Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ηνωμένο Βασίλειο: Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου θα χρησιμοποιείται ελεύθερα για την καταπολέμηση του εγκλήματος
Ο αρμόδιος Υπουργός για την αστυνόμευση συστήνει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί όλες τις δημόσιες βάσεις δεδομένων με φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων και τα διαβατήρια, προκειμένου να κάνει βιομετρική ταυτοποίηση των προσώπων που καταγράφονται στις ιδιωτικές κάμερες
Αίσθηση έχει προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο η τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού για την αστυνόμευση και το έγκλημα Chris Philp σχετικά με την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης συστημάτων αναγνώρισης προσώπου από την αστυνομία για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Μιλώντας στο περιθώριο συνέδριου του συντηρητικού κόμματος, ο Chris Philp ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προτίθεμαι να ζητήσω από τις αστυνομικές αρχές να κάνουν αναζήτηση σε όλες τις βάσεις δεδομένων, την εθνική βάση δεδομένων της αστυνομίας με τις φωτογραφίες συλληφθέντων, αλλά και άλλες βάσεις δεδομένων, όπως αυτή των διαβατηρίων, όχι μόνο για τις κλοπές από καταστήματα, αλλά για το έγκλημα γενικότερα, προκειμένου να κάνουν τις αναγκαίες ταυτοποιήσεις, διότι η τεχνολογία είναι τόσο καλή, ώστε μπορείς ακόμη και με μια θολή εικόνα να κάνεις αντιστοίχιση. Ως προς το επιχειρησιακό σκέλος, τους ζητώ να το κάνουν ήδη από τώρα. Στο ενδιάμεσο, και με αυτό εννοώ τα επόμενα δύο χρόνια, θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια νέα πλατφόρμα δεδομένων, έτσι ώστε να πατάς ένα κουμπί και να σου επιτρέπει την αναζήτηση στα πάντα με τη μια». Μέχρι τη δημιουργία της πλατφόρμας αυτής, ο Υπουργός πρότεινε η αναζήτηση να γίνεται σε κάθε μια βάση δεδομένων ξεχωριστά. Το σχέδιο αυτό προϋποθέτει την επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων με τη χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου. Η αστυνομική αρχή θα έχει στη διάθεσή της τα βιομετρικά υποδείγματα εκατομμυρίων Βρετανών πολιτών, αλλά και αλλοδαπών. μεταναστών και προσφύγων, μέσω των βάσεων δεδομένων μετανάστευσης και ασύλου, τα οποία θα χρησιμοποιεί προκειμένου να τα συγκρίνει με τα βιομετρικά δεδομένα που θα εξάγει από τις δημόσιες και ιδιωτικές κάμερες που λειτουργούν στη χώρα. Όπως μάλιστα επισημαίνεται, στις ιδιωτικές αυτές κάμερες δεν περιλαμβάνονται μόνο τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης των καταστημάτων, αλλά και οι κάμερες «προσωπικής χρήσης», όπως οι CCTV κάμερες στις κατοικίες, τα έξυπνα θυροτηλέφωνα και οι dashcams των οχημάτων.
Η εισήγηση του Υπουργού έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων, που κάνουν λόγο για εγκαθίδρυση μιας οργουελιανής κοινωνίας επιτήρησης. Η διευθύντρια της Big Brother Watch δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το σχέδιο του Philp να μετατρέψει τις φωτογραφίες διαβατηρίου των Βρετανών σε μια γιγάντια αστυνομική βάση δεδομένων είναι οργουελιανό και συνιστά κραυγαλέα παραβίαση των αρχών προστασίας της ιδιωτικότητας των Βρετανών. Συνεπάγεται πως περισσότεροι από 45 εκατομμύρια εξ ημών, που έχουμε διαβατήρια και δώσαμε τις φωτογραφίες μας προκειμένου να ταξιδεύουμε, θα αποτελούμε, χωρίς συγκατάθεση ή δυνατότητα εναντίωσης, τα πρόσωπα μιας συνεχούς παράταξης υπόπτων από την αστυνομία. Το να επεξεργάζεσαι τις φωτογραφίες των πολιτών με εξαιρετικά αμφιβόλου ακρίβειας τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και να μας αντιμετωπίζεις ως υπόπτους συνιστά μια εξοργιστική επέμβαση στην ιδιωτικότητά μας, η οποία παραβλέπει απόλυτα τους πραγματικούς λόγους πίσω από την κλοπή σε κατάστημα».
Πηγή: https://www.lawspot.gr/nomika-nea/inomeno-vasileio-i-tehnologia-anagnorisis-prosopoy-tha-hrisimopoieitai-eleythera-gia-tin