DIABASTE DWREAN SEC 137
techmail
anga2023
DIGITAL TV 175
securityreport e mag odhgos 2021
15 Νοεμβρίου 2018 11:47

Identity Theft: Προστατευθείτε από τους μιμητές του διαδικτύου

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F0e5f3c20c55ee6759e1cbdd372c122c4 XL

Στην σύγχρονη εποχή που διανύουμε, η εκάστοτε καθημερινή ενέργεια ή κίνηση αποκτά σταδιακά ηλεκτρονική μορφή. Με τον τρόπο αυτό, υποχρεώσεις και άλλοτε χρονοβόρες εργασίες..

Στην σύγχρονη εποχή που διανύουμε, η εκάστοτε καθημερινή ενέργεια ή κίνηση αποκτά σταδιακά ηλεκτρονική μορφή. Με τον τρόπο αυτό, υποχρεώσεις και άλλοτε χρονοβόρες εργασίες ολοκληρώνονται ψηφιακά με ευκολία και άνεση. Η διευκόλυνση όμως αυτή των ηλεκτρονικών μέσων, όπως είναι φυσικό, κρύβει και πολλαπλούς κινδύνους. Το διαδίκτυο αποτελεί χώρο, στον οποίο η πληροφορία διαμοιράζεται σε παγκόσμιο επίπεδο και με τις κατάλληλες ενέργειες μπορεί να εκτεθεί ή να υποκλαπεί. Μία από τις πιο σύγχρονες διαδικτυακές εγκληματικές πλεκτάνες είναι η ψηφιακή κλοπή ταυτότητας (online identity theft).

Τι είναι το identity theft;

Με τον όρο online identity theft αναφερόμαστε στο φαινόμενο, όπου εγκληματίες του κυβερνοχώρου υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα των θυμάτων. Η υποκλοπή αυτή γίνεται με στόχο πιθανά οικονομικά κέρδη και εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες, ενοχοποιώντας πάντα το θύμα.

Πώς λειτουργεί το identity theft;

H online μορφή της υποκλοπής ταυτότητας δεν περιλαμβάνει φυσική κλοπή πληροφορίας. Αντιθέτως, όλα συμβαίνουν διαδικτυακά, όπου οι εγκληματίες εξαπατούν το εν αγνοία άτομο, στο να τους δώσει, χωρίς να γνωρίζει, κρίσιμα και απόρρητα δεδομένα. Τα πιο σύνηθες δεδομένα είναι κωδικοί πρόσβασης, τραπεζικοί λογαριασμοί, pin κτλ. Αξιοποιώντας τις αποκτημένες αυτές πληροφορίες, οι κυβερνο-εγκληματίες προβαίνουν είτε σε δημοσιοποίησή τους (αν αφορά κάποιο δημόσιο πρόσωπο), σε υπέρογκες αγορές, στην μίμηση των θυμάτων στα social media ή ακόμα και στην διάπραξη παράνομων δραστηριοτήτων.

Ποιους αφορά το identity theft;

Η διαδικτυακή αυτή εγκληματική δραστηριότητα αφορά τον καθένα από εμάς. Δεν χρειάζεται να έχεις πολλά χρήματα στην κατοχή σου ή να αποτελείς δημόσιο πρόσωπο. Το μόνο που χρειάζονται οι απατεώνες είναι τα στοιχεία σου. Έτσι στην χειρότερη περίπτωση, το θύμα προσάγεται να λογοδοτήσει στις αρχές και όχι οι ένοχοι.

Τρόποι απόκτησης προσωπικών δεδομένων:

-Phishing:

Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την αποστολή email από τους κακοποιούς υποδυόμενοι κάποιον γνωστό και εδραιωμένο φορέα (π.χ. Facebook, Τράπεζα). Η μορφή του μηνύματος μοιάζει τόσο έμπιστη ώστε τα θύματα την εμπιστεύονται και παρέχουν τις απόρρητες πληροφορίες που αιτούνται.

-Spyware

Αποτελεί λογισμικό που κρύβεται σε άλλα λογισμικά, που πιθανώς να κατεβάσει ο χρήστης στον υπολογιστή του (εργαλεία, σύνδεσμοι ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κτλ.). Μόλις εγκατασταθεί το spyware κακόβουλο λογισμικό λαμβάνει δράση. Το έργο του συνθέτει η συλλογή κωδικών και αριθμών τραπεζικών καρτών προκειμένου να αποσταλούν στους εγκληματίες.

-Social Media

Πολλές φορές οι χρήστες δεν αντιλαμβάνονται την δημοσιοποίηση που λαμβάνουν τα δεδομένα που προσθέτουν στα κοινωνικά δίκτυα. Για παράδειγμα, πληροφορίες όπως ονόματα γονέων, κατοικίδιων και σχολείων μπορεί να αποτελέσουν “χρυσή” πληροφορία για τους διαδικτυακούς απατεώνες.

-Online Πληρωμές

Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται από άγνωστες και ύποπτες ιστοσελίδες, δίχως πιστοποιήσεις ασφάλειας συναλλαγών, αποτελούν μεγάλο ρίσκο. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προτιμούν συνήθως τέτοιου είδους ιστότοπους που επιπλέον δεν έχουν https (secure) αλλά http στο URL τους.

Τρόποι προφύλαξης από πιθανό identity theft

-Προσοχή στο λογισμικό που κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας (να είναι έμπιστο, ασφαλές και να έχουμε κάνει έρευνα για αυτό)

-Επιλεκτικό άνοιγμα σε emails που δεχόμαστε και προσοχή στις πληροφορίες που διαμοιραζόμαστε με τον αποστολέα

-Πραγματοποίηση online αγορών μόνο από έμπιστες και ασφαλείς ιστοσελίδες

Απόκτηση λογισμικού προστασίας για κάθε συσκευή που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο

bitdefender.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report, 137

    Security Report, 137

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
  • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

    Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

    Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
  • Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

    Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

    Σήμερα η επιτυχία και η κερδοφορία μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τα προϊόντα που πουλάει και τις υπηρεσίες που προσφέρει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά των πωλήσεων και από την ικανοπο...
  • Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

    Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

    Η εκκένωση ή η μαζική ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε  ένα κτίριο ή ένα εμπορικό κέντρο, σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων όπως θέατρα και συναυλιακούς χώρους, σε σταθμούς μέσων μαζικής...
  • HIKVΙSION eDVRs

    HIKVΙSION eDVRs

    Η HΙKVISION παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο καταγραφικό eDVR με ενσωματωμένο δίσκο eSSD σε μορφή chip (μνήμη flash). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι δίσκοι SSD να αντικαταστήσουν τους κανονικούς σκληρ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design