Η Ε.Ε. προτείνει τρόπους για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Η κυβερνοασφάλεια στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί ένα αρκετά σοβαρό θέμα που χρειάζεται άμεσα κάποιες λύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά μια διαβούλευση με στόχο τη διαμόρφωση ενός Σχεδίου Δράσης για τα νοσοκομεία και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απειλές από κυβερνοεπιθέσεις. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφάλειας του τομέα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, η ψηφιοποίηση έχει φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες για τους ασθενείς μέσω καινοτομιών όπως τα ηλεκτρονικά μητρώα υγείας, η τηλεϊατρική και τα διαγνωστικά μέσα που βασίζονται στην ΤΝ. Ωστόσο, οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως καθυστερήσεις στις ιατρικές διαδικασίες, συμφορήσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και διαταραχές σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες.
Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης συγκαταλέγεται σ’ αυτούς που στοχοποιούνται περισσότερο από κυβερνοεπιθέσεις, με αυξανόμενο αριθμό περιστατικών τα τελευταία χρόνια —περισσότερα απ’ ό,τι σε οποιονδήποτε άλλο κρίσιμο τομέα στην ΕΕ.
Το Σχέδιο Δράσης για την κυβερνοασφάλεια των νοσοκομείων και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2025, επικεντρώνεται στην ενίσχυση των ικανοτήτων ανίχνευσης απειλών, της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης σε περιστατικά. Ενσωματώνοντας τις βέλτιστες πρακτικές του τομέα, το σχέδιο στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (EHDS).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να συμμετάσχουν στη διαβούλευση και να καταθέσουν τις απόψεις τους, με στόχο να συμβάλλουν στην ανάπτυξη συγκεκριμένων συστάσεων για την εφαρμογή του Σχεδίου, με την προθεσμία να λήγει στις 30 Ιουνίου 2025.
Σχέδιο δράσης
Το σχέδιο αντιμετωπίζει άμεσα και τις διαρθρωτικές προκλήσεις του τομέα. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη, πολλά νοσοκομεία παραμένουν ευάλωτα λόγω των περιορισμένων πόρων και της ανεπάρκειας των υποδομών τους.
Για την ενίσχυση αυτών των συστημάτων, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός Κέντρου Υποστήριξης Κυβερνοασφάλειας, το οποίο θα αναλάβει την ανάπτυξη ενός καταλόγου υπηρεσιών και εργαλείων για την προστασία των υγειονομικών υποδομών από τις κυβερνοαπειλές.
Η ανάγκη για διεθνή συνεργασία είναι εξίσου σημαντική, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις συχνά εκμεταλλεύονται τα σύνορα, με την ΕΕ να επιδιώκει τη συνεργασία με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση της κυβερνοτρομοκρατίας. Η ανάπτυξη των Ιατρικών Συσκευών στο διαδίκτυο και η αύξηση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης καθιστούν την ανάγκη για σφιχτότερη συνεργασία ακόμα πιο επιτακτική.
Η Επιτροπή, επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού συστήματος, που θα παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία στους υγειονομικούς επαγγελματίες, ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα τις κυβερνοαπειλές. Αυτό θα γίνει μέσω διαδικτυακών μαθημάτων και εκπαίδευσης στους τομείς της κυβερνοασφάλειας, της προστασίας προσωπικών δεδομένων και της σωστής διαχείρισης των ψηφιακών συστημάτων.
Με την επιτυχία αυτής της διαβούλευσης και την ολοκλήρωση των προτεινόμενων μέτρων, η ΕΕ φιλοδοξεί να εξασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία και οι άλλοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη θα είναι καλύτερα προστατευμένοι από τις αυξανόμενες κυβερνοαπειλές, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των ασθενών και την ακεραιότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.
Πηγή: ΣΕΠΕ