Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Η EY εισάγει την τεχνολογία zero-knowledge proof τρίτης γενιάς για τα δημόσια blockchains
Σύμφωνα με έρευνες της ΕΥ, η εποχή των κεντρικά ελεγχόμενων κλειστών blockchain για ιδιωτικές και εταιρικές συναλλαγές, έρχεται στο τέλος της, δίνοντας τη σκυτάλη στα δημόσια, ανοιχτού τύπου, blockchain
Σύμφωνα με έρευνες της ΕΥ, η εποχή των κεντρικά ελεγχόμενων κλειστών blockchain για ιδιωτικές και εταιρικές συναλλαγές, έρχεται στο τέλος της, δίνοντας τη σκυτάλη στα δημόσια, ανοιχτού τύπου, blockchain. Σε αυτή την κατεύθυνση, η EY ανακοινώνει την κυκλοφορία της τεχνολογίας zero-knowledge proof (ZKP) blockchain τρίτης γενιάς, στη δημόσια πλατφόρμα blockchain “Ethereum”.
Οι βελτιώσεις στην τεχνολογία ZKP blockchain θα συμβάλλουν στην καταγραφή ιδιωτικών συναλλαγών στα δημόσια blockchains, μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος ανά συναλλαγή, μέσω της συγκέντρωσης πολλαπλών συναλλαγών σε μία. Με αυτό τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση των δημόσιων blockchain για τη συνεργασία μεταξύ εταιρειών.
Μεταξύ των νέων χαρακτηριστικών, περιλαμβάνονται εργαλεία για τη συγκέντρωση και ομαδοποίηση πολλαπλών επιβεβαιωμένων συναλλαγών (proofs) σε μία, καθώς και μία εφαρμογή για τη μείωση του όγκου του on-chain Merkle tree. Ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει την ταυτόχρονη εκτέλεση έως και 20 συναλλαγών, ενώ μειώνει το κόστος ανά συναλλαγή περίπου στα 0,05 δολάρια. Η εξέλιξη αυτή συνιστά βελτίωση κατά 400 φορές (με σταθερή τιμολόγηση των συναλλαγών), σε σχέση με το αρχικό πρωτότυπο που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2018 από την EY.
Η κυκλοφορία της τεχνολογίας ZKP τρίτης γενιάς, έρχεται έπειτα από έρευνα που διενήργησε η Forrester για λογαριασμό της EY, τον Νοέμβριο του 2019, στην οποία, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες αναφέρουν την ασφάλεια (49%) και την ιδιωτικότητα των δεδομένων τους (46%), ως τις κύριες ανησυχίες γύρω από την υιοθέτηση του blockchain. Επιπρόσθετα, το 45% των ερωτηθέντων αναφέρει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ιδιωτικών blockchains, ως το κύριο εμπόδιο.
Πέραν της κυκλοφορίας της στη δημόσια πλατφόρμα “Ethereum”, η βελτιωμένη τεχνολογία μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί και για τα ιδιωτικά blockchains που χτίζονται στην πλατφόρμα, παρέχοντας ένα δεύτερο επίπεδο ασφάλειας.
Η ZKP είναι η πρώτη από τις πολλές νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την καταγραφή ιδιωτικών συναλλαγών σε δημόσια δίκτυα (public domains), τις οποίες θα ανακοινώσει η EY στους επόμενους μήνες, με σκοπό την ενίσχυση της επεκτασιμότητας. Σημειώνεται ότι, το 2018, η EY ήταν η πρώτη εταιρεία που ολοκλήρωσε ιδιωτική συναλλαγή μέσω του Ethereum blockchain.
Από την στιγμή που η EY ανακοίνωσε την κυκλοφορία του πρώτου κώδικα τεχνολογίας ZKP – με ονομασία “Nightfall” – στο δημόσιο δίκτυο, αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από περισσότερα από 500 άτομα και οργανισμούς, ενώ έχει μορφοποιηθεί και εξατομικευτεί περισσότερες από 80 φορές. Η EY ετοιμάζεται για τις επερχόμενες αλλαγές στην πλατφόρμα Ethereum blockchain, οι οποίες θα επιτρέπουν περαιτέρω βελτιώσεις απόδοσης και θα δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να συγκεντρώνουν περισσότερες συναλλαγές μαζί.
Σχολιάζοντας την κυκλοφορία της νέας τεχνολογίας της ΕΥ, ο κος Βασίλης Πιερράκος, Senior Manager στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Innovation Leader της ΕΥ Ελλάδος και του Νοτιοανατολικού Τομέα της EY Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA), αναφέρει: «Καθώς οι επιχειρήσεις παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, συνειδητοποιούν σταδιακά τα πλεονεκτήματα της χρήσης του blockchain, η τεχνολογία ZKP τρίτης γενιάς της ΕΥ, βοηθά στη μεγιστοποίηση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των συναλλαγών, ενώ παράλληλα μειώνει το κόστος ανά συναλλαγή κατά περίπου 90%. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη του blockchain».