Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
15 Νοεμβρίου 2018 11:47

Identity Theft: Προστατευθείτε από τους μιμητές του διαδικτύου

0e5f3c20c55ee6759e1cbdd372c122c4 XL 7983941c

Στην σύγχρονη εποχή που διανύουμε, η εκάστοτε καθημερινή ενέργεια ή κίνηση αποκτά σταδιακά ηλεκτρονική μορφή. Με τον τρόπο αυτό, υποχρεώσεις και άλλοτε χρονοβόρες εργασίες..

Στην σύγχρονη εποχή που διανύουμε, η εκάστοτε καθημερινή ενέργεια ή κίνηση αποκτά σταδιακά ηλεκτρονική μορφή. Με τον τρόπο αυτό, υποχρεώσεις και άλλοτε χρονοβόρες εργασίες ολοκληρώνονται ψηφιακά με ευκολία και άνεση. Η διευκόλυνση όμως αυτή των ηλεκτρονικών μέσων, όπως είναι φυσικό, κρύβει και πολλαπλούς κινδύνους. Το διαδίκτυο αποτελεί χώρο, στον οποίο η πληροφορία διαμοιράζεται σε παγκόσμιο επίπεδο και με τις κατάλληλες ενέργειες μπορεί να εκτεθεί ή να υποκλαπεί. Μία από τις πιο σύγχρονες διαδικτυακές εγκληματικές πλεκτάνες είναι η ψηφιακή κλοπή ταυτότητας (online identity theft).

Τι είναι το identity theft;

Με τον όρο online identity theft αναφερόμαστε στο φαινόμενο, όπου εγκληματίες του κυβερνοχώρου υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα των θυμάτων. Η υποκλοπή αυτή γίνεται με στόχο πιθανά οικονομικά κέρδη και εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες, ενοχοποιώντας πάντα το θύμα.

Πώς λειτουργεί το identity theft;

H online μορφή της υποκλοπής ταυτότητας δεν περιλαμβάνει φυσική κλοπή πληροφορίας. Αντιθέτως, όλα συμβαίνουν διαδικτυακά, όπου οι εγκληματίες εξαπατούν το εν αγνοία άτομο, στο να τους δώσει, χωρίς να γνωρίζει, κρίσιμα και απόρρητα δεδομένα. Τα πιο σύνηθες δεδομένα είναι κωδικοί πρόσβασης, τραπεζικοί λογαριασμοί, pin κτλ. Αξιοποιώντας τις αποκτημένες αυτές πληροφορίες, οι κυβερνο-εγκληματίες προβαίνουν είτε σε δημοσιοποίησή τους (αν αφορά κάποιο δημόσιο πρόσωπο), σε υπέρογκες αγορές, στην μίμηση των θυμάτων στα social media ή ακόμα και στην διάπραξη παράνομων δραστηριοτήτων.

Ποιους αφορά το identity theft;

Η διαδικτυακή αυτή εγκληματική δραστηριότητα αφορά τον καθένα από εμάς. Δεν χρειάζεται να έχεις πολλά χρήματα στην κατοχή σου ή να αποτελείς δημόσιο πρόσωπο. Το μόνο που χρειάζονται οι απατεώνες είναι τα στοιχεία σου. Έτσι στην χειρότερη περίπτωση, το θύμα προσάγεται να λογοδοτήσει στις αρχές και όχι οι ένοχοι.

Τρόποι απόκτησης προσωπικών δεδομένων:

-Phishing:

Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την αποστολή email από τους κακοποιούς υποδυόμενοι κάποιον γνωστό και εδραιωμένο φορέα (π.χ. Facebook, Τράπεζα). Η μορφή του μηνύματος μοιάζει τόσο έμπιστη ώστε τα θύματα την εμπιστεύονται και παρέχουν τις απόρρητες πληροφορίες που αιτούνται.

-Spyware

Αποτελεί λογισμικό που κρύβεται σε άλλα λογισμικά, που πιθανώς να κατεβάσει ο χρήστης στον υπολογιστή του (εργαλεία, σύνδεσμοι ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κτλ.). Μόλις εγκατασταθεί το spyware κακόβουλο λογισμικό λαμβάνει δράση. Το έργο του συνθέτει η συλλογή κωδικών και αριθμών τραπεζικών καρτών προκειμένου να αποσταλούν στους εγκληματίες.

-Social Media

Πολλές φορές οι χρήστες δεν αντιλαμβάνονται την δημοσιοποίηση που λαμβάνουν τα δεδομένα που προσθέτουν στα κοινωνικά δίκτυα. Για παράδειγμα, πληροφορίες όπως ονόματα γονέων, κατοικίδιων και σχολείων μπορεί να αποτελέσουν “χρυσή” πληροφορία για τους διαδικτυακούς απατεώνες.

-Online Πληρωμές

Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται από άγνωστες και ύποπτες ιστοσελίδες, δίχως πιστοποιήσεις ασφάλειας συναλλαγών, αποτελούν μεγάλο ρίσκο. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προτιμούν συνήθως τέτοιου είδους ιστότοπους που επιπλέον δεν έχουν https (secure) αλλά http στο URL τους.

Τρόποι προφύλαξης από πιθανό identity theft

-Προσοχή στο λογισμικό που κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας (να είναι έμπιστο, ασφαλές και να έχουμε κάνει έρευνα για αυτό)

-Επιλεκτικό άνοιγμα σε emails που δεχόμαστε και προσοχή στις πληροφορίες που διαμοιραζόμαστε με τον αποστολέα

-Πραγματοποίηση online αγορών μόνο από έμπιστες και ασφαλείς ιστοσελίδες

Απόκτηση λογισμικού προστασίας για κάθε συσκευή που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο

bitdefender.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, Μάιος 2024

  Security Report, Μάιος 2024

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
 • AI κάμερες και καταγραφικά

  AI κάμερες και καταγραφικά

  Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
 • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
 • Βία κατά των Γυναικών

  Βία κατά των Γυναικών

  Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
 • Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
 • Hikvsion HiWatch

  Hikvsion HiWatch

  To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...