Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Η ανασφάλεια χτυπά δημοσκοπικά την κυβέρνηση
Σε δημοσκόπηση πτωτική παραμένει η πορεία της θετικής εικόνας που έχουν οι πολίτες για τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, με την ψαλίδα από την αρνητική απάντηση να έχει πέσει στις 6 μονάδες, σε χαμηλότερο επίπεδο από τις εκλογέςΣε δημοσκόπηση πτωτική παραμένει η πορεία της θετικής εικόνας που έχουν οι πολίτες για τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, με την ψαλίδα από την αρνητική απάντηση να έχει πέσει στις 6 μονάδες, σε χαμηλότερο επίπεδο από τις εκλογές.
Με κακούς έως μέτριους βαθμούς αξιολογούν οι πολίτες τις έως τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης σε πολλά πολιτικά μέτωπα, ενώ την ίδια στιγμή η στήριξη στη διαπραγματευτική στρατηγική της έναντι των εταίρων συνεχίζει να μειώνεται, όπως φανερώνει η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ.
Τα πιο μελανά σημεία είναι οι τομείς της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας και ασφάλειας, όπου οι πολίτες βαθμολογούν την κυβέρνηση με 3 και 3,7 στα 10, αντίστοιχα. Μάλιστα, ο βαθμός που απέσπασε στις περισσότερες απαντήσεις και στις δυο περιπτώσεις ήταν το 0.
Ο μοναδικός τομέας όπου η κυβέρνηση βαθμολογείται «πάνω από τη βάση» είναι η εξωτερική πολιτική και άμυνα, με 5,5 στα 10. Αντίθετα, σε οικονομία, δημόσια διοίκηση, υγεία, και παιδεία οι επιδόσεις της κυμαίνονται μεταξύ του 4,2 και του 4,6.
Την ίδια στιγμή, πτωτική παραμένει η πορεία της θετικής εικόνας που έχουν οι πολίτες για τη διαπραγματευτική στρατηγική, η οποία για πρώτη φορά μετά τις εκλογές δεν απολαμβάνει την υποστήριξη της καθαρής πλειοψηφίας.
Συγκεκριμένα, το 45,5% των ψηφοφόρων εκτιμά πως η στρατηγική της Αθήνας είναι «σωστή», από 72% στις αρχές Φεβρουαρίου. Στον αντίποδα, το 39,5% κρίνει πως η ελληνική στρατηγική είναι λάθος, με την ψαλίδα να έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς ανερχόταν σε 28 μονάδες στα τέλη Μαρτίου.
Πάντως, σχεδόν το 60% κρίνει θετική ή πολύ θετική την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο οποίος παραμένει και ο μακράν δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός (55% θετική γνώμη). Ωστόσο, η δημοφιλία του έχει κάνει βουτιά συγκριτικά με τον Μάρτιο, οπότε και βρισκόταν στο 70%.
Αντίθετα, σταθερά ανοδική πορεία καταγράφει ο αριθμός των πολιτών που αισθάνονται φόβο με την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το ποσοστό που απαντά πως αισθάνεται φόβο από το ενδεχόμενο Grexit ανέρχεται σε 56%, από 35,5% στις αρχές Φεβρουαρίου.
Τέλος, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις με την κατάληψη του Πανεπιστημίου Αθηνών, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της επέμβασης της Αστυνομίας, θέση που στηρίζουν σε ποσοστό άνω του 58% οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων πλην του ΣΥΡΙΖΑ (46,5% υπέρ έναντι 45,5% κατά).