amna.gr), Biztech.gr, Epixeiro.gr, Huffington Post.gr, IT Security Professional, NetFax, Netweek, Spoudazo.gr, Tech Matrix, ICTPlus και Techmail.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την εθνική ομάδα Κυβερνοασφάλειας και τις δράσεις της μέσω του ιστότοπου www.ecsc.gr και των προφίλ της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Σχετικά με το European Cyber Security Challenge
Ο 1ος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στη Λουκέρνη της Ελβετίας με τη συμμετοχή 6 ομάδων προερχόμενων από κράτη-μέλη της ΕΕ και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Στην ψηφιακή εποχή, η ασφάλεια πληροφοριών αποτελεί βασική προτεραιότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό οφείλεται στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η πληροφορία στη σύγχρονη κοινωνία, την οικονομία, την παραγωγή και τις γεωπολιτικές σχέσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιθέσεις με στόχο την πληροφορία αυξάνονται συνεχώς, αποσκοπώντας τόσο στο κέρδος όσο και στην αποσταθεροποίηση βασικών δομών, η ψηφιακή ασφάλεια θα πρέπει να διασφαλίζεται και να αξιολογείται σε κάθε τομέα και δραστηριότητα, καθημερινά. Το γεγονός αυτό απαιτεί καλύτερα οργανωμένες δομές, μεγαλύτερες επενδύσεις, αλλά, κυρίως, κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Η διεξαγωγή διαγωνισμών όπως το ECSC αποτελεί το κατάλληλο έρεισμα για την εκπαίδευση των ανθρώπων και κυρίως των νέων, που με τις γνώσεις και το ταλέντο τους θα αποτελέσουν την ασπίδα της ψηφιακής κοινωνίας.